Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bitúnky majú smolu: Manželia zachraňujú kone určené na porážku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Konské mäso je v mnohých krajinách sveta tabu, ale na severe Talianska je stále obľúbené. Niektoré kone odsúdené na bitúnok sa tu snaží zachrániť jeden manželský pár, ktorý pre nich nachádza nové zamestnanie. Väčšina koní určených na zabitie sa dováža z Francúzska a ako uisťujú Tony Gerardi a jeho manželka Miky Daidoneová, nejde zďaleka len o staré kusy, ako si väčšina ľudí myslí.

Manželia žijúci v mestečku Vigone neďaleko Turína za štyri roky zachránili pred mäsiarom štyridsiatku mladých a úplne zdravých koní, ktoré vycvičili pre najrôznejšie činnosti či na terapiu hyperaktívnych detí. "Ľudia si myslia, že sa zabíjajú len dospelé či dokonca staré kone. V absolútnej väčšine prípadov však na stôl prichádza mäso z mladých koní, pretože je jemnejšie," vysvetľuje Miky Daidoneová.

"Každoročne sa z Francúzska dovážajú tisícky mladých koní, ktoré idú v Taliansku na bitúnok," dodáva. Manželia chcú ukázať, že existuje alternatíva: kone totiž okrem výživnej hodnoty mäsa majú užitočné schopnosti. Najprv manželia nájdu niekoho, kto si chce koňa kúpiť, ten si potom na schôdzke s miestnymi dovozcami vyberie koňa, ktorému je takto na poslednú chvíľu udelená milosť.

Voľba je to ťažká: "Vždy si môžu vziať len jedného koňa a ostatné idú na bitúnok. Ale nedá sa nič robiť, nie všetky kone majú také fyzické či psychické vlastnosti, aby mohli byť využívané napríklad na terapiu," hovorí Miky Daidoneová. Väčšina koní, ktoré sú vybrané, sú rasy Comtois a pochádzajú z francúzskeho regiónu Franche-Comté. Ide o učenlivé zvieratá menšieho vzrastu, ktoré sa v poslednej dobe chovajú predovšetkým na mäso.

Vybrané kone prichádzajúce na ranč Estancia majú najprv nárok na trochu pokoja, aby sa spamätali z traumatizujúcich zážitkov, a potom začína výcvik. "Tým sa zaoberá Tony, pretože väčšina týchto koní je divoká. Môžu byť nepokojné a nebezpečné," vysvetľuje Miky Daidoneová. "Od určitej chvíle mu môžem pomáhať a nakoniec prídu noví majitelia, aby sa naučili, ako vo výcviku pokračovať. Väčšinou to všetko trvá tak tri týždne," citovala ju agentúra AFP.

Zvieratá čaká nový život, každého iný. Niektoré kone sú využívané ako jazdecké alebo záprahové na vidieku či na farmách, kam jazdia ľudia na dovolenku. Iní sú zasa určené pre deti v turistických centrách. V Taliansku rastie záujem o využívanie koní pri liečbe osôb trpiacich úzkosťami, posttraumatickým stresom alebo u hyperaktívnych detí.

Henry Finzi-Constantine je nadšeným stúpencom využitia koní pôvodne určených na bitúnok. Na svojich bio viniciach v Castello di Tassarolo sa rozhodol k obrábaniu pôdy využívať namiesto traktorov koňa. "Tony sa v tom vyzná," opisuje, ako získal svojho koňa menom Cyrus. "To bolo v pondelok a v stredu mal ísť na porážku. V utorok som musel vybrať všetky peniaze, čo som mal," hovorí a dodáva: "Tony mal pravdu: Cyrus má hlavu ako anjel, srdce leva a zadok ako farmárska dcérka. Je to môj najlepší kôň."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu