Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stop domácim zabíjačkám: Pozor na zákon, hrozia mastné pokuty!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Česi nám môžu závidieť, a to konkrétne slovenské zabíjačky. Zatiaľ čo ich sa v týchto dňoch dotklo, že za organizovanie klasickej českej zabíjačky môžu dostať pokutu až 300-tisíc českých korún (takmer 11-tisíc eur), na Slovensku je táto suma omnoho nižšia, aj keď rovnaký zákon platí aj u nás. Odvtedy, ako zákon v roku 2007 vstúpil do platnosti, ale ani takúto pokutu na našom území oprávnené orgány neudelili.

V Českej republike je však ekvivalent naše Slovenskej veterinárnej a potravinovej správy o niečo prísnejší, údajne už niekoľko pokút udelil. O aký zákon teda ide? Podľa zákona číslo 39/2007 o veterinárnej starostlivosti, „ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu (ďalej len domáce zabíjačky) za podmienky, že bolo zabíjanie zvierat nahlásené príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred“.

Nemali by ste sa preto o produkty zo zabíjačky deliť so susedmi a známymi, navyše by ste mali túto na Slovensku veľmi populárnu zábavu zakaždým oznámiť deň vopred. „Štátna veterinárna a potravinová správa SR vydáva v tejto súvislosti každoročne usmernenie pre Regionálne veterinárne a potravinové správy v SR, ktoré monitorujú domáce zabíjačky zvierat vykonávané u chovateľa pre súkromnú domácu spotrebu. Domáca zabíjačka sa vykonáva v priestoroch domácnosti chovateľa, teda na dvore a priľahlých priestoroch, respektíve v jeho dome.“

Paulína Komarová z kancelárie ústredného riaditeľa vysvetľuje, ako je zákon myslený: „Produkty z domácej zabíjačky sú určené výlučne pre súkromnú spotrebu chovateľa, fyzickej osoby, držiteľa, vlastníka v jeho domácnosti  a jemu blízkych osôb. Nesmú sa uvádzať ďalej na trh za účelom predaja. Podľa § 115 občianskeho zákona „domácnosť“ tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podľa §§ 116 – 117 občianskeho zákona blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.“

Fyzická osoba sa dopustí priestupku, ak uvedie na trh produkty živočíšneho pôvodu, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné alebo ktoré neboli vyrobené v prevádzkarni alebo ak nestiahne takéto výrobky z trhu. Zároveň teda môžete pri zabíjačke dostať pokutu, ak neohlásite zabíjanie hovädzieho dobytka na súkromnú domácu spotrebu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. „Na základe vyššie uvedeného príslušný orgán veterinárnej správy  uloží fyzickej osobe pokutu do 300 eur. V tejto súvislosti neboli v SR za tieto priestupky uložené pokuty,“ dodala Komarová. Slováci si tak môžu vydýchnuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu