Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Levitácia, aká tu ešte nebola: Vedci dokážu vecami hýbať vo vzduchu!

Levitujúca kvapalina
Levitujúca kvapalina (Zdroj: YouTube)

ZÜRICH - Levitácia tak, ako ju poznáme z filmov, sa už možno čoskoro stane realitou. Vedcom sa totiž podarilo predmety zdvihnúť do výšky pomocou zvukových vĺn a dokonca ich tam vedia otáčať. Použili pri tom úplne novú metódu.

Vedci dokázali levitovať kvapky kvapaliny pomocou zvukových vĺn už dávnejšie. V štúdii najnovšieho čísla magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences sa ale píše, že už vedia s levitujúcimi objektami manipulovať bez toho, aby sa ich dotýkali.

Pri tomto type levitovania ide o to, že sa predmet v určitom okamihu umiestni do zvukovej vlny, ktorej sila dokonale pôsobí proti tej gravitačnej a umožní tak predmetu v tomto mieste sa vznášať. V minulosti výskumníci používali na levitáciu stojaté vlnenie, ktorým zdvihli do vzduchu myš. Vytvorili ho tak, že prevodníkom vyprodukovali zvukové vlny a reflektory ich zase odrážali späť.

Spoluautor štúdie, mechanický inžinier Daniel Foresti, však spolu s kolegami vytvoril malé senzory, ktoré sú dostatočne výkonné levitovať objekty. Jeden z nich vypli, zatiaľ čo výkon druhého sa stupňoval a oni tak mohli posúvať objektom vo vzduchu.

Nový systém môže dvíhať aj ťažké predmety, a tiež dokáže kontrolovať, aby sa kvapaliny miešali dohromady bez rozdelenia do mnohých drobných kvapôčok. Všetko sa dá vraj ovládať automaticky a deje sa za zvuku na úrovni 24 Khz, čo je tesne nad normálnou počuteľnosťou človeka. "Ak ale budú naokolo nejaké psi, nebude sa im to vôbec páčiť," povedal Foresti portálu LiveScience.

Odborníci zatiaľ vedia objektami hýbať len v jednom smere, ale dúfajú, že čoskoro dokážu vyvinúť systém, ktorý umožní pohybovať objektami v dvoch smeroch.

Táto technika by mohla v budúcnosti slúžiť na vytváranie ultračistých chemických zmesí bez toho, aby sa kontaminovali. Nájde tak využitie napríklad pri tvorbe kmeňových buniek alebo iných biologických materiálov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu