Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kamilko s Kannerovým syndrómom: Bez cudzej pomoci neprežije

Kamilko sa narodil ako autista s ťažkým zdravotným postihnutím Zobraziť galériu (4)
Kamilko sa narodil ako autista s ťažkým zdravotným postihnutím (Zdroj: Lenka Nečeporuková)

HRINOVÁ - Keby mohol autistický Kamilko, ktorý sa narodil s ťažkým zdravotným postihnutím rozprávať, možno by poprosil o pomoc sám. Starostlivosť oňho je však pre rodinu natoľko nákladná, že sa rozhodli požiadať o finančný dar.

Kamilko Berky sa narodil s Kannerovým syndrómom, čo je veľmi ťažký prípad autizmu. Je mentálne retardovaný, trpí epilepsiou a 24 hodín denne musí nosiť plienky. Žiaľ, Kamilko sa rozprávať nenaučil a možno ani nikdy v živote nevysloví ďakujem za prejavenú pomoc a lásku svojich rodičov...

„Keď sa mi Kamilko narodil, nikdy by som si nebola pomyslela, že bude takýto vážne chorý. Keď som sa to dozvedela, zrútil sa celý môj život. Veľmi dlho som sa s tým nevedela zmieriť a stále som si kládla jednu a tú istú otázku: prečo mne, prečo sa to muselo stať práve môjmu dieťatku, veď som nikdy nikomu neublížila, ani som nikdy nedrogovala, nikdy som neurobila nič, čo by mohlo ohroziť moje tehotenstvo,“ rozcítila sa Lenka Nečeoruková, Kamilkova mama.

Kamilko so sestrou Annou Máriou
Zobraziť galériu (4)
Kamilko so sestrou Annou Máriou  (Zdroj: Lenka Nečeporuková)

Pani Nečeoruková má okrem 9-ročného Kamilka ešte dcérku, 10-ročnú Annu Máriu, ktorá je zdravá. „Napriek tomu, že sa Kamilko narodil postihnutý, po čase som sa s tým zmierila a naučila sa žiť, lebo som si uvedomila, že aj keď je môj synček veľmi chorý, tak ho nesmierne ľúbim. Je to také moje usmievavé slniečko,“ priznala Kamilkova mama.

Kamilko s Kannerovým syndrómom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lenka Nečeporuková)

Keďže Kamilko bude mať už onedlho desať rokov, je ťažký. Trpí inkontinenciou a musí sa veľmi často umývať. Kamilkova mama ho však už sama nevládze dávať do vane. „V sprchovom kúte by som mohla Kamilka kúpať sama, bez cudzej pomoci aj viackrát denne,“ vysvetľuje Lenka Nečeoruková. Takisto by Kamilko potreboval zdravotnú posteľ s nepremokavým matracom ako majú v nemocniciach. „Tiež potrebujeme Kamilkovi opraviť izbu, nakoľko v nej má pleseň, ale nemáme dostatok finančných prostriedkov,“ dodáva.

Kamilko s Kannerovým syndrómom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Lenka Nečeporuková)

Kamilkova mama poberá len opatrovateľský príspevok a z neho starostlivosť o Kamilka neutiahne. „Nič viac by som si neželala, iba to, aby sa denne mohol sprchovať, spať na novej čistej nepremokavej posteli, a aby nemusel dýchať tú pleseň, ktorej sa v jeho izbe nevieme či nemôžeme zbaviť,“ zúfa Kamilkova mama, ktorá by touto cestou chcela poprosiť všetkých dobrých ľudí o finančnú pomoc, aby sa o svojho syna mohla adekvátne postarať.

 

Pomôcť môžete Kamilkovi na adrese:

Lenka Nečeoruková, ul. Parková 2912, Hrinová 962 05

Mobilný telefón: 0944 210 721

Číslo účtu: 0092356361/6500 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu