Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Deti zo slovenských detských domovov získali prvenstvo!

Deti zo slovenských detských domovov získali prvenstvo! Zobraziť galériu (6)
Deti zo slovenských detských domovov získali prvenstvo!

Slovensko, Maďarsko a Česko – tieto tri krajiny si zmerali svoje sily na Medzinárodných športových majstrovstvách pre deti z detských domovov, ktoré sa konali 28. a 29. júna 2013 v Bratislave.

SPDDD Úsmev ako dar, Únia pracovníkov detských domovov a Fórum riaditeľov detských domovov aj tento rok zorganizovali športové majstrovstvá pre deti z detských domovov pod názvom Športové majstrovstvá s Nestlé. Išlo už o 23. ročník podujatia, ktoré pozostávalo z troch úrovní: regionálnej, celonárodnej a medzinárodnej. Po troch rokoch sa medzinárodné kolo majstrovstiev opäť konalo na Slovensku. A rovnako ako minulý rok v Čechách, aj tento rok bol najúspešnejší domáci tím. Slováci si z majstrovstiev odniesli nielen príjemné zážitky, ale i hlavnú trofej súťaže – víťazný pohár. V hodnotení štátov s vysokým náskokom bodov porazili svojich zahraničných kolegov.

Medzinárodné športové majstrovstvá sa začali v piatok 28. 6. stolnotenisovým turnajom v krytej hale na Černockého ulici v Bratislave. V sobotu 29.6. sa  rozbehli atletické disciplíny a loptové hry v športovom areáli Lafranconi.  Slovensko reprezentovalo 35 športovcov z 12 detských domovov. Spolu ma majstrovstvách predviedlo svoj športový potenciál 90 chlapcov a dievčat do 17 rokov. Súťažili v  atletike (beh na 100 m, 800 m a 1500 m, štafeta, skok do diaľky, skok do výšky a vrh guľou), stolnom tenise, futbale  a volejbale. Namiesto rodičov ich povzbudzovali vychovávatelia, no objatia po podaných výkonoch boli i tak vrúcne.

„Na našich športových majstrovstvách súťažili deti, ktorým sa veľa povzbudenia od tých najbližších nedostalo. Ocenenie rodičov je pre dieťa veľmi dôležité, a pokiaľ zažije, naopak, odmietnutie, zanedbávanie či nezáujem, tak sa to hlboko podpíše na jeho osobnosti. Deti z detských domovov sa potrebujú naučiť znovu si vážiť sami seba, znovu si veriť. Preto sa tešíme z každého úspechu spolu s nimi, lebo vieme, že je to dobrý základ pre ich budúcnosť,“ vysvetľuje PhDr. Mária Soboličová zo spoločnosti Úsmevu ako dar.

Mladých športovcov prišiel povzbudiť aj štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš. V neformálnej atmosfére poprial všetkým súťažiacim veľa odhodlania. Nezaprel, že by si želal, aby vyhrala domáca delegácia, no poukázal aj na to, že v športe je protihráč vždy zároveň spoluhráčom. Inak by žiada súťaž nemohla vzniknúť.

Na Medzinárodných športových majstrovstvách sa podieľali všetky tímy rovnakou mierou – deti súťažili, povzbudzovali, tešili sa z úspechov kamarátov a spoločne vytvárali jedinečný charakter podujatia.  Ale súťaž je súťaž a ocenení bývajú len tí najlepší. Odborná porota hodnotila všetky disciplíny samostatne, a zároveň udelila cenu najúspešnejšiemu športovcovi z každej krajiny. Za Slovensko ju získala Veronika Pinterová z detského domova v Michalovciach, ktorá obsadila 1. miesto behu na 100 m, 1. miesto v štafetovom behu a 2. miesto v skoku do diaľky. Najlepším českým športovcom sa stal Mário Sztojka a za Maďarsko si ocenenie prebrala Juliana Szenási.

Športové majstrovstvá pre deti z detských domovov nie sú len o športových výkonoch. Prostredníctvom športu v deťoch rozvíjajú schopnosť dosiahnuť cieľ, ktorý si sami stanovili, vytrvalosť pri jeho realizácii a dôveru vo vlastné sily. To všetko potrebujú športovci, aby mohli uspieť. To všetko potrebujú opustené deti, aby sa raz uplatnili v samostatnom živote. Nemusia stáť na stupni víťazov, stačí, že to nevzdajú a rozhodnú sa bojovať. Aj preto je hlavným mottom podujatia olympijský výrok Pierre de Coubertina: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“   

Samozrejme, ide o športové podujatie medzinárodného rozmeru. No dovolím si tvrdiť, že ide aj o niečo iné. Deti, ktoré športujú, sa neskôr lepšie orientujú v bežnom živote. Cieľavedomosť deťom z detských domovov často chýba, a práve športové majstrovstvá im dávajú príležitosť si túto vlastnosť precvičiť. Ak si poradia s prekážkami na športovom štadióne, možno si raz poradia aj s prekážkami, na ktoré narazia v živote,“ uzatvára  Mária Soboličová.

Medzinárodné športové majstrovstvá sa konali pod záštitou Ministra práce sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera. Generálnym sponzorom podujatia bola spoločnosť Nestlé Slovensko, s.r.o..

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu