Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta sme ustáli, nech žijeme!

Podľa predpovedí odborníkov nič z tohto nie je reálne. Zobraziť galériu (65)
Podľa predpovedí odborníkov nič z tohto nie je reálne. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Magický dátum 21. 12. 2012, ktorý má vraj podľa mayského kalendára znamenať koniec sveta, rozvíril mediálnu hladinu a vystrašil ľudí na celom svete. Nie je to však ani zďaleka prvýkrát, kedy mala Zem postihnúť strašná pohroma. "Koncov sveta" prežila naša planéta viac, ako by sa mohlo zdať. Ak tento článok v zdraví čítate, zdá sa, že ďalší z plánovaných koncov sveta sa nekonal.

00:01 Nevieme, čo by na to povedal Nostradamus, alebo Mayovia, ale zdá sa, že koniec sveta sa nekonal. Vonku je síce zima a tma, ale to nie je nič nezvyčajné. Z ničoho sa neulejeme, všetko pokračuje ďalej. Prajeme všetkým čitateľom Topiek šťastné a veselé Vianoce. Čas ísť spať.

23:58 Dve minúty do polnoci. Myslíte si, že je možné, že koniec sveta nebude?

23:45 V stredoeurópskom časovom pásme sa Mayský kalendár končí o 15 minút.

23:20 V Prahe neznámi páchatelia vylúpili klenotníctvo a odniesli si šperky za milióny českých korún. Majú tak štyridsať minút na to, aby si ich užili...

23:05 Moskva, Minsk i Kyjev to ustáli, ale zdá sa, že čosi sa deje v Čadci. Náš čitateľ nám poslal zaujímavú fotografiu z dnešného rána. Jedno z dvoch telies na oblohe by vraj mohla byť bájna planéta Nibiru, ktorá sa má zraziť so Zemou. Otázka je, čo je Slnko a čo Nibiru.

Čitateľ z Čadce zaslal
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Mimochodom, kto má záujem o menej mysteriózne vysvetlenie toho, čo je na obrázku, môže sa mrknúť napríklad sem.  :-)

 

22:55 Náš čitateľ z Moskvy nás informuje, že je tam všetko v poriadku. Zároveň však poslal hrozivé video z Nitry:

22:40 Mayovia v latinskej Amerike vraj od rána oslavujú nový veľký cyklus, ktorý bude trvať ďalších 5125 rokov. Asi ešte nevedia, že o chvíľu aj ich čaká koniec sveta. Musí to byť riadna oslava, ten úbohý národ má Silvestra iba raz za 5125 rokov. Dá sa predpokladať, že mayské oslavy tomu zodpovedajú.

22:06 Papuánci práve vstávajú do práce. (Tí, ktorí musia)

22:00 Tento článok na Facebooku v tejto chvíli lajklo presne 666 ľudí. Ďakujeme za priazeň a pýtame sa znalcov, čo to má znamenať.

21:50 Zaostrite na Minsk, o desať minút tam majú koniec sveta. Keď tento online prenos v ďalekej budúcnosti nájdu nejakí archeológovia, nebudú sa stačiť čudovať. Pra-pra vnuci Ericha von Dänikena majú o živobytie postarané.

21:30 V Moskve mal koniec sveta nastať zhruba pred pol hodinou. Zatiaľ odtiaľ žiadne mimoriadne správy neprichádzajú, takže Moskovčania asi spia spánkom spravodlivých. Jedine, že by tajná svetovláda zložená z iluminátov, slobodomurárov a mimozemšťanov všetko dokázala tak utajiť, že celý svet na východ od Moskvy už ľahol popolom, len Slovač nič netuší. Mimochodom, viete už, čo urobíte so všetkými tými konzervami, ktoré ste si nahromadili na apokalypsu?

21:20 Koniec sveta ešte nie je zažehnaný. Nemecká ministerka rodiny Kristina Schröderová podľa stránky novinky.cz tvrdí, že to, že je Boh mužského rodu, je rodovo diskriminačné. Podľa nej by si každý k Bohu mal priradiť taký rod, aký uzná za vhodné. Stredný rod, teda nie "ten Boh", ale "to Boh" je podľa ministerky dostatočne rodovo neutrálny. Pohľad do kalendára hovorí, že prvý apríl dnes nie je. Na západ od nás zatiaľ zjavne nie sú celkom v suchu.

21:15 Piesne Gangnam Style a Call Me Maybe vraj obsahujú satanistickú propagandu. Všetko vám to podrobne vysvetlí muž, ktorý dokáže v týchto klipoch odhaliť štyroch jazdcov apokalypsy, Satana, Ježiša a zopár ďalších numerologických prepojení. Niekto zjavne nevie, čo s voľným časom.

21:06 Niečo na zamyslenie pre múdre hlavy. Čo ak sme plynule prešli koncom sveta a ani si to nevšimli. Možno už žijeme v inej dimenzii. Je niekto, kto má dôkaz, že to tak nie je? Svoje rozlúštenie tejto hypotézy nám môžte poslať na tipy@topky.sk.

20:43 Bohatí arabskí šejkovia môžu pomaličky oslavovať. Dubaj bude o chvíľu za vodou a prejde do 22. decembra.

20:31 Strach, panika, výkriky. Robiť si žarty z nič netušiaceho chlapíka, nebolo síce veľmi pekné, ale diváci sa asi dobre pobavili.

20:27 Kreativite sa medze nekladú. Ďalšie "zaručene reálne" apokalyptické video pochádza z Bosny a je na ňom vidno, ako na zem dopadne skaza z neba.

20:23 Niekedy to nevyjde ani odborníkom. Technické príčiny sú však otrepané klišé.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: int)

20:18 Od polnoci nás delia už iba necelé štyri hodiny a ľudia na sociálnych sieťach začínajú vyjadrovať doslova sklamanie z toho, že si neužili ani trochu chaosu. Radšej sa vyberú trochu vymrznúť na vianočné trhy.

20:10 Dnešná apokalypsa je fiaskom aj v Nemecku. Skoro bez odozvy zostala ponuka, aby ľudia 21. december strávili bezpečne za betónovými múrmi protiatómového krytu alsaskej vojenskej pevnosti Fort de Schoenenbourg. S vareným vínom tu dnes korzovala iba stovka ľudí.

19:58 Nad viacerými krajinami dnes údajne prelietal zvláštny objekt. Videli ho v Austrálii aj na Novom Zélande. Kam dopadol, nie je známe. Na Facebooku video zaznamenalo už vyše 35-tisíc lajkov a samozrejme aj niekoľko vystrašených komentárov.

19:28 Aj televízia ABC News pojala dnešné správy vtipne. Takto vyzerajú ich informácie zo sveta. Šanghaj, Čína: „Všetko je v poriadku. Áno, bez problémov,“ povedal stále žijúci úradník v Bank Of Shanghai. Svet sa tam teda ešte neskončil. Tokio, Japonsko: „Áno, ľudia tu hrajú ping-pong,“ povedal nám muž, ktorý sa predstavil ako Hijaši a pracuje v non-stop herni Leisure Land Pallette Town. Ani tam ešte koniec sveta nenastal.

19:19 Objavili spôsob, ako zvrátiť nezvrátiteľné. Ak všetko zlyhá...

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: roumen.cz)

18:58 Závidíme, či nie? India je o dve minúty "von z konca sveta".

18:40 PSY s piesňou Gangnam Style prelomil na YouTube hranicu miliardy zhliadnutí. Aj napriek údajnému Nostradamovmu proroctvu, ktoré malo dávať do súvisu toto video s koncom sveta, sme ešte stále tu.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: YouTube)

18:26 Strach z hromadných samovrážd bol v Bugarachu zatiaľ neopodstatnený, vyzerá to tam skôr na celkom obstojnú mimozemskú párty.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

18:10 Spravodajské portály sa začínajú vracať k pôvodným témam. Hitom sú opäť Vianoce a napríklad dôchodcovský pár, ktorý si svoj dom vyzdobil 2500 svetlami a 300 Santami. Samozrejme ich to stálo nemalý peniaz, takže je jasné, že s koncom sveta veľmi nerátali.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Daily Mail)

17:40 Čas neuprosne plynie a pre viaceré krajiny je už 21. december iba minulosťou. Slovensku ostáva do polnoci niečo vyše 6 hodín.

17:28 Potvrdené: "Svet neskončil. S pozdravom, Nový Zéland." Zverejnil ktosi na internete a pridal aj fotografiu digitálnych hodín. Aktuálne je v krajine už pol šiestej ráno 22. decembra.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: 9gag.com)

17:08 Aj ruský premiér Dmitrij Medvedev sleduje aktuálne dianie. Počas obchodného rokovania, kedy obdržal gratulácie, povedal niečo, čo si určite nikto iný z prítomných nevšimol. "Oh, a ja vám blahoželám, že je 15.00 a svet je ešte stále tam."

16:50 Silvii Šuvadovej fušuje do kapusty iná slovenská celebrita. Herečka Slávka Halčáková vo videu na YouTube paroduje koniec sveta a prezrádza napríklad, prečo je dobré si dnes zobrať PN-ku a nakúpiť fazuľu či drevo.

16:45 Tisíce ľudí, ktorí na mnohých miestach Strednej Ameriky s napätím čakali na východ slnka, ktorým skončil 5125 rokov dlhý cyklus mayského kalendára, začali oslavovať príchod nového veku. Hoci mnoho obyvateľov Zeme s dnešným dňom spájalo obavy z konca sveta, žiadne katastrofy planétu zatiaľ nepostihli. Potomkovia Mayov naopak v Mexiku, Guatemale či Belize búrlivo oslavujú: usporadúvajú koncerty, tancujú a zúčastňujú sa náboženských rituálov.

16:39 Chúďa Socha slobody. Tvorcovia filmov si na ňu spomenú pri takmer každom katastrofickom dielku.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: roumen.cz)

16:30 Apokalypsa pri srbskej hore Rtanj, ktorá predstavuje ďalšie magické miesto, prebieha štandardne ako aj inde na svete. Čiže nič nezvyčajné sa nedeje, návštevníci majú dobrú náladu a zjavne aj sneh, ktorý im budeme pravdepodobne počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov iba závidieť.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

16:22 Francúzska polícia zadržala dvoch ľudí pri kontrolnom stanovišti pri dedine Bugarach na juhu krajiny, čo je vraj jedno z mála miest na zemeguli, kde je možné prežiť údajný zánik sveta. Strážnici u nich v aute našli mačety a plynové masky. Obaja zhodne tvrdili, že ide o náčinie pre osobnú ochranu. U jedného z nich našli aj malé množstvo marihuany. Prekvapivé na tom však je, že tento incident považuje miestny policajný veliteľ skôr za recesistickú skúšku pripravenosti strážcov poriadku.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

16:15 "To najhoršie" už má za sebou aj Japonsko, o chvíľu sa k 22. decembru dopracuje aj Čína.

16:12 Vychytený vtip dnešného dňa už dostal aj svoju obrazovú podobu.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: roumen.cz)

16:03 Každý považuje za katastrofu niečo iné. Ukrajinské aktivistky z hnutia Femen dnes protestovali v Bruseli proti ruskému prezidentovi. "Putin, choď do pekla! Chceme demokraciu", kričala jedna z mladých žien v rámci akcie príznačne nazvanej Putin, to je apokalypsa. Polícia polonahé dievčatá spacifikovala.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

15:45 Takmer tomu uveril! Známy český hokejista Jaromír Jágr si myslel, že sa dnes naozaj zobudil do apokalypsy. Špagetové ufo na stole a búrlivé sny mu mali spôsobiť tabletky na spanie, ktoré vraj s alkoholom nemiešal. O strašidelný a zároveň zábavný zážitok sa podelil so všetkými na sociálnej sieti:

"21. 12. 2012. Co se mi stalo, co mě čeká a nemine. Jak jsem včera psal, tak jsem také udělal. Vzal jsem si prášek na spaní a zalehl. NIkdy bych neřekl,jak může taková malá kulička člověka zblbnout:) Vzbudil jsem se po deseti hodinách a nevěděl jsem, kde jsem. Fakt jsem si myslel, že je konec světa! A k tomu jsem měl během spánku asi 49 snů spojených dohromady:) To by nerozluštil ani Antifón, nejznámější vykladač snů:) Teď už chápu doktory, že zakazují kombinaci alkoholu a prášků na spaní. A to si vemte, že já jsem vůbec nic nepil!!:) Ve dvanáct hodin jsem viděl první létající talíř. Ne na obloze, ale na stole, a místo světýlek měl špagety s kečupem....:)
Za chvíli vyzvedávám jednoho "marťana" (kamaráda a řidiče Šánu) a jedeme na konec světa (Chomutov):) V 17.30 se tam odehrává poslední boj na Zemi o nadvládu světa mezi dobrem (kladenští Rytíři) a zlem (chomutovští Piráti). Pokud vyhraje dobro (mělo by, v pohádkách to tak vždy bývá), tak odjíždím do Prahy oslavit toto skvělé vítězství dobra nad zlem do restaurace Maxim. To je můj plán na den, který má být podle Mayů poslední. Doufám, že se Mayové o den nesekli. Zítra bych už to kvůli únavě nedal!.....:) A jak budete trávit dnešní den vy?
"

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: FB)

15:15 Stonehenge. Pri slávnom britskom monumente sa zhromaždili ľudia, aby oslávili zimný slnovrat. Koniec sveta sa (zatiaľ) nekonal ani tam, tak sa aspoň vybozkávali.

Ľudia pri Stonehenge 21.12.2012
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

 

15:00 Apokalypsa v 21. storočí ani inak vyzerať nemôže. Vytiahnite mobily a zachytávajte posledné chvíle!

 

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Facebook)

 

14:55 Silvia Šuvadová, ktorá svojich fanúšikov už dlhšiu dobu bombarduje videami z inej dimenzie, im ani dnes neostala nič dlžná a spoza veľkej mláky poslala odkaz:

"Srdecny pozdrav vam vsetkym zasielam z krasneho prostredia v Lagune Beach, iba 2 hodiny juzne od Los Angeles, kde som sa vybrala oslavovat prichod Noveho Veku Svetla. My mame niekolko minut pred 3 hod rano a po krasnej meditacii pri plejadskom vortexe, po nadhernom divani sa na mesiac a hviezdy na plazi ked som privitala 21.december 2012 som sa osprchovala, vytiahla karty Doreen Virtue s osvietenymi majstrami, zapalila som sviecku, dala vsetky moje kamienky pod malu pyramidku a pripravujem sa na asi pol hodinovu meditaciu, ktoru zacnem o 3 rano los angelskeho casu. Na Slovensku je to od 12 hodiny poobede, cize tiez to mate za par :) takze ak chcete, spojme sa vsetci spolu cez srdiecka bez ohladu na to ci sa nachadzame vo Velkej pyramide v Gize v Egypte ako vela mojich kamaratov, alebo ci sme v USA, na Slovensku, v Cesku... Privitajme spolocne zaciatok Veku Svetla, rozlucme sa s Mayskym 5,125 rocnym cyklom a zacneme nanovo tvorit nas svet. S Laskou a Svetlom. Tesim sa na vsetkych, ktori sa spoja so vsetkymi tymi ludmi, ktori o par minut zacinaju meditovat po celom svete. Love Love Love."

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: FB)

14:40 Vtipalék z Ameriky si nevybral zrovna najlepší čas na žartovanie. Po ulici začal rozširovať panickú správu, že New York zasiahla obrovská vlna tsunami, ktorá má každú chvíľu doraziť na Floridu. Vystrašení ľudia mu uverili a rozutekali sa do bezpečia. Hlúpe žarty ho zrejme veľmi rýchlo prešli, keď jeho nič netušiace obete zistili, že si z nich strieľa.

 

 

14:21 Že by predsa? Napriek tomu, že svet obiehajú správy o planom poplachu, vyzerá to tak, že na Slovensku sa predsa len niečo deje. Jednému z obyvateľov sa podarilo natočiť útok vesmírnych lodí preletujúcich nad Sereďou, no nie obyčajných. Presvedčte sa sami!

UPOZORNENIE: Video nevhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov

14:10 Nebojte sa, že by koniec sveta prišiel dnes, v Austrálii je už totiž zajtra.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: FB)

 

13:51 Pred začiatkom vyučovania býva pred základnou školou v Rudňanoch poriadne živo. O rozruch sa tam starajú deti a rodičia z miestnych osád. Dnes však bolo až podozrivo ticho a pokoj. Dôvod? Avizovaný koniec sveta. Na ten čakali obyvatelia osád spoločne vo svojich príbytkoch. Informuje portál noviny.sk.

13:49 V Bugarachu, ktorý má prežiť koniec sveta, začína byť veselo. Do dediny prišli muži prezlečení za mimozemšťanov.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

13:40 Skupina parížskych recesistov vyzýva všetkých, ktorí prežijú dnešný koniec sveta a sú na rovnakej vlne, aby v sobotu o 15.00 h prišli k fontáne Saint Michel v piatom parížskom obvode a protestovali tam proti najchladnejšej časti roka. Na protest proti krátkym dňom, nízkym teplotám a snehu, ktorý človeku bráni normálne chodiť, sa na míting treba dostaviť v plavkách.

13:37 Matrix na obzore! Tím fyzikov z Washingtonskej univerzity prišiel s prekvapivou teóriou o tom, že náš svet by mohol byť počítačovou simuláciou, ktorú by ľudstvo mohlo zrealizovať už o päťsto rokov. Ak budeme vedieť v budúcnosti napodobniť svet veľkosti nášho vesmíru, stanú sa simulácie početnými a bežnými a štatisticky je teda pravdepodobnejšie, že náš svet je skôr jednou z množstva simulácií ako jedinou realitou.

13:25 Austrálsky portál news.com.au zverejnil na titulke oznam, že koniec sveta skutočne nastal. Tým, čo prežili, radí, ako sa zachrániť. Využitím vzhľadu obrazovky v operačnom systéme DOS komunikuje, že o 11:11 UTC zasiahol planétu asteroid, zahynuli miliardy ľudí a 73 krajín už neexistuje. Preživší sa majú ponáhľať do francúzskeho Bugarachu, ktorý pre nich predstavuje jedinú možnosť úniku pred smrťou. Majú si nasadiť plynové masky a vyjsť z bunkrov. V ich ceste im popriali veľa šťastia.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: news.com.au)

13:17 Už aj mačky sa nudia. Asi to dnes vážne bude poriadne otravný deň.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: roumen.cz)

13:08 Pri anglickom monumente Stonehenge sa zhromaždili druidi, pohania a turisti, aby oslávili zimný slnovrat. Tento rok sa zhoduje s mayskou predpoveďou o konci sveta.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

12:55 Kapitán Picard z vesmírnej lode Enterprise má na prebiehajúce udalosti vlastný názor. Zamyslite sa!

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Facebook)

12:52 Z prežitia konca sveta sa radujú aj Briti. Takto vyzerajú titulné stránky ich najčítanejších spravodajských portálov.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: the sun, daily mail)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: the sun, daily mail)

12:45 Zlá a dobrá novinka pre vládu! Školy zapojené do štafetového štrajku jej dnes priniesli špeciálne vianočné vysvedčenie, podľa ktorého u nich prepadá. Zo správania dali kabinetu nedostatočnú a termín opravnej skúšky dostala 8. januára 2013. S ohľadom na dátum je však podľa Mayov možné, že na koberček už nepôjde.

12:37 Najnovšie správy z Austrálie. Na Facebooku sa objavil obrázok o aktuálnej situácii v krajine. Až na to, že už tam majú pomaly polnoc.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Facebook)

12:33 "Možno ste si ho ešte nevšimli, ale počujete to zvláštne ticho? To je tým, že sa Robert Fico dnes ešte k ničomu nevyjdril," aj takto si uťahujú ľudia z údajnej pohromy.

12:28 Slovenský hydrometeorologický ústav vydal správu o skutočnej "katastrofe". Počas sviatkov sa má otepliť a sen o bielych Vianociach sa pomaly rozplýva.

12:20 Predpovedanie apokalypsy by nakoniec mohlo mať priaznivé účinky aspoň na nárast populácie Slovákov.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: int)

12:11 PREŽILI SME! "Oficiálny" príchod konca sveta podľa mayského kalendára sa mal udiať práve v tejto chvíli. Prepočty, ale zjavne niekde zlyhali, takže ďalší reparát je vraj ešte možný o 23:11. Tí senzibilnejší by však teraz mali zažívať zmenu, ktorou naša planéta prechádza. Patríte medzi nich?

12:00 Novozélandský Auckland práve privítal 22. december bez katastrofickej ujmy. Očakávaný koniec by však mal nastať o 11 minút.

11:54 Zastúpenie OSN v Číne dnes odmietlo tvrdenie, že organizácia predávala v krajine vstupenky na archu, ktorá by mala zachrániť ľudí pred koncom sveta. "OSN skutočne nevydala žiadne lodné lístky," uvádza sa na overenom účte OSN na čínskom mikroblogu Weibo. Konštatovanie sprevádza fotografia vstupeniek na archu, na ktorých je meno a logo organizácie. Na jednej zo vstupeniek je napísané, že nástup na palubu začne "v odjazdovom prístave 15 minút pred koncom".

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: 2012news.com)

11:37 Guatemalskí Mayovia sa zišli pri starovekom chráme Kaminaljuyu, aby vykonali očistné rituály pri príležitosti začiatku novej epochy v mayskom kalendári. Táto ceremónia má vytvoriť pozitívnu energiu a nová éra sľubuje viac jednoty, rovnosti a rešpektu k ľudskej rase.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

 

11:28 Videli ste už na oblohe takýto úkaz? V New Yorku vraj áno.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: int)

11:23 S cynickými vtipmi sa roztrhlo vrece. Ponúkame ďalší: "Príde koniec sveta na Slovensko, trocha sa poobzerá a hovori: Ako tak pozerám, tak tu už som asi bol".

11:14 Mimozemšťania v tom majú jasno. Zachránia iba vyvolených.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: cynickaobluda.com)

11:10 Iveta Bartošová práve oznámila comeback. Na českú popovú scénu sa bude vracať tento týždeň už po štvrtýkrát, robia si srandu naši susedia.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)

11:06 Na internete sa šíri nová teória o transformácii planéty: "Práve som bol s jedným známym na bývalom chebskom letisku, pod ktorým sa materializujú ufóni, ktorí z podzemných základní vypudili reptiliánske bytosti, ktoré riadili Ilumináti. Od nich máme čerstvé správy, že transformácia planéty a ľudstva do 5. D začne 21. 12. 2012 o 11 hodín 11 minút GMT času (čo v Česku a na Slovensku zodpovedá času 12 hod. 11 min.), a bude prebiehať postupne (hlavne počas spánku) v rozmedzí 3 dní a skončí 24. 12. 2012. To znamená, že prechod do 5. dimenzie prebehne pekne pozvoľna, bez temnoty, nárazovej vlny svetla a deštruktívnych vplyvov. Skrátka a dobre najneskôr 25. 12. 2012 budeme vo svete, v ktorom úplne všetko žiari ako miniatúrne slniečka a v ktorom už nie sú peniaze, pretože všetko potrebné je tvorené pomocou materializácie mentálnych predstáv". Toto už snáď nepotrebuje ani žiadny komentár.

10:55 Ministerstvo obrany varuje pred sonickým treskom, ktorý môže spôsobiť prelet nadzvukových lietadiel na trase Sliač-Liptovský Mikuláš-Javorina-Kysak-Tisovec-Sliač. Ak v tejto oblasti zaznie silný výbuch z nebies, nezľaknite sa. Nie je to koniec sveta, iba naši piloti si chcú ešte pred Vianocami trochu polietať.

Liptáci a východniari, nezľaknite sa.
Zobraziť galériu (65)
Liptáci a východniari, nezľaknite sa.  (Zdroj: Facebook)

10:49 Odpočet posledných minút do "apokalypsy" môžete sledovať napríklad TU.

10:40 "Koniec sveta" nie je iba žart. Ruský dôchodca vyskočil zo svojho bytu na 13. poschodí činžiaka v Sergiev Posad, na okraji Moskvy. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že 73-ročný muž spáchal samovraždu kvôli pravidelnému sledovaniu televíznych programov a časopisov o hroziacej "mayskej apokalypse". Informovala agentúra RT.

10:33 V susednom Česku našli zaujímavý spôsob, ako si zarobiť.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: roumen.cz)

10:20 Poslanec parlamentu Ľudovít Kaník je na nákupoch. Informoval nás, že žiadne známky konca sveta okolo seba nepozoruje, hoci ľudí z nákupných centier vraj o čosi ubudlo. "Možno sa to už začalo. Ale ja si teraz dávam kávu," povedal. Na Vianoce sa chystá do Banskej Štiavnice.

10:11 Zostávajú presne dve hodiny do momentu, na kedy vraj bol stanovený koniec sveta. O 12.11 nášho času by malo "po všetkom".

10:05 Bugarach (Francúzsko), Rtanj (Srbsko), Tikal (Guatemala), Villarta (Mexiko), Lanxi (Čína). Päť miest, päť pohľadov na koniec sveta.

09:56 Do on-linu sa zapájajú aj naši čitatelia. Do redakcie nám prišlo "varovanie": "Oznam vlády SR: Tých, ktorí nemajú zaplatené dane, sa koniec sveta netýka!"

09:49 V USA zaznamenali zvýšený počet on-line inzerátov, ktoré hľadajú posledný sex pred koncom sveta. Mayská apokalypsa je jednoducho dobrý dôvod bezhlavo si užiť. Len aby to na druhý deň neoľutovali.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: int)

09:40 Austrálski vedci dnes varovali, že veľký plát morského dna neďaleko Veľkého bariérového útesu je v ranej fáze rozpadu. Až sa zrúti, môže spôsobiť vlnu cunami. O túto krásu určite nechceme prísť.

09:34 Podľa dostupných informácií na slovenských železniciach panuje pokoj a vlaky nemajú žiadne alebo minimálne meškanie. Žeby sa vážne dialo niečo nezvyčajné?

09:20 Väčšina katastrofických filmov má pôvod v USA. Tam majú práve tri hodiny ráno a väčšina obyvateľov ešte sladko spí. Určite by sa však nechcela zobudiť do niečoho takéhoto.

09:04 S humurom sa zvláda všetko lepšie. Tu je internetová správa pre tých, ktorí veria v dnešný koniec sveta.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

08:46 Panika si začína vyberať svoju daň. Stovky ľudí dnes v očakávaní konca sveta v argentínskom meste Bariloche vyrabovali dva miestne supermarkety. Kradli pritom elektroniku, oblečenie a mnoho iných druhov tovarov. Polícia nikoho nezatkla, pretože, ako uviedli miestne médiá, v dave ľudí nebola schopná zasiahnuť.

08:39 Rozdiel v kultúrach. Kým v Guatemale súčasní potomkovia Mayov oslavujú koniec jedného cyklu a príchod novej éry, na západe sa snažia na predpovediach o konci sveta poriadne zarobiť.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: int)

08:25 Máme zase sebou vyše osem hodín "apokylypsy" a pri pohľade z okna sa zdá, že nás nečaká práve najkrajší deň roka. Podľa SHMÚ sa máme pripraviť na prevažne polooblačné počasie, zrána ojedinele zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Miestami sa môže vyskytnúť slabé sneženie, a to najmä na krajnom juhozápade. Najvyššia denná teplota -4 až +1, na severovýchode okolo -6 stupňov. V platnosti sú stále výstrahy pred poľadovicou a hmlou, takže na cestách buďte opatrní.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: shmu.sk)

08:16 Niečo pre šikovné ruky. Ako si vyrobiť prenosný varič z prázdnych plechoviek. Aj tak vyzerajú prípravy niektorých ľudí na súdny deň. Možno sa im nakoniec zíde aspoň pri kempovaní v prírode, ak ním nepodpália polovicu lesa a neublížia aj sami sebe.

08:09 Správam o apokalypse neveria ani českí odborníci a fanatikom odkazujú svoje. "Astrológia nie je nič iné ako filozofia prírody a mágie života. Preto koniec sveta v podaní, ako nám to servírujú médiá, sa konať nebude. Všetkým skeptikom odkazujem: Koniec sveta nemôže byť! Príroda to nemá ešte v pláne," uviedol astrológ Petr Messany pre tn.cz.

08:01 Internetom koluje vtip o Slávnostnom programe konca sveta. Takto by mal vraj prebiehať:

05.00 - Vstávanie obyvateľstva
06.00 - Príchod Mayov, ich ubytovanie
07.00 - Príchod mimozemšťanov
08.00 - Príchod predstaviteľov G8, ich ubytovanie
09.00 - Príchod svätých a ostatných nadprirodzených bytostí
10.00 - Hymna Koniec sveta 2 - Stairway to Heaven, Highway to Hell
11.00 - Privítacia reč
12.00 - Vyhodnotenie konca sveta
14.00 - Minúta ticha
16.00 - Olovrant
17.00 - Otvorenie slávnostného plesu
17.10 - Hosť Dan Nekonečný
17.30 - Tombola
18.00 - Odchod Mayov
19.00 - Ohňostroj
21.00 - Odchod anjelov a archanjelov
22.00 - Ukončenie slávnosti
23.00 - Koniec sveta
23.30 - Slávnostný príhovor politikov o súčasnej kríze

07:50 V mexickej dedine Onavas našli na cintoríne tisíc rokov starú kostru s podivne tvarovanou lebkou, ktorá vyzerá ako z iného sveta. Jej podoba s filmovým Votrelcom je neskutočná. Doslova.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: profimedia.sk)

07:37 Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil medzi 14. až 17. decembrom, každý štvrtý Slovák verí, že hrozba konca sveta 21. decembra 2012 je reálna. Ako ste na tom vy? Ale úprimne...

07:29 O konci sveta tweetujú aj známe hviezdy. Anglický komik, herec a režisér Ricky Gervais napísal: "Práve pozerám film Deň po tom a napodiv je to celkom upokojujúce". Filmová postava Harry Potter zase oznámil, že vo východných oblastiach planéty je už 21. decembra a všetci prežili.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: usa today)

07:16 V kostole v britskom Canterbury sa vraj zjavil duch. Má ísť o mŕtveho muža istej 50-ročnej Heather Sewellovej, ktorý sa vraj tiež chcel takýmto spôsobom zúčastniť krstín svojej vnučky. S fotografiou z mobilného telefónu sa rodina okamžite pochválila na Facebooku.

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Facebook)

07:07 Ak sa práve v práci snažíte vytrieť z očí posledné zvyšky spánku, ponúkame vám na prebratie aktuálne tematické songy. Pustite si napríklad R.E.M. a ich hit It's The End Of The World alebo Always Look on the Bright Side of Life od  Monty Python. Odporúčame sústrediť sa hlavne na optimistický refrén druhej piesne, tým určite nič nepokazíte. Veď pozerať sa na svetlú stránku života, by sme sa mali pokúsiť kedykoľvek.

06:58 Dobrá správa pre motoristov. Tí, ktorí sa ešte aj dnes chystáte do Bratislavy, na vjazde a Prístavnom moste sa pravdepodobne nezdržíte. Cesty sú oproti zvyčajnej hustote dopravy na tomto úseku takmer prázdne.

06:47 Pokým Slovensko sa ešte iba prebúdza do dnešného "apokalyptického" dňa, niektoré štáty ho majú pomaly za sebou. V austrálskej Canberre je práve krátko pred 17. hodinou a vládne príjemné slnečné počasie s teplotou 26 stupňov. O niečo horšie na tom je napríklad japonské Tokio. Do vydýchnutia si od údajne Maymi predpovedanej katastrofy ho delí ešte viac ako deväť hodín a jeho obyvatelia sa ani zďaleka nepotia pri 3-stupňových teplotách.

04:50 Podľa titulkov najväčších austrálskych médií sa zatiaľ neudialo nič výnimočné a na prvých stránkach svietia oznamy:: "Áno, sme nažive.".

ONLINE 21.12.2012: Koniec sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: news.com.au)

3:13 Vtip na túto nočnú hodinu

Podľa mayského kalendára bude Chuck Norris tráviť tieto vianoce sám.

3:07 Ako očakávali koniec sveta v Austrálii.

 

2:45 Do mayskej polnoci zo štvrtka na piatok ešte zostávajú 3 hodiny a 5 minút. (peruánsky čas)

2:45 Facebookovská stránka Austrálie zaznamenala rekord. Potom, čo oznámila, že v Austrálii sú na žive, lajklo túto správu už niečo vyše 138 tisíc ľudí. Vraj !koniec sveta" môže pomôcť turizmu v tejto krajine.

Austrália hlási svetu dobrú
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: FB)

2:41 Podľa pohotovostnej databázy nešťastí a katastrof je momentálne na Zemi relatívny klud. Posledné hlásené boli iba dve veľmi slabé zemetrasenia v Kalifornii.

2:37 Nesprávny výklad mayjského proroctva o 21.12.2012 má pomôcť ľuďom pochopiť webová stránka maya.nmai.si.edu, ktorú založil Národný úrad pre antropológiu a históriu. Má za cieľ vysvetliť rôzne výklady mayského kalendára v angličtine aj španielčine.

2:25 Niektorí vtipálkovia sa už realizujú na youtube. V Melbourne napríklad mal padnúť meteorit. V skutočnosti je to video z Kanady, kde vybuchol plyn.

Vtipy o konci sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

 

2:19 Niektoré školy v USA sa rozhodli dnes zatvoriť svoje brány. Dôvodom je hrozba z útokov v súvislosti s koncom sveta.

2:17 V Indii urády vyzvali ľudí, aby nepodlahli západnému šialenstvu z konca sveta. Ide o nepodloženú teóriu, ktorá iba šíri paniku a nie je pravdivá. Približne 20 tisíc študentov v Bombaji poňalo tento deň svojsky a oslávili ho na ulici tancom a spevom.

2:12 V americkom meste Fraser zatkli 16-ročného chlapca, ktorý údajne plánoval strieľať na škole Fraser High School. Študent údajne zobral veľmi vážne hrozbu konca sveta a preto ho chcel niektorým urýchliť. .

2:04 Holanďan Pieter Frank van der Meer si zase postavil apokalyptickú ľoď. Plavidlo za 13 tisíc eur odvezie 50 ľudí. Vo výbave nechýba umyvadlo, wc a detské sedačky. Záujem o plavbu prejavilo 35 osôb. Ktorým smerom sa bude plaviť nie je známe.

Holanďan Pieter Frank van
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

Holanďan Pieter Frank van
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

2:00 V Brazíslkom Alto Paraiso de Goias "pristálo" UFO. Na neznámom objekte je nápis "Usmejte sa, práve vás unášajú".

UFO
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

1:45 Zábery z dediny Bugarach, ktorá má ako jediná uniknúť koncu sveta.

 

1:30 Aplikácia Google Siri-like pre Androidy tvrdí, že koniec sveta bude 21.12. Ak zadáte jednoduchú otázku, kedy bude koniec sveta, počítač vám  oznámi s kľudným hlasom spomínaný dátum. 

Google vie kedy bude
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: google)

1:18 Koniec sveta ako dobrá šanca ako zarobiť

V USA si ľudia môžu zakúpiť rôzne veci na prežitie, niektoré z nich dnes obchody ponúkajú so zľavou.
V najväčšom internetovom obchode sme napríklad našli špeciálny batoh, s ktorým prežijete 3 dni. Za necelých 150 dolárov (pôvodná cena bola o 40 dolárov vyššia) dostanete kalorické jedlé tyčinky, balíky s pitnou vodou, lekárničku, lano, stan pre dve osoby, vodotesné hodinky, plynovú masku, deku a bezpečnostné pončo. Pre prípad, že by okrem vás prežil aj niekto iný, v batohu nájdete i zubnú kefku s pastou, toaletný papier a servítky.

Jesus toaster
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

Obchod s koncom sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)


Ak by ste sa pri záchrane života radšej obrátili na vyššie miesta, možno oceníte toastovač s podobizňou Panny Mária či Ježiša. Tým, ktorí sa radšej bránia sami, zasa tento rok Santa Claus donesie darčeky do efektívnych ponožiek s obrázkom samopalu a nápisom "Pripravte sa na zombie apokalypsu." Ak samozrejme vôbec nejaké Vianoce budú.

Obchod s koncom sveta
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: internet)

1:14 Šamani v peruánskej Lime predvádzajú rituálny tanec.

Lima v Peru
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Lima v Peru
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Lima v Peru
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Lima v Peru
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

1:02 V Španielsku sa opäť masovo demonštrovalo proti škrtom.

Španielsko
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

1:01 Niekoľko kľúčových destinácií pre súdny deň a ďalších miest, poznamenaných strachom aj fascináciou.
      
      MEXIKO: Približne 1000 ľudí, ktorí sa označujú za šamanov, jasnovidcov, čistých nadšencov, jogínov, príslušníkov moslimského súfizmu a brahmanských učencov, sa zhromaždilo v stredisku v meste Mérida na polostrove Yucatán. Mesto sa nachádza približne hodinu a pol od mayských ruín v mexickom archeologickom nálezisku Chichen Itzá. Všetci prítomní sú presvedčení, že je to dobrý štart pre blížiacu sa "Novú éru", ktorá sa má začať v piatok okolo 05.00 h miestneho času. Nie sú to však ľudia, ktorí veria, že v piatok nastane koniec sveta: ich zhromaždenie má podľa plánu trvať najmenej do 23. decembra. Účastníci naopak tvrdia, že chcú oslavami privítať zrod novej éry.
      Medzitým samozvaný "hlavný jasnovidec" Mexika, Antonio Vázquez Alba, varoval svojich prívržencov, aby sa 21. decembra vyhýbali všetkým zhromaždeniam. "Musíme si dať pozor na davovú psychózu", ktorá môže viesť k tlačeniciam, ušliapaniu alebo "masovým samovraždám, aké sme videli aj v minulosti", vyhlásil.

      FRANCÚZSKO: Podľa fám existuje hora Bugarach v rovnomennej dedinke na úpätí Pyrenejí, ktorá ako jediné miesto na Zemi unikne celosvetovej skaze. Pod horou údajne čaká UFO a mimozemšťania, ktorí odvezú ľudí nachádzajúcich sa v blízkosti do bezpečia. Zlou správou pre tých, čo sa chcú zachrániť, je, že francúzski žandári bránia návštevníkom dostať sa na vrchol hory i do dediny s približne 200 obyvateľmi.
      Jeden z tých, čo veria v apokalypsu, je 30-ročný inštalatér Ludovic Broquet. Ten po roku príprav zamieril na horu. Dúfa, že nájde "bránu, ktorá sa ku koncu sveta otvorí".  
      RUSKO: Múzeum v centre Moskvy ponúka v prepočte za 1500 dolárov spásu v bývalom podzemnom bunkri bývalého sovietskeho diktátora Josifa Stalina - s tým, že vráti 50 percent ceny, ak sa nič nestane. Bunker múzea sa nachádza 65 metrov pod zemou a je navrhnutý tak, aby vydržal aj jadrový útok. Múzeum však už vypredalo všetkých 1000 vstupeniek.

      BRITÁNIA: Stovky ľudí sa už zišli pri kamennej stavbe z mladšej kamennej doby Stonehenge. Budú sa zabávať na párty pri príležitosti "konca sveta", ktorý sa zhoduje sa so zimným slnovratom. Najznámejší druid Arthur Uther Pendragon, očakáva tento rok oveľa väčšie davy ľudí než obvykle. Nesúhlasí však s tým, že svet sa končí. Naopak, on a jeho kolegovia druidi veria, že veci sa odohrávajú v cykloch. "My to vnímame viac ako nový začiatok než koniec," uviedol.
       Medzitým sa po celom Londýne pripravujú piatkové večierky pri príležitosti konca sveta. Jedno podujatie dokonca sľubuje "poslednú večeru" v klube, kde záujemcovia dostanú trojchodové jedlo vo vnútri "archy".

      SRBSKO: Niektorí Srbi tvrdia, že treba zabudnúť na posvätnú horu vo francúzskych Pyrenejach. Tým pravým miestom bude v piatok srbská hora Rtanj s vrcholom v tvare pyramídy, ktorá už dlhšie láka uctievačov rôznych kultov. Podľa miestnej legendy hora raz zhltla zlého černokňažníka, ktorý bude prepustený na slobodu v súdny deň v guli ohňa a ten zachváti vrchol hory. Vnútro hory sa potom otvorí a stane sa bezpečným úkrytom, ale černokňažník sa vydá zničiť zvyšok sveta. Medzitým sprístupnili niektoré staré dedinské uhoľné šachty - ako bezpečné útočisko pre desiatky ľudí, ktorí už prišli na miesto. Dedinčan uviedol, že im telefonovali ľudia až z Holandska a chceli sa tam ukryť.

      TURECKO: Malá dedina Sirince známa vinicami bola po francúzskej obci Bugarach takisto označená ako jediné miesto, ktorej sa vyhne koniec sveta. Dnes tam však bolo viac novinárov a policajtov než prívržencov kultov - čo veľmi sklamalo miestnych majiteľov reštaurácií a obchodov so suvenírmi.
      Nikto si nie je istý, kde sa vlastne vzala údajná moc dediny prežiť mayský koniec sveta, ale táto idylická obec v západnom Turecku je blízko oblasti, v ktorej vraj prežila svoje posledné dni Panna Mária. Niektorí prívrženci hnutia New Age sú tiež presvedčení, že oblasť má pozitívnu auru. Miestni podnikatelia už celé mesiace propagovali dedinu a dokonca vyrobili víno so špeciálnymi štítkami na pamiatku udalosti.

      TALIANSKO: Ďalším miestom, ktoré má uniknúť apokalypse, je obec Cisternino v južnom Taliansku. Plánuje však veľkú piatkovú párty s balónmi a hudbou na hlavnom námestí. "Aj tak nikto nebude spať, pretože všetci budú čakať na koniec sveta," uviedol v stredu 19. decembra starosta Donato Baccaro pre noviny La Stampa. Hoci on sám neverí, že koniec príde, hotelové izby si už údajne rezervovali stovky ľudí.
     

1:00 Už jednu hodinu žijeme v novom svete.

0:54 Slávni ľudia, ktorí majú dnes narodeniny: Samul L. Jackson, Jane Fonda a Kiefer Sutherland. Hercom, všetkým oslávencom ako aj Bohdanom, ktorí majú meniny prajeme všetko dobré.

0:34 Cez deň má byť podľa SHMU na Slovensku poriadna zima, tak sa dobre naobliekajte,aby ste Vianoce nemuseli stráviť v posteli. Okrem severu a východu čakajú ostatné oblasti aj hmly a poľadovica. 

0:24 V Číne sa vysporiadali s koncom sveta po svojom. Zatkli vyše tisíc členov sekty, ktorá sa pripravovala  x na trojdňové obdobie temna. Údajne ohrozovala komunistickú stranu a hlásala revolúciu. Aký bude ich trest agentúra AFP neuviedla. Isté však je, že za vlastizradu je v Číne trest smrti.

0:20 Silvia Šuvadová naposledy nahrala video pred tromi dňami. Ale dnes by sa mohla ozvať, čo poviete?

0:18 Vianočná ruža jedného z našich kolegov má už svoj koniec sveta za sebou. No uznajte, toto je jej posledný deň.

Apokalypsa
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: google, ruža)

0:15 Dnešným dňom vás bude témou mayského proroctva sprevádzať aj Google.

Apokalypsa
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: google, ruža)

0:05 V zátoke Byron Bay v Austrálii sa už začínajú zhromažďovať tisíce ľudí v očakávaní konca sveta. Nechýbajú ani stánky s občertsvením, zarobiť predsa treba aj na poslednú chvíľu.

Môžme len závidieť. Austrálčania si môžu tento slávnostný deň užiť v teple a s takýmto výhľadom.
Zobraziť galériu (65)
Môžme len závidieť. Austrálčania si môžu tento slávnostný deň užiť v teple a s takýmto výhľadom.  (Zdroj: internet)

0:02 Koniec nastane o 23:11

V Austrálii už majú najdlhší deň v roku v polnom prúde a na weboch sa rozpútala diskusia, kedy presne má nastať koniec sveta. Má to však háčik. Jedna teória hovorí o tom, že nastane pri východe slnka, čo sa minimálne v Austrálii nepotvrdilo. Najčastejšie sa objavuje čas 23:11 večer. Tu však nastáva problém s časovým pásmom. Údajne má postupovať podľa neho z východu na západ. 

0:01 Verí každý siedmy

Podľa globálneho prieskumu agentúry Reuters verí každý siedmy obyvateľ Zeme, že koniec sveta je blízko. Každý desiaty, že to bude dnes.

0:00 Nepanikárte! Konce sveta, ktoré sa "nevydarili".

Už v rokoch 1806, 1843, 1891, 1910, 1999 či 2000 sa ozývali hlasy, že nás čaká súdny deň. Dôvody niektorých predpovedí boli viac ako bizarné. Apokalypsu stihla prorokovať sliepka znášajúca vajcia s nápisom Kristus prichádza, alebo vyšinutý farmár, ktorého učenie si získalo mnoho stúpencov a sformovali cirkev s názvom Adventisti siedmeho dňa. Výnimkou nebol ani zakladateľ mormonskej cirkvi, ktorý sa vraj rozprával s bohom alebo "veštba", že Zem privedie do záhuby Halleyho kométa. Nechýbala ani predzvesť celosvetovej potopy, ktorú mala zoslať na našu planétu "Najvyššia bytosť". Okrem toho karty zamiešali aj Nostradamove nejednoznačné proroctvá či strach z kolapsu počítačových sietí na prelome tisícročí. Za najčerstvejší neúspešný pokus sa dá považovať skúmanie Biblie americkým rozhlasovým moderátorom Haroldom Campingom, ktorý na jeho základe stanovil koniec sveta na 21. mája 2011, a keď k ničomu nedošlo, následne ho posunul o 5 mesiacov. 18-hodinová skaza sa však opäť nekonala, a tak sme stále tu.

Zmena duchovna

Ľudia majú tentokrát obavy z toho, že to môžu byť zemetrasenia, cunami, záplavy, obrovské požiare, príchod mimozemšťanov, skrytá čierna kométa, ktorá narazí do Zeme či ďalšie šialené hrozby od výmyslu sveta, ktoré spôsobia zánik našej planéty. Aspoň to tvrdia apokalyptici, ktorí si výklad mayského kalendára uspôsobili podľa svojich predstáv a snažia sa pred katastrofou uniknúť na magické miesta, ktoré vraj majú byť ušetrené alebo chcú skoncovať s vlastnými životmi. Iná teória zase hlása, že deň zimného slnovratu znamená začiatok obrodenia a novej epochy. Podľa peruánskeho šamana Mamaniho sa vraj dokonca otvorí portál lásky, ktorá už teraz pôsobí všade okolo nás. Treba ju len vedieť prijať a šíriť ďalej.

Príroda nám praje

Menej mysterióznymi, ale o to triezvejšími predpoveďami, disponujú naši vedci. "Ja osobne som sa o mayské kalendáre dokonca zaujímala a nie je tam vôbec spomenutý koniec sveta. Môžu v týchto dňoch prísť nejaké menšie povodne, ale to len z dôvodu oteplenia po niekoľkých dňoch sneženia. Určite nehrozia žiadne záplavy, ktoré spôsobia koniec sveta," uviedla Pavla Pekárová z Ústavu hydrológie SAV.

Podobný názor zdieľa aj Jozef Csaplár, riaditeľ Centra predpovedí a výstrah SHMÚ, ktorý tvrdí, že hoci niektorí ľudia na Slovensku očakávajú nezvyčajné udalosti, s veľkou pravdepodobnosťou sa nestane z hľadiska počasia nič výnimočné. "V piatok 21.12.2012 sa síce začne presadzovať chladný vzduch nad našim územím, ale po nočných mrazoch na úrovni -3 až -8, v dolinách miestami silnejších sa cez deň zohreje vzduch na -4 až +1, na strednom a východnom Slovensku na viacerých miestach bude maximum okolo -6 st. Najviac oblačnosti bude v západnej časti Slovenska, vo východnej relatívne málo. Ojedinele sa vyskytne slabé sneženie, najmä v západnej časti. Vietor by mal viať prevažne len slabý," znie aktuálna "apokalyptická" predpoveď.

Z vesmíru nič nehrozí

Vedci z Astronomického ústavu SAV zase vyvrátili tvrdenia, že planéty budú na konci roka 2012 v jednej priamke. "Postavenie v jednej 'priamke' Slnka, Zeme a čiernej diery v strede našej galaxie sa odohráva každý rok v decembri a vyplýva z pravidelného pohybu Zeme okolo Slnka. Bolo to tak aj v rokoch 2011, 2010, 2009 i ďalších a koniec sveta, ako sami vidíte, nenastal," zdôraznili.

Podľa astrologičky Eleny Gibalovej je koniec sveta o očistení sa človeka a jeho uzmierení sa s každým. Ide o záležitosť srdca, vec duchovnej roviny a navrátení sa k ľudskej podstate. "Egoisti a tí, čo nenávidia, budú postupne odchádzať, aj fyzicky (umierať). Možno nebude fungovať technika, bude kolabovať to, čo nepotrebujeme."

Strach nemá ani astrologička Katarína Kubalíková: "Skôr sa na toto obdobie teším. Každá nová éra prináša nielen nové situácie, ale aj nové možnosti... Myslím si, že niet sa čoho obávať, aspoň v našich zemepisných šírkach. Svoju pravú tvár nám ukáže až samotný 21. december. Ak by predsa len nastala tá spomínaná trojdňová tma, bola by to šanca k prerodu v našich srdciach a dušiach. Keď je tma, človek potrebuje zapnúť všetky svoje zmysly, aby sa dokázal zorientovať, má čas zamyslieť sa nad svojím životom a celou svojou existenciou. Otvorili by sme tak svoje srdcia nielen pre seba, ale aj pre svojich blízkych a okolie..."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu