Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Haščák z Penty zasiahol do vyšetrovania: Žiada vyradiť hlavný dôkaz!

Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák

BRATISLAVA - Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta sa snaží spochybniť dokument, ktorý vyšetrovateľom kauzy Gorila odovzdala z archívu Úradu vlády SR premiérka Iveta Radičová, informuje denník Sme.

Noviny pripomínajú, že ide o jeden z prvých kľúčových dokumentov, ktorý podľa ministra vnútra Daniela Lipšica z KDH dokazuje, že sa akcia tajnej služby Gorila udiala.

Informácia SIS mala hovoriť o spojitosti Penty so Slovenskými elektrárňami a elektroenergetikou, minister vnútra Daniel Lipšic ho označil ako prvý kamienok v mozaike vyšetrovania, keď v polovici januára pred novinármi potvrdil, že akcia SIS s názvom Gorila naozaj prebehla.

Finančník, ktorého spis Gorila spomína v súvislosti s ovplyvňovaním tendrov v rokoch 2005 a 2006, považuje dokument za nezákonný. Jeho právny zástupca Martin Škubla potvrdil, že požiadali Úrad špeciálnej prokuratúry, aby zabezpečila vyradenie tohto dokumentu z vyšetrovacieho spisu. O žiadosti informovali aj premiérku.

„Dokument bol získaný a odovzdaný v rozpore s právnymi predpismi,“ vysvetlil pre Sme Škubla. Operatívnu informáciu dostal od SIS ešte v roku 2006 vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ). Právny zástupca Penty a Haščáka hovorí, že ak písomnosť nebola potrebná na plnenie úloh predsedu vlády, mali ju zaslať späť tajnej službe. Predpisuje to vyhláška Národného bezpečnostného úradu.

„Nemala sa čo nachádzať v archíve Úradu vlády, a teda v súlade s právnymi predpismi ani nemala a nemohla byť poskytnutá iným orgánom,“ tvrdí Škubla. Právnik tiež argumentuje, že dokument nemožno použiť ako dôkaz v trestnom konaní. Zákon o ochrane pred odpočúvaním totiž podľa Škublu hovorí, že ako dôkazný prostriedok možno použiť iba záznamy hovorov.

„Dokument však predstavuje iba obyčajnú operatívnu informáciu, ktorá je nielenže po vecnej stránke bez záznamu neoveriteľná, ale po formálnej stránke nepredstavuje zákonný dôkazný prostriedok,“ dodal Škubla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu