Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Frešo: K návrhu téz Generálnej línie SDKÚ prišlo už vyše sto pripomienok

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - K návrhu téz Generálnej línie (GL) SDKÚ-DS na roky 2012 až 2016, ktoré kandidát na predsedu strany Pavol Frešo zaslal všetkým členom SDKÚ-DS na pripomienkovanie, už prišlo viac ako sto pripomienok. "Je praktickou tvorbou alternatívnej ponuky voči socialistickej politike," konštatoval na margo GL Frešo, ktorý chce návrh téz predložiť straníckemu kongresu 19. mája.

V texte, ktorý rozoslal, rieši tak príčiny volebného neúspechu SDKÚ-DS, ako aj návrhy postupu do ďalších rokov. "Občania nepochopili, prečo musela vláda padnúť – voliči vnímali pád vlády ako pohrdnutie ich hlasmi a sklamanie nádejí. Najpopulárnejšia politička oznámila odchod z politiky, stranu do volieb naopak viedol najnepopulárnejší politik strany," konštatuje sa vo Frešovom dokumente. "Napriek deklarovanej podpore strednej vrstvy sme sa otvorene postavili proti živnostníkom, nedokázali sme však osloviť ani iné cieľové skupiny, napr. učiteľov alebo lekárov," konštatuje v návrhu téz Frešo, podľa ktorého je kľúčové preorientovať sa z riešenia akademických problémov na praktické.
      
Prioritne sa však návrh téz venuje hodnotovej orientácii strany a jej praktickej činnosti v budúcnosti. Práve k týmto častiam podľa Freša prišlo množstvo pripomienok. Členovia SDKÚ-DS chcú skĺbiť kresťanské a vlastenecké hodnoty modernej ľudovej strany s jej občianskym charakterom, dávajú dôraz na ochranu strednej vrstvy, ale aj ochranu súkromného vlastníctva, slobody a ľudských práv.
      
Vo Frešovom návrhu sa však nenachádza explicitné odmietnutie spolupráce so Smerom-SD, ktoré je súčasťou aktuálnej Generálnej línie SDKÚ-DS. "Túto stranu považujeme, rovnako ako v minulosti HZDS, za hrozbu pre priaznivý a úspešný vývoj na Slovensku, za hrozbu pre demokraciu a prosperitu," uvádza sa v dnes platnej Generálnej línii SDKÚ-DS na roky 2010 až 2014.
      
Frešo tvrdí, že jeho návrh téz je aj bez tejto formulácie "jasným vymedzením voči socialistickému videniu sveta" a prípadné doplnenia a zmeny sa budú odvíjať od diskusie na kongrese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu