Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exot u Matoviča: Kontroverzný nápad do volieb!

Daniel Marko
Daniel Marko

BRATISLAVA – Často sa hovorí o tom, že politici sa snažia presadzovať len vlastné záujmy. Po nadchádzajúcich parlamentných voľbách to tak nemusí byť. Daniel Marko, ktorý kandiduje za Matovičových Obyčajných ľudí, prišiel s kontroverzným nápadom. Zaviazal sa totiž v parlamente hlasovať podľa toho, ako rozhodnú ľudia v internetovej ankete.

Zaujať občanov pred voľbami sa politické strany snažia rôzne. Jedny rozdávajú vínko a propagačné materiály, ďalší sľubujú zvýšenie platov či zníženie cien nafty. Tentoraz však kandidát na poslanca za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Daniel Marko prišiel s novinkou. V parlamente chce hlasovať podľa predstáv bežných ľudí. „Je to totiž súčasťou môjho hlbokého osobného presvedčenia, že iba občania, ako jediní praví majitelia tohto štátu, vedia sami najlepšie rozlíšiť, čo je pre nich dobré a čo si naopak neprajú,“ povedal pre Topky s tým, že na „osvietených politických vodcov“ neverí.
 
Hlasovaniu podľa rozhodnutia ľudí má predchádzať verejná internetová prezentácia. „V zásade ku každej právnej úprave by mala existovať krátka prezentácia pre občana, ako „manažérske zhrnutie“ obsahujúce vitálne informácie – čo to bude stáť, čo to prinesie, aké sú negatíva a kde sa dá dozvedieť viac. A samozrejme k tomu komentáre od viacerých nezávislých odborníkov,“ vysvetlil Marko. Nakoniec chce však nechať práve na občanovi, koho argumentácii uverí.

Na Facebooku už zriadil skupinu s takmer 500 členmi, ktorí majú možnosť diskutovať na rôzne politické a spoločenské témy. „Máme odhlasované pravidlá, ktoré vylučujú anonymov a takisto extrémistov. Nebolo to spočiatku jednoduché – riešili sme kopu konfliktov, ale dnes to jednoducho funguje a myslím si, že máme skúsenosti na to, aby sme to preniesli aj do väčších rozmerov,“ povedal Marko.

Kandidát na poslanca sa neobáva možného manipulovania hlasov. Pripravené majú byť sociálne mechanizmy, ktoré majú zabrániť kupovaniu hlasov. „Sledovanie sociálnych profilov, históriu hlasujúceho, diskusie s hlasujúcimi. Technicky nie je problém zrealizovať autorizáciu každého hlasujúceho podobne, ako to realizuje banka, keď vám zasiela heslo k Internet bankingu. Jeden človek – jeden hlas. Overenie sa realizuje oproti občianskej ID karte,“ ubezpečuje dôveryhodnosť hlasovania.

Daniel Marko pracuje ako IT manažér, zároveň sa venuje komunikačnej psychológii, psychoterapii a hypnotickej psychoterapii. Je autorom knihy „Veľká príručka na oslobodenie“. Matovičovcov považuje za korektných a pokrokových. Základným cieľom, ktorý chce spolu s Obyčajnými ľuďmi presadiť, je zastaviť rozkrádanie Slovenska politikmi a ich sponzormi,“ uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu