Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Galko: Dočasný minister by nemal prijímať zásadné rozhodnutia

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Ak vedením rezortu obrany bude do predčasných volieb nová osoba, nemala by až do príchodu novej vlády prijímať žiadne zásadne rozhodnutia. Povedal to súčasný minister obrany Ľubomír Galko zo SaS, ktorej ministri by sa mali podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) po utorkovom páde vlády vzdať svojich postov.

"Odborné tímy, ktoré rozpracovali strategické hodnotenie obrany a ktoré teraz finišujú svoje práce na Bielej knihe, by mal (dočasný minister, pozn.) nechať normálne robiť. V žiadnom prípade by sa podľa môjho názoru nemal venovať uzatváraniu nejakých dlhodobých kontraktov," adresoval Galko svojmu potenciálnemu nástupcovi. Poukázal pritom, že po páde vlády sa už sám riadil týmto pravidlom, a preto už v stredu (12.10.) ustúpil od svojho návrhu na odvolanie náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Ľubomíra Bulíka.

Kto by mohol Galka na čele rezortu obrany vymeniť, minister nedokázal odhadnúť. "Podľa toho výkladu, ktorý mám, tak nemôže byť ministrom obrany niekto iný ako súčasný člen vlády. To znamená, že ten postup by mal byť taký, že v prípade, ak my (ministri SaS, pozn.) v tých najbližších dňoch skončíme, tak minister nejakého iného rezortu by mal byť poverený aj riadením rezortu obrany," konštatoval.
 

Kľúčový dokument rezortu obrany Biela kniha, ktorá mala stanoviť ďalšie smerovanie ministerstva v nasledujúcich rokoch, je podľa Galka už tesne pred finalizáciou. Podpredseda SaS predpokladá, že už do konca tohto roka by mohla byť predložená aj na prerokovanie vládneho kabinetu.

"Ja by som bol veľmi sklamaný, ak by sa tento projekt zastavil, pretože by to bola cesta späť. My sme urobili obrovské množstvo práce, sme tesne pred naštartovaním obrovských reforiem a zapadlo nám do plánu aj to, že sa podarilo vyboxovať veľmi slušné peniaze," uviedol. Súčasne však poukázal, že reálne novému vedeniu rezortu nič nebráni, aby tento projekt zastavilo. Ak sa však vráti na post ministra, plánuje v Bielej knihe pokračovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu