Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska demokracia v ohrození: Z eurovalu sa vykľula imúnna akciovka!

BRATISLAVA – O tomto vedel len málokto! Na internete sa objavujú stále nové videá, ktoré postupne odhaľujú dopad schválenia Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). V súvislosti s takzvaným trvalým eurovalom, ktorý už v roku 2013 nahradí ten dočasný, bolo stále veľa otáznikov. Nikto však nepovedal, čo táto dohoda v skutočnosti spôsobí. My sme sa preto pozreli bližšie, čo o nej píšu na oficiálnych stránkach EÚ.

Zmluva zverejnená na stránke Európskej komisie obsahuje 43 článkov, pričom viaceré sú naozaj kontroverzné. Kritici eurovalu vo videu vytiahli viaceré z nich. Hovoria hlavne o tom, že štáty sa nechali nachytať nadnárodnou organizáciou s názvom Európsky stabilizačný mechanizmus a jeho schválením sa stanú vazalmi organizácie.

Spomínajú ohrozenie ľudských práv a pošliapanie základných princípov demokracie. My vám ponúkame najzávažnejšie body, ktoré lídrom kritici vyčítajú.

1. zmluvné strany vytvárajú medzinárodnú finančnú organizáciu (ESM), ktorá je akciovou spoločnosťou
2. základný kapitál, s ktorým bude ESM narábať, je vo výške 700 miliárd eur, pričom Slovensko do konca roku 2012 vloží 5 768 000 000 eur, ktoré si však bude musieť požičať
3. základný kapitál bude rozdelený na 7 miliónov akcií
4. členovia ESM sa neodvolateľne a bezpodmienečne zaväzujú zaplatiť akúkoľvek finančnú požiadavku do siedmich dní
5. ESM môže začať právne konanie, pričom sama je voči všetkým formám stíhania imúnna, rovnako aj jeho guvernéri, riaditelia a zamestnanci sú v súvislosti s oficiálnymi zmluvami a dokumentmi nedotknuteľní
6. rada guvernérov môže rozhodnúť o zmene schváleného kapitálu
7. neexistujú žiadni nezávislí kontrolóri

Bližšie informácie nájdete vo videu.

ESM toto chcete?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu