Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mesiac po masakre Nórsko vzdáva poctu obetiam Breivika

Nórsky kráľ Harald na ceremóniii
Nórsky kráľ Harald na ceremóniii (Zdroj: SITA)

OSLO - Bez jedného dňa mesiac po najhoršom teroristickom útoku, aký Nórsko kedy zažilo, vzdáva dnes celá krajina oficiálne úctu 77 obetiam pravicového extrémistu Andersa Behring Breivika.

Príbuzní obetí, preživší s blízkymi, záchranári, zdravotníci, zasahujúci policajti, celkom vyše 6700 osôb sa zhromaždilo v najväčšej koncertnej sále Spektrum Arena v centre Osla spolu s členmi vlády, kráľom Haraldom a zástupcami kráľovských rodín ostatných škandinávskych krajín na spoločnej smútočnej spomienke, kde vystupujú tiež prední nórski umelci.

"Azda všetky slová už boli použité, aby vyjadrili naše pocity," vyhlásil v úvodnom vystúpení o 15:00 SELČ nórsky kráľ Harald V. "Posledné týždne pre nás boli krušné, ale je dobre, že sme sa tu dnes všetci zhromaždili," dodal podľa agentúry AFP.

V smútočnom programe vystupuje okrem iného donedávna slávna nórska popová kapela a-ha, ktorá už ukončila svoju činnosť, ale pri terajšej príležitosti sa jej členovia opäť zišli na počesť mladých obetí, ktorých boli mnohokrát idolmi. Svoje skladby, ktoré dnes predviedli, upravili do smutnejšej polohy. Ako symbol odmietnutia Breivikových téz namierených proti multikulturalizmu bola rola moderátorky zverená Haddou N'jie, nórskej umelkyni s gambijským otcom a nórskou matkou.

"Už nikdy 22. júl 2011. Už nikdy nenávisť," napísal počas relácie na Twitter jeden z tých, ktorí masaker na ostrove Utöya prežil.

Dnešná akcia uzatvára trojdňové smútočné akty, ktorých nezanedbateľným cieľom bolo pomôcť zasiahnutým i celej spoločnosti striasť traumu hrozného, ​​nepochopiteľného činu. V piatok na ostrov Utöya zavítali pozostalí po obetiach Breivikovho vraždenia, v sobotu potom preživší s blízkymi. Spomienka sa konala aj na mieste výbuchu bomby v centre mesta.

Breivik 22. júla najskôr vo vládnej štvrti v centre Osla odpálil bombu v automobile, ktorá zabila osem ľudí, a potom sa presunul na ostrov Utöya. Tam následne postrieľal 69 ľudí, účastníkov mládežníckeho tábora vládnej sociálnodemokratickej strany. Po niekoľkých hodinách streľby sa nechal bez odporu zatknúť. Akúkoľvek vinu popiera a tvrdí, že to musel urobiť, aby zachránil Nórsko i Európu pred nadvládou moslimov. Posledná obeť Breivikovho vyčíňania bola pochovaná minulý štvrtok.

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu