Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Breivik chcel zabiť expremiérku, medzi obeťami brat princeznej

Trúchliaca princezná Mette-Marit Zobraziť galériu (9)
Trúchliaca princezná Mette-Marit

OSLO - Páchateľ piatkových atentátov v nórskej metropole a na neďalekom ostrove Utöya Anders Behring Breivik (32) mal v úmysle zabiť aj bývalú trojnásobnú nórsku premiérku Gro Harlemovú Brundtlandovú (72), ktorá je vo svete jednou z najznámejších nórskych politických osobností.

Podľa nórskeho denníka Aftenposten to podozrivý uviedol pri výsluchu. Medzi obeťami masakry na ostrove je aj nevlastný brat nórskej korunnej princeznej Mette-Marit, informoval dnes iný nórsky denník Dagbladet.

Brundtlandová, ktorá bola do roku 2003 aj generálnou tajomníčkou Medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO), v piatok ráno na ostrove Utöya prednášala sociálnodemokratickej mládeži. O niekoľko hodín neskôr pravicový extrémista postrieľal cez 80 účastníkov mládežníckeho kempu.

Breivik, političku označovanú za "matku krajiny" vo svojom manifeste zverejnenom na internete, označil za "vrahyňu krajiny". Polícii vraj povedal, že sa s príchodom na ostrov oneskoril. Podľa jeho predstáv sa vraj neodohrali ani predchádzajúce explózie vo vládnej štvrti v nórskej metropole Oslo, pri ktorých zomrelo najmenej sedem ľudí. Mali vraj byť oveľa mohutnejšie.

Medzi obeťami krviprelievania na ostrove je aj nevlastný brat (51) nórskej korunnej princeznej Mette-Marit, policajt Trond Berntsen, ktorý bol zastrelený, keď chcel ochrániť svojho syna (10). Berntsenov otec bol manželom matky princeznej Marit Tjessemovej.

Berntsen bol na letnom tábore sociálnodemokratickej mládeže mimo službu, ale nie je vylúčené, že usporiadateľom pomáhal ako strážca.

Breivik sa má dnes o 13:00 SELČ postaviť pred súd, ktorý posúdi predĺženie jeho väzby. Stále nie je jasné, či bude rokovanie verejné a či tak útočník dostane priestor vysvetliť svoj čin, ako má v úmysle. O tom, či pojednávanie bude verejné alebo uzavreté, rozhoduje sudca. Očakáva sa, že na Breivika bude uvalená osemtýždňová vyšetrovacia väzba.

Breivik vo svojom manifeste naznačil, že chce čas po svojom prípadnom zatknutí využiť na "propagandu". Podozrivý sa už priznal, že oba piatkové útoky vykonal sám.

"Bol politicky aktívny a dospel k záveru, že neuspeje s obvyklými politickými nástrojmi, a tak sa uchýlil k násiliu," povedal dnes jeho právnik Geir Lippestad televíznej stanici TV2. Breivik údajne vyjadril želanie, aby dnes mohol pred súd predstúpiť v uniforme.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu