Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MFF: Režisérku napadli homosexuáli a lesbičky

PETRŽALKA - Škandál na medzinárodnom filmovom festivale Bratislava 2005 v Auparku! Po premiére dokumentu Anjeli plačú - o bratislavskej homosexuálnej scéne - sa do režisérky Zuzany Piussi pustili slovne a takmer aj fyzicky prítomní diváci na čele s hovorkyňou lesbičiek Annou Daučíkovou!

Profesorka prednášajúca na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave sa po projekcii poriadne „obula“ do režisérky: „Akým právom sa opovažujete robiť o nás film?! Viem, prečo som v ňom odmietla vystupovať!“ spustila Daučíková. Ďalší z homosexuálov, ktorý sa objavil vo filme, sa autorke vyhrážal žalobou. Iný vykrikoval, že premrhala štátne peniaze. O čom teda je dokument? Režisérka s kamerou dva roky mapovala život homosexuálov. Vo filme vystupuje pár, ktorému sa nedarí legálne adoptovať si dieťa, v závere dokumentu sa však starajú o malé dievčatko. Ďalšia z línií sleduje homose xuálneho študenta teológie, ktorý pod tlakom odchádza zo školy, ale neopúšťa vieru. Ďalší z gayov - mimochodom jeden zo semifinalistov SuperStar 1 - sa hanlivo vyjadruje na adresu heterosexuálov, v závere dokumentu však nahlas rozmýšľa nad tým, aké by to bolo žiť so ženou...

Zuzana Piussi k filmu hovorí: „Zaujímali ma práve tie rozpory, s akými musia homosexuáli žiť. Že nemôžu slúžiť Bohu, hoci sú veriaci, že sa nemôžu starať o deti, hoci po tom túžia. Teraz ma odsudzujú homosexuáli aj heterosexuáli. Nechápem...“ Nový Čas o vyjadrenie požiadal aj profesorku Daučíkovú: „Som znechutená z toho filmu. To je jediné, čo vám k tomu poviem.“ O film sa už zaujímali Slovenská aj Česká televízia. ,,K žiadnym oficiálnym rokovaniam a teda ani dohodám ešte nedošlo,“ zdôraznil producent filmu Robo Kirchhoff.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu