Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ftáčnik: BVS pravdepodobne tunelujú

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik

BRATISLAVA - Bratislavská vodárenská spoločnosť je pravdepodobne tunelovaná. Objem vyrobenej vody stúpa, objem vyfaktúrovanej vody klesá a straty vody stúpajú.

Pre médiá to dnes uviedol bratislavský primátor Milan Ftáčnik s tým, že ekonomické parametre vodární sa zhoršujú. Podľa neho za to nesú zodpovednosť orgány spoločnosti, osobitne generálny riaditeľ Daniel Gemeran a manažment. Mesto Bratislava je väčšinovým akcionárom BVS.

"Považujem za dôležité odvolať generálneho riaditeľa Gemerana. Chcem sa obrátiť na predstavenstvo, aby ho samo odvolalo," pokračoval Ftáčnik.

Na januárovom rokovaní mestského zastupiteľstva by podľa neho mali byť pravdepodobne zvolení noví členovia dozorných rád v podnikoch, kde má mesto účasť, medzi nimi sú aj vodárne. Primátor je za zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia, aby sa riešila situácia.

Ftáčnik ďalej uviedol že na Gemeranov pokyn boli predané tisíce hektárov pozemkov vodární,  čo sa pozitívne neprejavilo na strane príjmov. Za "čerešničku na torte" považuje rozhodnutie zo 17. decembra 2010 v Dozornej rade, keď schválili zvýšenie odstupného pre vrcholový manažment. "Z 10-násobku základného platu, ktorý bol stanovený pre vrcholový manažment, keď bude odvolaný, si ho páni zvýšili na 12-násobok priemerného platu." V prípade generálneho riaditeľa sa odstupné zvýšilo o 50-tisíc eur, uzavrel bratislavský primátor.

K téme odstupného schváleného v decembri sa vyjadril člen Dozornej rady BVS, a.s., Milan Trstenský, bývalý mestský poslanec (SDKÚ-DS). "DR schválila, že generálny riaditeľ môže dostať okrem podmienok definovaných v Zákonníku práce a Podnikovej kolektívnej zmluve finančnú čiastku vo výške desaťnásobku priemernej mzdy ku dňu skončenia pracovného pomeru," uviedol Trstenský. Zástupcovia poslaneckého klubu SDKÚ-DS v Dozornej rade za zvýšenie odstupného nehlasovali. Návrh však získal potrebnú väčšinu o jeden hlas, vysvetlil.

"Je to objektívny jav, ktorý nie je problém si overiť. Ekonomické parametre BVS, a.s., sa nezhoršujú, čo potvrdzuje vysoký a stabilný rating vodární od medzinárodnej ratingovej agentúry Moodys. Auditované výsledky hospodárenia za šesťročné pôsobenie súčasného vedenia sú zhrnuté v súhrnnej správe, ktorá je voľne dostupná na webovej stránke BVS," píše sa v stanovisku.

Vodárne dementujú informáciu z primátorovej tlačovej besedy o "predaji tisícov hektárov" pozemkov na pokyn generálneho riaditeľa Daniela Gemerana. V závere BVS konštatuje, že primátor Ftáčnik si všetky uvedené informácie mal možnosť nechať vysvetliť, komunikuje však len cez médiá, čo považuje firma za škodlivé pre obe strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu