Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Do mesiaca bude RTS, poslanci odsúhlasili zlúčenie STV a SRo

Slovenský rozhlas
Slovenský rozhlas

BRATISLAVA - Slovenský rozhlas (SRo) a Slovenská televízia (STV) sa od budúceho roka spoja. Ich riaditeľa už nebude vyberať kontrolná rada, ale parlament. Poslanci to dnes schválili v zákone o Rozhlase a televízii Slovenska.

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) sa so založením novej inštitúcie ponáhľa, pretože zlúčenie verejnoprávnych médií podľa neho prinesie úspory. Zmenu však ešte musí odobriť prezident Ivan Gašparovič. Obe médiá zatiaľ zostanú vo svojich sídlach, v budúcnosti by sa mali presťahovať do novej budovy.

Napriek tomu by sa podľa ministra už budúci rok vďaka zlúčeniu malo ušetriť vyše 1,65 milióna eur. Väčšinu z tejto sumy, viac ako 1,1 milióna eur, by však nemalo priniesť zlúčenie, ale vypnutie vysielania rozhlasu na krátkych vlnách. Šetrenie je pritom potrebné pre problémy STV, ktorej neuhradené záväzky z minulých rokov vrátane súdnych sporov k 1. januáru 2011 prekročia 27 miliónov eur. Krajcerov zámer viacerí kritizovali ako unáhlený.

"Mechanické zlúčenie žiadne úspory neprinesie," tvrdil exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Podľa neho vláde ide o politické ovládnutie verejnoprávnych médií. Súčasných riaditeľov SRo a STV totiž nahradí nový, volený parlamentom, bude mať však samostatných zástupcov pre televíziu i rozhlas. Krajcer v minulosti odmietol, že by hlavným cieľom zmien bolo zosadiť kritizovaného šéfa STV Štefana Nižňanského.

Ten však zrejme o svoju stoličku príde, keďže dočasného šéfa od januára vyberie predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) spomedzi súčasných riaditeľov verejnoprávnych médií. Nižňanského kompetencie by tak mohla prevziať súčasná šéfka rozhlasu Miloslava Zemková. Tú do funkcie zvolili ešte za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS), kým Nižňanského vybrali počas vládnutia Roberta Fica (Smer-SD). Neskôr by sa mala uskutočniť voľba riaditeľa, pričom generálneho riaditeľa už podľa návrhu nebude voliť kontrolná rada televízie a rozhlasu, ale parlament.

Vráti sa tak stav spred siedmich rokov. V roku 2003 totiž Dzurindova vláda s cieľom odpolitizovať obe médiá presadila, aby riaditeľov oboch verejnoprávnych médií vyberali ich kontrolné rady. Rady a Dozorné komisie STV a SRo nahradí nová deväťčlenná rada, ktorej členov budú tiež vyberať poslanci. Na rozdiel od minulosti bude hlasovanie o riaditeľovi verejnoprávneho média verejné. Bude tak možné zistiť, ktorí poslanci ho podporili.

V pozmeňovacom návrhu to presadila poslankyňa Jana Kiššová z SaS. Hoci hlavným cieľom zlúčenia má byť podľa Krajcera šetrenie, nový riaditeľ televízie a rozhlasu si výrazne finančne prilepší. V súčasnosti šéfovia verejnoprávnych médií dostávajú šesťnásobok priemernej mesačnej mzdy, Krajcer novému šéfovi navrhol sedemnásobok a parlament schválil deväťnásobok. Navrhla to jeho stranícka kolegyňa Kiššová "vzhľadom na rozsah a zložitosť" práce riaditeľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu