Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico oprášil starú nahrávku, Dzurinda podľa neho kryl korupciu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico včera zverejnil staršiu nahrávku, na ktorej podľa neho predseda najväčšej koaličnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda kryje korupciu na bratislavskej radnici.

Na zázname telefonátov z konca 90. rokov podľa šéfa Smeru podnikateľ Vladimír Miškovský najskôr naznačoval Dzurindovi, že od neho pýtali úplatok za vybavenie zákazky. V ďalšom dialógu sa Dzurinda o veci rozprával s vtedajším primátorom hlavného mesta Petrom Kresánkom.

Nahrávka nie je nová, médiá o nej informovali a citovali z nej už v roku 1999. Uvádzalo sa, že pochádza z nelegálnych odposluchov. Na polícii v tom čase záznamy odovzdal vtedajší mediálny zástupca HZDS Marián Kardoš, ktorý tvrdil, že ich do centrály strany doručila neznáma osoba. Stalo sa tak na jar pred prezidentskými voľbami. Dzurinda vtedy i dnes pripustil, že s Miškovským telefonoval, bránil sa však, že išlo o štandardný rozhovor. Polícia vo veci nikoho neobvinila.

Samotný záznam pochádza asi z obdobia krátko pred parlamentnými voľbami v roku 1998, keď Dzurinda stál na čele stredopravej SDK, v ktorej sa združili strany stojace v opozícii proti vláde Vladimíra Mečiara (HZDS). K pravici patril aj Kresánek. Miškovský pôsobil začiatkom 90. rokov v SNS, neskôr v Demokratickej únii, ktorá spoluvytvorila SDK.

Zvukovú nahrávku dnes zástupcovia Smeru-SD pustili novinárom na tlačovej konferencii. "To, čo som zažil ja včera, to bol pokus o korupciu, totižto z tej strany, a ten človek je aj na tvojej kandidátke, ktorej si ty lídrom," sťažoval sa na zázname Miškovský. Narážal pritom asi na vtedajšieho silného muža na bratislavskej radnici Romana Vavríka, ktorého v rozhovore tiež spomenul. Dzurinda Miškovského ostro napomenul, aby nehovoril hlúposti, a že urobí čo bude môcť. Potom telefonoval s Kresánkom.

Kresánek na úvod rozhovoru Dzurindu upozornil, že chce hovoriť "veľmi krátko a v inotajoch". Ubezpečoval ho, že o vybavenie záležitosti sa už osobne postaral. "Ja som urobil veľmi dobrú zmluvu (...), je to úplne perfektne urobené," hovoril Kresánek. Dzurinda po väčšinu času len spokojne pritakával. Na záver si obaja vysvetľovali, s kým sa zatiaľ môže Dzurinda o "vybavení veci" rozprávať. Napokon Dzurinda opäť volal s Miškovským.

"Myslím si, že z toho, čo bolo povedané, vyplýva veľmi preukázateľne, že pán Miškovský hovorí o tom, že od neho pýtali peniaze, Kresánek urobil perfektnú zmluvu, Dzurinda to celé prikryl a Vavrík bol veľmi nervózny," vyhlásil v nedeľu Fico.

Expremiér Fico tvrdil, že predmetom telefonátov bola zmluva s firmou Siemens na dodávku kotlov pre bratislavskú spaľovňu. Označil ju za nevýhodnú pre mesto. To vraj napríklad malo platiť vysokú pokutu v prípade odstúpenia od kontraktu.

Dzurinda sa pred viac ako desiatimi rokmi k rozhovorom na nahrávke priznal. Ľudia sa na neho vraj v tom čase často obracali s tým, aby im pomohol. "Spomínam si aj na tento rozhovor a na pána Miškovského, ktorý sa sťažoval, že jeho žiadosť leží na magistráte dlho a magistrát nekoná. Zdvihol som jednoducho telefón a požiadal pána primátora, aby sa veci venovali," vyhlásil vtedy v médiách Dzurinda. Na "podstatu veci" si však pamätal iba hmlisto.

Podobne reagoval Dzurinda aj včera v diskusných televíznych reláciách STV a Markízy. Tvrdil, že v rozhovoroch nezaznelo nič výnimočné, a že sa iba snažil pomôcť Miškovskému zákonným spôsobom. Zverejnením nahrávky podľa neho Fico urazene reagoval na to, že SDKÚ odmieta pokusy Smeru o zbližovanie. "Pán Fico mi už mesiac-dva mesiace posiela odkazy po rôznych ľuďoch, ako sa máme zblížiť, ako sa máme stretnúť," povedal šéf SDKÚ-DS v Markíze.

Fico zverejnil nahrávku deň po tom, ako delegáti kongresu SDKÚ-DS opäť zvolili Dzurindu do čela strany. V sobotnom prejave bývalý dvojnásobný premiér ostro kritizoval Ficov Smer-SD. Šéf slovenskej diplomacie okrem iného na adresu Smeru vyhlásil, že na Slovensku nepôsobí štandardná sociálna demokracia, ale skorumpovaná nezodpovedná partia bývalých komunistov. Zároveň tvrdil, že SDKÚ ani po najbližších parlamentných voľbách nevstúpi do koalície so Smerom.

Tu bude player


Dzurindova nahrávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu