Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikloš vyhral súd, Fico sa mu má ospravedlniť

Ivan Mikloš a Robert Fico
Ivan Mikloš a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) sa má ospravedlniť ministrovi financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS) za to, že ho v roku 2003 označil za bohatého človeka v súvislosti s privatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Rozsudok nie je právoplatný. Fico sa voči nemu odvolá, spor dvoch politických rivalov tak bude aj po 7,5 roku pokračovať.

Sudkyňa zhodnotila, že Ficov výrok bol jeho osobný názor. Trestanie za vyslovenie názoru pritom Európsky súd pre ľudské práva neumožňuje. Podľa nej to však Fico so svojím hodnotením Mikloša "prehnal". "Ide o kritiku, ktorá presiahla rámec únosnosti kritiky," poznamenala sudkyňa.

Ficova advokátka Zuzana Kupcová má opačný názor, prípad preto ešte posúdi bratislavský krajský súd. K verdiktu sa Kupcová vyjadriť nechcela, Na súde však argumentovala, že Mikloš ako terajší i vtedajší podpredseda vlády musí strpieť väčšiu mieru kritiky. Citovala aj rozsudky štrasburského súdu, podľa ktorých sa sloboda prejavu vzťahuje aj na myšlienky, ktoré môžu niekoho "zraniť". Samotný Fico má pritom opačný názor v sporoch s médiami a od viacerých vymáha odškodné.

Miklošov advokát Ernest Valko súhlasí s tým, že politika možno kritizovať. Podľa neho však mal Fico pravdivosť svojich výrokov dokázať, čo sa mu nepodarilo. "Aj súd uviedol, že nepreukázal, že tá kritika bola oprávnená," povedal Valko novinárom.

V čase, keď Fico naznačil, že Mikloš sa mohol obohatiť v súvislosti s privatizáciou SPP, však podľa Kupcovej bolo dosť indícií, že sa tak stalo. Mikloš vraj bol šéfom privatizačnej komisie. Tá podľa nej vybrala jediného uchádzača a poradcovi, ktorý pri najväčšej transakcii slovenskej privatizácie asistoval, vyplatila odmeny v hodnote stámiliónov korún.

Kupcová tiež argumentovala, že Ficove vtedajšie informácie stačili na začatie trestného stíhania, ktoré malo preveriť údajné nekalé praktiky pri privatizácii plynární. Vyšetrovanie bolo zastavené v roku 2006. Podľa viacerých médií dôvodom bolo, že vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) prijala nový Trestný zákon, z ktorého trestný čin, ktorý preverovali, vypadol. Neskôr bývalá Ficova vláda iniciovala otvorenie vyšetrovania, to však skončilo, lebo uplynula premlčacia doba.

Menšinový balík akcií SPP získali v roku 2002 za 2,7 miliardy dolárov nemecký Ruhrgas a francúzsky Gaz de France, ktorí tiež v podniku dostali manažérsku kontrolu. To, že investori majú v podniku viac kompetencií, ako im prináleží, tvrdil v minulosti aj Najvyšší kontrolný úrad. Ten zistil nielen viaceré porušenia zákonov, ale aj konštatoval, že sa stratili niektoré súvisiace dokumenty, a preto nie je možné zistiť, kto bol za pochybenia zodpovedný.

Mikloš pôvodne žiadal aj odškodné 600 tisíc korún (takmer 20 tisíc eur), ktoré mu súdy v minulosti neuznali. Fica však v roku 2004 zaviazali, aby sa ospravedlnil. To sa však nestalo, keďže v roku 2007 Najvyšší súd celý prípad vrátil na začiatok pre procesné chyby.

Nejde o jediný prípad, keď na seba žaloby podali vysokopostavení politici. Mikloša zase žaluje expredseda národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) za výroky o prepojení jeho okolia na mafiu. V tomto prípade zase súd zatiaľ neprávoplatne rozhodol, že ospravedlňovať sa má Mikloš. Ten sa tiež vtedy bránil tvrdením, že politik musí zniesť viac ako bežný občan.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu