Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Socha Svätopluka na hrade zostane, autor ju má upraviť

Socha Svätopluka
Socha Svätopluka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sporná socha veľkomoravského kniežaťa Svätopluka zostane na nádvorí Bratislavského hradu, dielo by mal na svoje náklady upraviť jeho autor Ján Kulich. Rozhodol o tom dnes predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

Odstránenie jazdeckej sochy z barokového hradného nádvoria pred časom odporučila odborná komisia. Opozičný Smer-SD, ktorý inštaláciu bronzového objektu presadzoval, označil v minulosti jeho prípadný presun za protislovenský barbarský čin. Kulichovo dielo kritizovala časť umelcov i odborníci z radov historikov či archeológov, komisia pod vedením historičky Márie Zavackej predložila šéfovi Národnej rady viacero návrhov od premiestnenia sochy až po jej vrátenie autorovi.

Zotrvanie bronzového monumentu v hradnom areáli však odborníci podmienili jeho prepracovaním; odstrániť sa mal rovnoramenný dvojkríž na štíte, ktorý pripomínal znak Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štátu. Vymeniť sa malo aj kontroverzné spojenie "Svätopluk - kráľ starých Slovákov" spolu s ďalším textom na podstavci, ktoré vraj "zavádza, mystifikuje a nezodpovedá stavu poznania súčasnej historickej vedy".

"Jazdecká socha zostane tam, kde je," povedal Sulík. Zároveň zdôraznil, že kontroverzný rovnoramenný dvojkríž i sporný text autor odstráni na vlastné náklady a nahradí ich dvojkrížom s jedným kratším ramenom a nápisom s menom a rokmi Svätoplukovho panovania. Termín, dokedy tak Kulich musí urobiť, šéf parlamentu nepovedal. Malo by to vraj byť "čoskoro".

"Verím, že sa podarilo odstrániť dôvody, ktoré spoločnosť polarizovali," dodal. Tvrdil, že jeho vlastné stanovisko ovplyvnilo aj riziko poškodenia monumentu či prípadné náklady na jeho odstránenie z Čestného nádvoria. "Rolu hralo aj to, že alternatívne umiestnenia tej sochy, ktoré boli už pôvodné navrhnuté v štúdii, sa nachádzajú príliš blízko staveniska hradu," dôvodil. Sulíkov predchodca Pavol Paška (Smer-SD) tvrdil, že text na podstavci sa meniť nemôže bez súhlasu darcov či štatutárnych zástupcov občianskeho združenia, ktoré vyhlásilo zbierky na realizáciu sochy. Pripomenul, že Národná rada získala na základe licenčnej zmluvy len hlinený model sochy.

"Na majetku občianskeho združenia bez súhlasu, či už štatutárnych zástupcov alebo ľudí, ktorí sa od jedného až po tisíce eur poskladali na realizáciu, neurobí nič," dodal. Kritikom odkázal, že "ak sa vám niečo nepáči, nedávajte si to ani do kuchyne, alebo ak teda to niekde je, tak tam nechoďte a choďte tam, kde sa vám páči".

Proti zotrvaniu sochy v hradnom areáli protestovali dnes v susedstve sídla Národnej rady asi tri desiatky umelcov. Účastníci akcie si priniesli červené transparenty, odkazujúce na obdobie socializmu, ktorého bol Kulich dvorným autorom. Umelci trvajú na odstránení sochy z hradného areálu, jej zotrvanie na Čestnom nádvorí označil výtvarník Laco Čarný za "gól do vlastnej brány". Výtvarník Martin Piaček pripomenul, že navrhované úpravy sochu dodatočne zlegalizujú.

Protestná akcia pokračovala v duchu paródie na socializmus aj priamo na hradnom nádvorí; diktatúru symbolizovala červená farba, ktorou boli do pol pása nastriekaní dvaja umelci a kytica dvadsiatich karafiátov, ktorú účastníci akcie symbolicky hádzali do monumentu. Takmer osem metrov vysokú sochu Svätopluka na koni odhalila tesne pred júnovými parlamentnými voľbami bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Financie na realizáciu sochy zbieralo občianske združenie Svätopluk, ktoré požiadalo o vyhlásenie štyroch celoslovenských zbierok; doteraz sú známe výnosy z dvoch z nich v celkovej výške 133.306,16 eur. Na odliatie a vystavenie sochy bolo podľa skorších informácií potrebných zhruba 270.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu