Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Mihál navrhol rodičovský príspevok aj pre pracujúcich rodičov

Jozef Mihál
Jozef Mihál

BRATISLAVA - Ministerstvo práce navrhlo, aby rodičovský príspevok dostávali aj pracujúci otcovia či matky. Na rozdiel od skorších vyhlásení však predloha zákona neobsahuje úpravu výšky tejto dávky. Vládna koalícia sa dohodla na zachovaní súčasných súm rodičovského príspevku, vyhlásil pred novinármi minister práce Jozef Mihál (SaS).

Predchádzajúca koalícia schválila štyri základné štátne príspevky pre rodičov, ktoré poberajú zväčša do dovŕšenia tretieho roku ich dieťaťa. V závislosti od toho, či sa o syna alebo dcéru starajú osobne, môžu dostávať od 41,06 do 256 eur mesačne. Rodičovskí príspevok je určený len pre nepracujúce matky alebo otcov, pre tých, ktorí sa zamestnajú ešte pred dovŕšením tretieho roku veku dieťaťa je vyčlenený príspevok na starostlivosť. Ten môže byť 164,22 eura, ak zveria dieťa jasliam či odborníkovi so živnosťou. Ak sa o syna alebo dcéru stará babka alebo suseda, rodič má nárok na 41,06 eura.
    
Zverejnený návrh zákona už nepočíta s podmienkou, že sa rodičia pre jeho poberanie musia o potomka starať osobne. "Rodič (...) môže od 1. januára 2011 vykonávať zárobkovú činnosť bez obmedzenia," povedal minister. Predlohu musí schváliť vláda a následne parlament.
    
Nemení však dve úrovne dávky. Na 256 eur majú totiž nárok len ľudia, ktorí dostatočne dlho odvádzali odvody do Sociálnej poisťovne a dávka sa vypláca len do veku dvoch rokov dieťaťa. Ostatní rodičia môžu dostať 164,22 eura mesačne.
    
Rodičia budú môcť naďalej požiadať aj o príspevok na starostlivosť o dieťa, jeho maximálny limit navrhol Mihál zvýšiť z terajších 164,22 eura na 300 eur. Tento príspevok dostane otec alebo matka, ak preukážu, že uhrádzajú rovnakú alebo vyššiu sumu napríklad jasliam. Minimálny príspevok má zostať na úrovni 41,06 eura.
    
Ak rodič požiada o príspevok na starostlivosť, stráca nárok na rodičovský príspevok. Táto forma dávky môže byť podľa ministra výhodná pre rodičov, ktorým sa v krátkom čase narodili viaceré deti. Zatiaľ čo rodičovský príspevok môže dostávať len jeden, príspevok na starostlivosť sa vzťahuje na každé dieťa osobitne.
    
Mihál v minulosti vyhlásil, že by chcel sumu príspevku zjednotiť. Navrhoval taktiež, aby sa k rodičovskému príspevku pripočítali peniaze, ktoré sa v súčasnosti vyplácajú ako jednorazové dávky pri narodení detí. Vyhlásenie však vyvolalo vlnu kritiky a premiérka Iveta Radičová (SDKKÚ-DS) neskôr vyhlásila, že jednorazové štátne dávky pri narodení dieťaťa sa zatiaľ rušiť nebudú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu