Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič vyhlásil referendum o znížení počtu poslancov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič vyhlásil referendum o znížení počtu poslancov Národnej rady, obmedzení ich imunity, o zrušení koncesionárskych poplatkov a ďalších otázkach na 18. septembra.

Podmienky, obsah a priebeh referenda ako tradičnej formy priamej demokracie určuje ústava a zákon o spôsobe vykonania referenda.

- Referendum sa povinne vyhlasuje v prípade prijatia ústavného zákona o vstupe Slovenska do štátneho zväzku s inými štátmi. Obligatórne je aj v prípade, že sa rozhoduje o vystúpení z takéhoto zväzku.

- Plebiscit sa môže, ale nemusí uskutočniť, ak sa hlasuje o dôležitých otázkach verejného záujmu. Zákon ani ústava verejný záujem presne neurčujú.

- Predmetom plebiscitu nemôžu byť otázky o základných práva a slobodách, daniach, odvodoch či štátnom rozpočte.

- Referendum vyhlasuje prezident, pokiaľ o to petíciou požiada aspoň 350.000 občanov, alebo sa na tom uznesie parlament.

- Ľudové hlasovanie sa musí uskutočniť do 90 dní potom, čo ho prezident vyhlásil. Nemôže však prebehnúť v období kratšom ako 90 dní pred voľbami do Národnej rady. Plebiscit sa však môže konať súčasne s nimi.

- Návrh na prijatie uznesenia o vyhlásení referenda parlamentom môžu podať poslanci alebo vláda. Uznesenie musí schváliť nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, pričom snemovňa je uznášaniaschopná, ak je prítomná nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov.

- V prípade, že referendum nespĺňa požiadavky podľa ústavy, môže ho hlava štátu odmietnuť. Prezident predtým, než priame hlasovanie ľudu vyhlási, sa môže tiež obrátiť na Ústavný súd, ktorý posúdi, či otázky v referende sú v súlade s ústavou alebo ústavným zákonom.

- Referendum je platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Hlasovanie je podľa ústavy záväzné, ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov hlasovania.

- Návrhy, ktoré boli schválené v referende, musí vyhlásiť Národná rada rovnako ako zákon.

- Zmeny prijaté v plebiscite môžu poslanci zmeniť alebo zrušiť ústavným zákonom, ale až po uplynutí troch rokov od nadobudnutia účinnosti úprav. Ľudové hlasovanie s rovnakým predmetom sa môže opakovať až po troch rokoch.

- Referendum sa koná jeden deň, a to v sobotu zväčša od 7:00 do 22:00. Zúčastniť sa na ňom môžu občania, ktorí majú právo voliť aj do Národnej rady, teda až na výnimky všetci občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov.

- V priamom hlasovaní voliči označujú svoj súhlas alebo nesúhlas s položenou otázkou. V referende sa môže rozhodovať aj o viacerých otázkach, tie však nemôžu byť podmienené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu