Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Povodne zasiahli juhovýchod, ohrozili Košice

Zvýšená hladina Hornádu v Košiciach Zobraziť galériu (15)
Zvýšená hladina Hornádu v Košiciach

KOŠICE - Katastrofálne povodne, ktoré ničili krajinu v uplynulých dňoch, vrcholili dnes na juhu východného Slovenska. Potom, ako najväčšia povodňová vlna Hornádu prešla Košicami, ohrozovala ľudí napríklad pod sútokom s Torysou pri Ždani a Čani. Voda sa preliala cez hrádzu v obci Sady nad Torysou.

Desaťtisíce ľudí boli počas dňa bez elektrickej energie v Košiciach, dodávky sa podarilo obnoviť večer. Vláda postihnutým ľuďom vyčlenila 25 miliónov eur.

Hrozba zaplavenia domov sa počas dňa posúvala od Košíc k obciam nižšie po prúde. V Ždani síce hladina kulminovala o 16:00 na 550 centimetroch, ešte o 21:00 sa však držala na 547 centimetroch.

V obci Sady nad Torysou zaplavila voda viacero rodinných domov až po strechy.

Napätá situácia ostávala na Zemplíne, obvodný úrad v Trebišove však po 20:00 očakával, že mesto by voda zasiahnuť nemala.

Naopak výraznejšie za upokojila situácia na severe východného Slovenska a na Rimave na juhu stredného Slovenska. Záplavová voda tu ustúpila a ľudia začali s odstraňovaním následkov povodní.

Na povodne, ktoré patria k najhorším za desiatky rokov, reagovala aj vláda, ktorá dnes mimoriadne zasadla. "Toto bola naozaj (...) národná katastrofa, ktorá zasiahla veľmi silne celé Slovensko. Podľa predbežných informácií bola zasiahnutých takmer 981 obcí, to znamená (...) každá tretia - štvrtá dedina mala problém," povedal po rokovaní minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Peniaze na obnovu poškodenej infraštruktúry by chcela vláda získať aj z fondu solidarity Európskej únie.

Okrem 25 miliónov eur, ktoré vyčlenila vláda, by ďalšie peniaze malo poskytnúť ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Od pondelka budúceho týždňa by malo rozdeliť do 800 eur na rodinu na nevyhnutné potreby ako stravovanie či ošatenie.

Stále nie je zrejmé, koľko obetí si povodne vyžiadali. Premiér Robert Fico dnes informoval, že veľká voda si vyžiadala pravdepodobne tri ľudské životy. Úmrtí však mohlo byť viac.

Záplavy naďalej komplikovali dopravu. Na východnom Slovensku je zničených viacero mostov, podmyté alebo zavalené sú niektoré úseky ciest. Neprejazdná bola niekoľko hodín hlavná železničná trať medzi Bratislavou a Košicami, vlaky končili svoju jazdu v Kysaku. Premávku obnovili pred 16:00.

Polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne krádeže v domoch, odkiaľ evakuovali obyvateľov, podľa médií sa však také prípady stali napríklad v obci Hul v okrese Nové Zámky.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.


Stav na Súdkoch na Ťahanovciach



Hornád pretekajúci Markušovcami



Torysa medzi Hrašovikom a Rozhanovcami

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu