Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Školy nevedia čo so symbolmi, Mikolaj sľubuje vyhlášku

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) i premiér Robert Fico (Smer-SD) sa vyhýbajú odpovedi na otázku, či osobne a akou sumou prispejú školám na kúpu "vlasteneckej výzdoby" v triedach. V dnešnom vydaní denníka SME pritom Mikolaj tvrdil, že sa určite nájdu ľudia, ktorí pomôžu pár korunami.

Na tlačovej konferencii po kontrole v rezorte si minister nebol istý, či vôbec školy finančnú pomoc budú potrebovať. "Som presvedčený, že každá škola si prostriedky na štátne symboly nájde. Pretože to je vyjadrenie tej školy o tom, ako si váži štátne symboly, to je aj o postoji k štátu, to nie je len tak, ako sa to vy snažíte dehonestovať, o tom, kto to zaplatí," povedal Mikolaj. Podľa Fica by sa mali médiá sústrediť skôr na podporu vlastenectva a vysvetľovať, s akým zámerom poslanci tento zákon prijímali. "Vlastenectvo je príliš vážna vec, aby ste si z neho takúto srandu robili," konštatoval Fico.

Prikázané vlastenectvo školy mätie. Nevedia, aké rozmery majú mať štátne symboly, ani kam v triedach ich umiestniť. Podľa schváleného znenia zákona by museli mať v triedach text hymny a preambuly aj deti v materských škôlkach, napriek tomu, že nevedia čítať. Otázkou zostáva i púšťanie hymny v špeciálnych školách pre nepočujúcich žiakov. Nie je tiež jasné, či sa za učebňu považuje i telocvičňa. Rezort chce podľa Mikolaja uviesť veci na pravú mieru vyhláškou. Minister predpokladá, že bude hotová do desiatich dní.

"Budeme veľmi presne definovať, kde majú znaky visieť, v akom rozmere, veľkosti a kedy a kde," sľuboval dnes Mikolaj. Bližšie sa však k obsahu vyhlášky nechcel vyjadrovať. Školy kritizujú, že im štát na symboly či rozhlasy pre povinné počúvanie hymny nevyčlenil špeciálny balík peňazí.

“Som zvedavá, kde nájdeme na to peniaze, keď nemáme financie na bežný chod školy. Budeme ich pýtať od zriaďovateľa,” povedala v stredu Anna Homolová, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy na Bzinskej ulici v Novom Meste nad Váhom. Domnieva sa, že potrebné peniaze na nákup zástav do tried by mohli radšej minúť na nové učebné pomôcky alebo opravu budov. Minister si myslí opak. Štátne znaky musia mať podľa neho školy v triedach už teraz, takže náklady na to mať nebudú. "Vlajka stojí päť eur a potom je len otázkou, koľko stojí fólia, alebo ten rám, v ktorom bude text," radí školám Mikolaj. Normatívy od štátu by im vraj na pokrytie nákladov mali stačiť.

Proti zákonu na podporu vlastenectva už zorganizovala Iniciatíva za transparentnú demokraciu elektronickú verejnú petíciu. Nachádza sa na portáli changenet.sk v sekcii kampane. Iniciatíva vyzvala prezidenta Ivana Gašparoviča, aby zákon nepodpísal a podala návrh na Ústavný súd SR v súvislosti s porušením všeobecnej deklarácie ľudských práv.

"Deti majú právo na slobodný prejav, každý má právo vyjadriť svoj názor. Nikto by ich nemal na nič nahovárať alebo k niečomu nútiť," vysvetľuje dôvody podania Róbert Mihály z iniciatívy. Aktivisti sa tiež v stredu 10. marca o 16:00 chystajú protestovať pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave. O 17:00 bude protest pokračovať pochodom pred Národnú radu SR.

"Účasť na tomto podujatí potvrdilo za jeden deň, odkedy sme správu o proteste uverejnili, už vyše tisíc ľudí a ich počet každou hodinou narastá," informoval Mihály. Ak prezident zákon o vlastenectve schváli, budú aktivisti pokračovať v protestoch aj 1. apríla, v ten deň by mal zákon nadobudnúť právoplatnosť. "Taktiež podľa našich informácií nie je vylúčený štrajk študentov na školách po celom území Slovenskej republiky," uzavrel Mihály.

Štátna hymna bude od 1. apríla otvárať aj rokovania vlády, parlamentu, obecných a mestských zastupiteľstiev či verejných zhromaždení obyvateľov obce. Povinne sa bude hrať aj na športových podujatiach a súťažiach organizovaných národnými športovými zväzmi. Právna norma poslancov Národnej rady SR za SNS Jána Slotu a Rafaela Rafaja tiež ukladá novoprijatým štátnym zamestnancom zložiť sľub vernosti Slovenskej republike.

Národniari upustili od pôvodného návrhu, aby sľub vernosti skladali i 15-roční tínedžeri pri preberaní občianskeho preukazu. Návrh SNS podporilo 77 zo 122 prítomných poslancov. Hlasovali zaň zákonodarcovia Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS a nezaradený Anton Korba, predseda parlamentu Pavol Paška nehlasoval. Opozícia bola proti alebo sa zdržala hlasovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu