Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

NDS bráni Sky Toll: S údajmi dopravcov sa nedá narábať

Generálny riaditeľ NDS Igor Choma
Generálny riaditeľ NDS Igor Choma (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a.s. Igor Choma protestuje proti vyjadreniam predsedu parlamentného poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislava Janiša v súvislosti s údajnými nedostatkami bezpečnostného systému mýta.

"S obchodnými údajmi autodopravcov nie je možné nijako narábať. Podmienečné potvrdenie spustenia služby sa v nijakom prípade netýkalo bezpečnostného systému," uviedol Choma.

Národná diaľničná spoločnosť podľa šéfa NDS zverejnila počas januárového poslaneckého prieskumu všetky údaje, o ktoré poslanci požiadali. Dodávateľ komplexnej služby elektronického výberu mýta spoločnosť SkyToll, a.s. zabezpečil v rámci projektu zavedenia mýta bezpečnostný projekt. Všetky náležitostí týkajúce sa bezpečnostného projektu, ktoré zákon ukladá zverejniť, sú publikované na webovej stránke www.emyto.sk.

"V systéme mýta sú vady a nedostatky v ochrane dát pred zneužitím, v ochrane dát pred nedovoleným prístupom a sprístupnením ako aj pred akýmikoľvek inými neprípustnými formami spracúvania. Mýto závažným spôsobom ohrozuje súkromie občanov a čo je ešte horšie, toto súkromie ohrozuje konzorcium, za ktorým stoja tajomné schránkové firmy s kontami na Cypre," vyhlásil Janiš dnes na tlačovej besede. Ten považuje za veľmi nebezpečné pre všetkých autodopravcov, ktorí sú zapojení do platieb mýta, že s ich obchodnými a s osobnými údajmi sa dá účelovo narábať.

SkyToll má podľa Janiša k dispozícii v systéme kompletné údaje o všetkých autodopravcoch. Zároveň má osobné údaje o autodopravcoch, ktorí za spoločnosť podpisujú dokumenty. SkyToll má aj denné trasy jednotlivých áut a koľko kto platí za mýto. Podľa Janiša sa však v podmienečnom potvrdení projektu mýta uvádzajú viaceré nedostatky aj v bezpečnostnom teste

Janiš vyzval Národnú diaľničnú spoločnosť, aby zverejnila bezpečnostný projekt k mýtu na internete. Zároveň vyzval premiéra Roberta Fica, aby zverejnil, kto stojí za SkyToll-om, ktoré osoby a ktoré podnikateľské skupiny, teda kto môže mať prístup k citlivým osobným a obchodným údajom. Premiéra vyzval aj na zverejnenie projektu elektronického mýta. "O slobodu, o ktorú sme pred 20 rokmi bojovali, nás Robert Fico postupne pripravuje," konštatoval Janiš. Opozičný poslanec tvrdí, že SkyToll bude mať v databáze aj osobné údaje miliónov občanov, vodičov, ak sa v budúcnosti zavedie mýto aj pre osobné automobily.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu