Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Policajný štát, kričali dopravcovia pred vládou

Dopravcovia pred Úradom vlády Zobraziť galériu (11)
Dopravcovia pred Úradom vlády

BRATISLAVA - Pokrik - Policajný štát! - dnes popoludní zaznel niekoľkokrát na zhromaždení autodopravcov, ktorí prišli protestovať do Bratislavy na Námestie slobody pred Úrad vlády SR. Transparenty, ktoré mali autodopravcovia, sa netýkali len kritiky zavedenia elektronického mýta, ale odkazovali aj na blížiace sa voľby.

"O tom, či nás ovládnu finančné skupiny, rozhodneme vo voľbách Ja & Ty," bolo napísané na transparente umiestnenom na tribúne. Tú autodopravcom požičal podnikateľ Alojz Hlina, ktorý nedávno spojil na jednom mítingu slovenskú opozíciu.

Pódium zdobili desiatky detských nákladných autíčok, protestujúcich bola asi stovka. Činy polície voči autodopravcom sa dajú podľa podpredsedu Únie autodopravcov Slovenska - UNAS Rudolfa Páleša jednoznačne považovať za obmedzovanie občianskych práv.

"Keď niekto niekomu uprie slobodu tým, že ho odstavia na parkovisko, kde nie je toaleta, nie je voda a nepustili ich nikam, tak to neviem inak nazvať, to je upretie osobnej slobody, to je otázka ľudských práv," povedal Páleš o tom, že polícia v pondelok popoludní odstavila okolo 20 kamiónov na odpočívadle Triblavina a zakázala im pokračovať v jazde do Bratislavy.

Uviedol tiež, že majú záznam zo zásahu policajtov v Prešove, kde voči vodičovi postupovali násilne, keď ho chceli predviesť na policajnú stanicu. "Ak to neprejde doma, tak to pošleme do Európy, pustíme to všade von," povedal o videozázname.

Premiér Robert Fico a minister dopravy Ľubomír Vážny vyčítajú nespokojným autodopravcom, že celú situáciu politizujú. "My sme s politizovaním situácie nezačali, začala s tým druhá strana, ktorá nechcela s nami jednať. Tá nám podsúvala stále politiku, stále nám podsúvala nejakú spojitosť s SDKÚ. To ako vybrať si stranu, ktorá má najväčšie problémy a k tej nás podsunie, tak to určite nie. My sme chceli jednať vecne," povedal Páleš s tým, že aj s ministrom dopravy rokovali doteraz o vecných nedostatkoch mýtneho systému.

"Preto bolo mýto pozastavené." Ako dodal, autodopravcovia doteraz robili službu firme SkyToll, keď upozorňovali na nedostatky elektronického systému a firma ich priebežne opravuje. "Takže žiadna politika, určite nie politika, nás politika nezaujíma, to nech si riešia politici," povedal Páleš.

Podľa neho sú totiž autodopravcovia "naštvaní" rovnako na koalíciu i na opozíciu. "Pretože tí mali konať a mali zisťovať veci, ktoré tu odzneli," uviedol. Vládne mýto okráda slovenské rodiny, bolo uvedené na jednom z transparentov.

"Prišiel som sem podporiť štrajk, lebo sa ma to týka," povedal bratislavský autodopravca, ktorý prišiel na protest aj s dvojročným synom. Dodal, že odkedy začalo platiť elektronické mýto, rozpočet jeho rodiny sa znížil asi o polovicu.

"Je to ťažké, mám pôžičky," povedal. V zástupe ľudí sa objavila aj dôchodkyňa, ktorá na transparente vyjadrovala podporu autodopravcom, lebo sa podľa jej názoru nebáli neskloniť hlavy pred touto vládou.

"Táto situácia sa netýka len autodopravcov," povedala mladá Bratislavčanka, ktorá prišla podporiť kamionistov z presvedčenia. "Je to aj o tom, aby sa zabránilo ďalšiemu rozmachu komunizmu," dodal vedľa stojaci občan.



Protest autodopravcov pred Úradom vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu