Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záplavy naďalej trápia stred a východ Slovenska

Rieka Hron v centre Banskej Bystrice.
Rieka Hron v centre Banskej Bystrice.

BRATISLAVA - Na strednom Slovensku sa situácia po povodniach postupne upokojovala, hasiči však ešte celú noc zasahovali v okolí Žiaru nad Hronom. Naopak na východe krajiny hladiny riek stúpali, zatopilo obec Blatné Remety a tamojšiu rómsku osadu.

Povedali to službukonajúci hasiči. Meteorológovia už počas víkendu ďalšie dažde neočakávajú.

"Polovica dediny. (Blatné Remety) zostala pod vodou, plus rómska osada," povedal Peter Nižný z hasičského operačného strediska v Michalovciach. Podľa neho tam hasiči stále odčerpávajú vodu. Pivnice zatopilo aj vo Veľkej Ide pri Košiciach. Dve rieky na východnom Slovensku podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu dosiahli najvyšší, tretí stupeň povodňovej aktivity. Uh od piatku v Lekárovciach pri Michalovciach stúpol o 3,3 metra na 813 centimetrov a Rimava vo Vlkyni o 264 centimetrov na takmer štyri metre.

Na strednom Slovensku sa vylieval Hron, napríklad v Brehoch, kde od piatku vystúpil o 234 centimetrov na 477 centimetrov. Tamojší hasiči však podľa hovorcu krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Miroslava Podhradského majú to najhoršie za sebou. V okolí Žiaru nad Hronom museli desiatky ľudí zasahovať celú noc, povolali aj posily zo Žiliny. Vodu okrem Brehov odčerpávajú aj v ďalších obciach, napríklad v Tekovskej Breznici či Voznici.

Podľa meteorológov ešte na východnom aj strednom Slovensku ako i na rieke Nitra môžu hladiny stúpať, inde už majú vodné hladiny klesať. Dažde v najbližších dňoch nepredpovedajú, na severe Slovenska má v pondelok opäť snežiť.

Záplavy počas vianočných sviatkov spôsobilo prudké oteplenie a dažde. Rozvodnené rieky si vyžiadali aj ľudský život, keď sa v Podbrezovej utopila dôchodkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu