Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ficova vláda splnila tretinu sľubov, tvrdí Ineko

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) za viac ako tri roky svojho pôsobenia úplne alebo prevažne splnila zo svojich predvolebných sľubov v sociálnej, zdravotníckej či ekonomickej oblasti len tretinu. Tvrdí to Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) vo svojej správe. Z 90 monitorovaných záväzkov vláda nezačala podľa štúdie plniť 27 z nich. Úrad vlády analýzu nekomentoval.

Medzi nesplnenými sľubmi sú podľa inštitútu tie, ktoré sú zamerané na upevnenie právneho štátu. Inštitútom oslovení experti negatívne hodnotili viaceré kauzy spojené s korupciou a klientelizmom.

Pre netransparentné výberové konanie musel napríklad odísť minister životného prostredia Viliam Turský (nominant SNS) či bývalý minister výstavby Marian Janušek (SNS).

Negatívne hodnotí správa aj záväzok vlády riešiť rómsku otázku. "Vláda nedokázala čerpať eurofondy vyčlenené na rómsku problematiku. Dva razy odvolala vládneho splnomocnenca pre rómske komunity," uvádza analýza. Najsilnejšej vládnej strane Smer-SD sa podľa INEKO nepodarilo presadiť ani viaceré sľuby v sociálnej oblasti. V roku 2007 a 2008 sa zastavil pokles chudoby a vzrástol počet dôchodcov ohrozených chudobou, ako aj počet nezamestnaných, tvrdilo INEKO.

Správa však tiež konštatuje, že viaceré výsledky ovplyvnila svetová hospodárska kríza a jej dopady.

Odborníci, ktorí pracovali na analýze vítajú, že "že vláda nezaviedla vyššie dane pre banky a monopoly, neodškodnila klientov nebankových subjektov, nezvýšila minimálnu mzdu na 60 percent priemerného zárobku a nepresadila centralizáciu a zoštátnenie zdravotného poistenia."

Štúdia konzervatívneho think-tanku pozitívne hodnotila aj úspešný prechod na euro, ktoré Slovensko zaviedlo na začiatku roka. Vláde sa podarilo do konca roku 2008 splniť aj sľuby o raste reálnych miezd, poklese nezamestnanosti i raste zamestnanosti znevýhodnených skupín.

INEKO donedávna viedol ekonóm a poradca viacerých ministrov z obdobia bývalej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) Eugen Jurzyca. Jurzyca v septembri začal spolupracovať s opozičnou SDKÚ-DS a vedie jej protikrízový tím.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu