Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalí politickí väzni: Nie je čo oslavovať!

Počas 17. novembra 1989.
Počas 17. novembra 1989.

BRATISLAVA – Bývalí politickí väzni nebudú oslavovať tohtoročné 20. výročie Nežnej revolúcie. Bol to totiž podľa nich podvod a najlepší obchod, aký komunisti urobili od februára 1948.

„Takže nie je čo oslavovať,“ uviedol pre topky.sk František Bednár - predseda Svetového združenia bývalých československých politických väzňov. Pre podrobnosti nám odporučil webovú stránku svojho združenia, kde sa okrem iného píše:

„Podľa Vratislava Bejsáka, vydavateľa novín na University of Sydney v Austrálii, obe revolúcie (prevraty) v rokoch 1968 a 1989 boli organizované ŠtB a v oboch prípadoch zvíťazila jedna frakcia Komunistickej strany nad tou druhou.“

Podľa združenia je potrebné doplniť, že na čele sprievodu študentov 17. novembra 1989, ktorý viedol „evidentne“ do stretu so zmobilizovaným a pripraveným pohotovostným plukom SNB, bol člen ŠtB.

„Išlo o vopred premyslenú a pripravenú akciu pri ktorej bola zneužitá evidentná nespokojnosť radikalizujúcich sa študentov, reflektujúcich politickú a spoločenskú odozvu, spojenú s bojom proti fašizmu, teda dátumu uznávaného ako komunistami tak medzinárodným spoločenstvom. Demonštráciu viedol člen ŠtB s vopred pripravenou, dnes by sa povedalo virtuálnou mŕtvolou vrátane svedkyne,“ uvádza sa na stránke.

Vzhľadom k existujúcim rozšíreným fámam o uzavretých dohodách, je podľa združenia potrebné uviesť, že „v podstate nedošlo k dohode, ako sa často traduje medzi vládnucimi komunistami a politickú moc preberajúcimi nekomunistami, s podmienkou, že zločinci z radov KSČ nebudú potrestaní. Takáto podmienka bola totiž zbytočná“.

Združenie tvrdí, že dohoda bola uzatvorená medzi komunistickou vládnucou špičkou a komunistami – disidentmi: „Ľudia starostlivo vybraní a v pravý čas prepustení z väzení, ako napr. Václav Havel, sa stali dobre zatiahnutou zamatovou oponou, za ktorou si podali ruky červení bratia.“

Ďalej sa na stránke píše, že kým sa Václav Havel s Mariánom Čalfom zamýšľali nad Základnou listinou ľudských práv, komunisti medzitým rozkradli republiku. A výsledok? „Stovky miliárd rozkradnutého a navždy strateného majetku štátu. Nefungujúca štátna správa, prokuratúra, polícia a súdnictvo s kontinuitou komunistických zákonov, vrátane komunistických sudcov. Z hľadiska korupčného prostredia popredné mieste vo svete,“ tvrdia bývalí politickí väzni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu