Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zrážka vlaku s autobusom kompetentných zobudila

Lokomotíva úplne zničila autobus MHD Zobraziť galériu (20)
Lokomotíva úplne zničila autobus MHD

BRATISLAVA – Zrážka rušňovlaku s autobusom MHD v Bratislave primäla dopravný podnik k činu. Rozhodol, že autobusy linky číslo 67 už nebudú prechádzať po priecestí na Ivanskej ceste, kde došlo dnes takmer k tragédii. Vodič neprišiel o zdravie len vďaka duchaprítomnosti, stihol včas vyskočiť. Pasažierov našťastie neviezol, išlo o služobnú jazdu. Po zrážke však spadlo na koľaje trakčné vedenie, vlakovú aj cestnú dopravu museli preto odkloniť.

Dopravný podnik Bratislava zmenil s okamžitou platnosťou trasu tejto linky, autobusy po novom budú premávať po Trnavskej a Rožňavskej ceste. Na dnešnom brífingu to povedal predseda predstavenstva DPB Branislav Zahradník.

"Nezoberieme si na zodpovednosť ďalšiu nehodu," argumentoval Zahradník. Doplnil, že cestujúci tento krok dopravného podniku prijmú bez väčších problémov. Trasa ďalšej linky prechádzajúcej cez priecestie, teda linky číslo 61, zostáva nezmenená. Zahradník to vysvetľuje tým, že autobusy na tejto linke premávajú na rozdiel od linky číslo 67 po hlavnej ceste, a tak v "kritickom" úseku nemusia zastaviť a dávať prednosť iným vozidlám. Ako ďalej Zahradník uviedol, dopravný podnik zvažuje v spolupráci s hlavným mestom a ďalšími zainteresovanými rokovanie o zmenách dopravy v okolí Ivanskej cesty a Galvaniho ulice.

Nehoda, pri ktorej vlak narazil do kĺbového vozidla mestskej hromadnej dopravy, sa stala dnes ráno o 4:57. Išlo o služobnú jazdu, autobus bol v tom čase bez cestujúcich. Vodič (51) autobusu vošiel na priecestie podľa výpovedí vtedy, keď mu to povoľovalo signalizačné zariadenie. Prešiel cez priecestie, ale zadnou časťou kĺbového vozidla zostal stáť na priecestí, keďže musel dávať prednosť prichádzajúcim autám. Vozidlu značky Karosa na plynový pohon sa však vypol motor a autobus zostal nehybne stáť. Vodič nestratil duchaprítomnosť a z vozidla stihol vyskočiť skôr, ako do neho narazil vlak. Škoda na vozidle je podľa Zahradníka "totálna", teda 300-tisíc €. Zdemolovaný autobus čaká komplexná expertíza, ktorá by mala zároveň určiť aj príčiny nehody, tie sa v súčasnosti nedajú preukázať. Autobus bol vyrobený v roku 1992, pred dvoma rokmi prešiel generálnou opravou. Podľa Zahradníka je vodič skúsený.

Železnice po havárii upozornili, že medzinárodné IC vlaky do Viedne a z nej budú premávať odklonom cez Devínsku Novú Ves a Marchegg. Polícia odkláňala dopravu pri obchodnom centre na ulicu Galvaniho, v smere z Vrakune odkláňali dopravu pri benzínovej pumpe na Ružinov a v smere z Trnavskej ju odkláňali za Martinským cintorínom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu