Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Strečne otvorili výstavu o "ceste smrti"

Cesta pod Strečnom
Cesta pod Strečnom (Zdroj: SITA)

STREČNO - Nejeden motorista sa pred prejazdom asi 20-kilometrového cestného úseku medzi Vrútkami a Žilinou prežehná. Kľukatá "cesta smrti" okolo Strečna totiž patrí na Slovensku medzi najviac frekventované a najnebezpečnejšie, ročne na nej havarujú desiatky áut.

Na hrade Strečno preto pripravili výstavu fotografií a dokumentov, ktorá má šoférov varovať pred riskantnou jazdou. Aj dnes pár hodín pred vernisážou však došlo k tragickej nehode, pri ktorej jeden človek zomrel.

"Výstava má mať predovšetkým preventívny charakter, lebo poukazuje i na smutné štatistiky dopravných nehôd. Prianím autorov je, aby vodiči zvýšili ostražitosť na tejto komunikácii," povedala ČTK Adriana Brziaková z Považského múzea.

Návštevníci hradu sa môžu dozvedieť, že popod Strečno v priemere za deň prejde 22.721 automobilov. Vodiči najčastejšie havarujú vo štvrtok, najrizikovejší je čas dopravnej špičky medzi jednou a piatou hodinou popoludní. "Priemerne sa za uplynulé obdobie stalo na uvedenom úseku 73 dopravných nehôd ročne," upozornili autori výstavy Cesta okolo Strečna nebezpečná, ktorú si záujemcovia môžu prezrieť do októbra.

Motoristi sa pri jazde okolo Strečna musia obrniť aj poriadnou dávkou trpezlivosti, lebo už pri menšej kolízii hrozí, že uviaznu v zápche. Po dnešnej tragickej zrážke kamióna a osobného auta sa tvorili asi polhodinové kolóny.

Vinníkmi dopravných nehôd medzi Vrútkami a Žilinou sú vraj predovšetkým šoféri osobných áut. Najčastejšími prehreškami motoristov sú jazda po nesprávnej strane vozovky, nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti za vozidlom, nesprávne otáčanie a cúvanie či náhle bezdôvodné zníženie rýchlosti, zabrzdenie alebo zastavenie.

Jazdu okolo Strečna dlhé roky znepríjemňovali aj padajúce kamene z okolitých svahov, v uplynulých mesiacoch však na viacerých úsekoch pribudli ochranné siete a zábrany. Vodiči v súčasnosti hromžia tiež na výtlky, ktoré však začali cestári opravovať. Situáciu na frekventovanom úseku podľa viacerých motoristov zlepší až diaľnica, ktorú by mali postaviť v nasledujúcich rokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu