Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vážny sa vzdal železničnej polície, dostal ju Kaliňák

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny

BRATISLAVA - Železničná polícia prejde spod pôsobnosti rezortu dopravy do rúk ministerstva vnútra. Rozhodla o tom Národná rada SR, keď prijala pozmeňujúci návrh poslanca za Smer-SD Jána Richtera. Predložil ho krátko pred hlasovaním a vyvolal búrku nevôle opozície. Novelu podporilo 78 poslancov vládnej koalície.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Prokopovič ostro kritizoval, že koalícia chce cez poslanecký návrh presadiť zásadnú zmenu. Podľa neho návrh de facto znamená zánik Železničnej polície. Myslí si, že sa zopakuje český scenár, kde tiež železničnú políciu presunuli pod ministerstvo vnútra a potom ju zrušili.

"Toto nemá obdobu ani v banánovej republike, rušiť funkčnú ozbrojenú zložku poslaneckým návrhom bez toho, aby o tom niekto vedel. Toto sa nedeje ani vo Venezuele, ani nikde inde,“ vyhlásil v pléne Prokopovič. Podľa neho tým, že v Česku skončili železniční policajti, „všetci vreckári zo Slovenska sa presunuli do českých vlakov“.

Opozičný politik sa obáva, že ani u nás do jedného roka nebudú železniční policajti chodiť vo vlakoch. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš upozornil, že návrhom sa kumuluje moc v rukách jedného človeka - ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

"Toto sú 50. roky, ovládnuť silové zložky štátu, najlepšie jedným človekom, a potom mu ešte podriaďte súdy, prokuratúru a dokonáte sen o komunizme a socializme,“ dodal Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) túto zmenu podporil s tým, že železničná polícia bude lepšie fungovať, keď ju bude riadiť rezort vnútra.

„Bol by som sám proti sebe, keby som pristúpil na nejakú zámenu, ktorá by znefunkčnila, alebo znížila bezpečnosť, ochranu osôb a tovaru,“ povedal Vážny. Železničná polícia nebude začlenená do policajného zboru, bude samostatnou rozpočtovou organizáciou podriadenou ministrovi vnútra, dodal. Vážny odmietol, že by došlo ku koncentrácii moci.

Podľa neho má možnosť kontrolovať činnosť ozbrojených zložiek Národná rada SR. Novelou zákona o Železničnej polícii poslanci rozšírili právomoci mýtnej polícii, ktorá bude môcť u šoférov kontrolovať aj diaľničné nálepky na vozidlách. Väčšie kompetencie získava aj pri zastavovaní bezohľadných šoférov, ktorí svojou jazdou vážne ohrozujú život a zdravie ľudí.

Ak neuposlúchnu ani opakovanú výzvu, prípadne znamenie na zastavenie, budú môcť policajti použiť služobnú zbraň. Príslušníci mýtnej polície budú môcť kontrolovať hmotnosť, nápravové tlaky a rozmery vozidiel. Mýtna polícia funguje v rámci železničnej polície.

Železničná polícia má mať podľa novely povolené aktívne zasahovať pri obnovovaní verejného poriadku a zaisťovaní bezpečnosti ľudí a majetku aj mimo obvodu železničných dráh, ak sa bude podieľať na zabezpečovaní spoločenských, kultúrnych a športových podujatí s ďalšími ozbrojenými zložkami. Zmeny budú účinné od 1. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu