Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo zdravotníctva neodporúča spojenie VšZP a SZP

Všeobecná zdravotná poisťovňa, všzp
Všeobecná zdravotná poisťovňa, všzp

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neodporúča spojenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, a.s. (VšZP) a Spoločnej zdravotnej poisťovne, a.s. (SZP). Vyplýva to z projektu zlúčenia oboch štátnych poisťovní, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda.

Rezort pritom tvrdí, že by sa týmto krokom zefektívnil a stabilizoval celý systém verejného zdravotného poistenia, zároveň však priznáva, že by bol náročný a nepriniesol by finančný efekt. So spojením nesúhlasia ani obe poisťovne. "Všeobecná zdravotná poisťovňa sa stotožňuje s materiálom MZ, ktorý v súčasnosti neodporúča zlúčenie VšZP a SZP," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Spoločná zdravotná poisťovňa podľa svojej hovorkyne Martiny Ostatníkovej nepovažuje v pluralitnom systéme zdravotného poistenia zlúčenie za pozitívne riešenie.

Rezort zdravotníctva poukazuje, že spojenie poisťovní so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu môže byť pozitívnym krokom len v tom prípade, ak by celé verejné zdravotné poistenie vykonávala len jedna zdravotná poisťovňa a súkromné zdravotné poisťovne by vykonávali individuálne zdravotné poistenie. "Z načrtnutých prínosov a očakávaných rizík možno zlúčenie VšZP a SZP zhodnotiť ako organizačne náročný krok bez dosiahnutia finančného efektu," píše sa v materiáli. S týmto záverom však nesúhlasí Ministerstvo financií (MF) SR. "Podľa nášho názoru spojenie zdravotných poisťovní so stopercentnou majetkovou účasťou štátu, z dlhodobého pohľadu realizácie prinesie finančný efekt, napríklad v súvislosti s predajom nehnuteľného majetku,“ upozornil rezort financií v rámci pripomienkového konania. MZ však túto pripomienku neakceptovalo.

Podľa Petra Pažitného zo zdravotníckeho think-tanku Health Policy Institute (HPI) je v materiáli citeľná snaha nezlučovať a hľadať argumentácie ako zlúčeniu predísť. Zároveň sa domnieva, že spojenie oboch štátnych poisťovní by bolo logickým krokom vlády a že by sa dalo uskutočniť technicky veľmi jednoducho, a to prevodom poistného kmeňa SZP do VšZP. Následne by SZP zanikla. "Aj keď zatiaľ na zlúčení neexistuje vládna zhoda, scenár spojenia VšZP a SZP môže byť vynútený zmenou prerozdeľovacieho mechanizmu z 85,5 % na 95 % poistného," myslí si Pažitný. Zvýšenie miery prerozdelenie totiž spôsobí značný odliv disponibilných zdrojov zo SZP práve do VšZP.

Rezort zdravotníctva predložil uvedený materiál na základe uznesenia vlády z mája predminulého roku. Kabinet vtedy ministrovi zdravotníctva Ivanovi Valentovičovi nariadil, aby vypracoval projekt vytvorenia jednej verejnoprávnej poisťovne, ktorý by obsahoval všetky klady a zápory súvisiace s týmto krokom, vrátane možných rizík. "Až na základe tohto rozboru vláda rozhodne o tom, či je zlúčenie VšZP a SZP reálne a efektívne," informovalo ministerstvo v danom období. Zároveň opätovne potvrdilo, že sústredí všetky kroky na splnenie zámeru, aby v systéme verejného zdravotného poistenia pôsobila iba jedna zdravotná poisťovňa.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. je podľa počtu poistencov najväčšou zdravotnou poisťovňou na trhu. Jej stopercentným akcionárom je štát, akcionárske práva vykonáva ministerstvo zdravotníctva. Stará sa o takmer 3 mil. poistencov. Spoločná zdravotná poisťovňa, a.s. vznikla zlúčením rezortných zdravotných poisťovní silových zložiek. Pôvodne zo zákona poisťovala vojakov, policajtov, hasičov, železničiarov a ďalších príslušníkov uniformovaných zložiek. Predchádzajúca vláda však osobitný zákon o SZP zrušila. V súčasnosti má takmer 650 tis. klientov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu