Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovnaftom otriasol silný výbuch, počuli ho až v Dúbravke!

Slovnaft, vrátnica
Slovnaft, vrátnica

BRATISLAVA – Záblesk, ohromná rana, tlaková vlna a zápach benzínu. Takto nám svedok opísal výbuch, ktorý včera večer otriasol bratislavským Slovnaftom. O výbuchu, ktorý počuli až v Dúbravke, však vrátnik v Slovnafte a hliadkujúci policajti nevedeli nič, ako tvrdili.

„Boli sme na ubytovni a chystali sme sa do mesta, keď sme zrazu videli obrovský záblesk na nebi a počuli ohromnú ranu. Okná sa zatriasli, cítili sme tlakovú vlnu a zápach benzínu. Všetci vyšli von, že čo sa deje,“ opísal udalosť svedok, ktorý sa v tom čase nachádzal na ubytovni vo Vlčom hrdle. Sirény hasičov ani sanitiek podľa jeho slov počuť nebolo.

Aj vrátnikov na hlavnom vchode sme sa pýtali, čo sa vlastne stalo „Je to bublina, to je normálne, keď sa spúšťa prevádzka,“ tvrdili. Na vrátnici pre autá nám však na počudovanie vrátnik oznámil, že on nepočul nič a o ničom nevie. Rovnako reagovali aj policajti, ktorí pred vrátnicou hliadkovali. Tvrdili, že do služby nastúpili až po výbuchu a nič nevedia.

Slovnaftom otriasol výbuch okolo 21.30 hod. Vystrašil obyvateľom blízkych mestských častí, keď vo Vrakuni a v Podunajských Biskupiciach tlaková vlna zatriasla oknami bytov.

Mimoriadne silný výbuch zaregistrovali dokonca až v Dúbravke na opačnej strane mesta. K výbuchu došlo po spustení prevádzky polyetylénu. Ako potvrdili zdroje Slovnaftu, prevádzka sa spúšťala približne o 19.20 hodine.

Podľa vyjadrenia službukonajúceho bratislavských hasičov, v prevádzke zasahovať nemuseli. V rafinérii údajne došlo pri explózii k materiálnym škodám, vedenie podniku však zatiaľ neuviedlo bližšie informácie.

Slovnaft v informácií pre médiá potvrdil, že o 21:30 došlo na polyetylénovej jednotke č. 7 "k vzdušnej dekompozícii", čo je automatické odtlakovanie zariadenia. "Slúži to ako bezpečnostné opatrenie v prípade, že zariadenie vyhodnotí, že je v ňom vyšší tlak alebo teplota, ako by mala byť. Systém sa v takomto prípade odtlakuje cez bezpečnostné membrány čo je sprevádzané silným zvukovým efektom,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Kristína Félová. Pri tejto činnosti podľa nej ktorom nedošlo k požiaru ani k úrazu.

Svedok výbuchu v Slovnafte

Zdroj video: Lukáš Uhrín

Zdroj: Topky.sk, TASR, SITA

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu