Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mestá začali bojovať proti premnoženým potkanom a myšiam

KOŠICE- Jesenné premnoženie hlodavcov na sídliskách či verejných priestranstvách prinútilo mestá začať s celoplošnými deratizáciami. Na odstránenie potkanov a myší vyzvala vlastníkov nehnuteľností Bratislava, deratizovať začali aj v Košiciach.

Do miest sa navyše v tomto období vracajú zvieratá, ktoré pri ľudských obydliach prezimujú. Potkany či myši môžu na človeka preniesť viacero nebezpečných ochorení.

"Začali sme s deratizáciou verejných miest a ďalších lokalít," povedal ČTK Peter Hrmo, ktorý je na košickom magistráte zodpovedný za životné prostredie. Najkomplikovanejšia situácia je podľa Hrma na známom sídlisku Luník IX, kde sa pravidelne premnožia potkany. V októbri by sa mala celoplošná deratizácia uskutočniť aj v Bratislave.

Firmám, ktoré deratizáciu nevykonajú, hrozí pokuta až 200.000 korún (6640 eur). Pravidelnú deratizáciu uskutočňujú aj v Prešove. Boj proti potkanom nie je podľa odborníka jednoduchý. "Väčšinou sú ukrytí v nedostupných priestoroch, kladieme im v blízkosti jedovaté nástrahy," povedal ČTK zástupca spoločnosti Deratex-eko Daniel Repka.

Firma sa bude podieľať na deratizácii v Košiciach. Podľa odhadu odborníkov pripadá na každého obyvateľa mesta jeden potkan. Koľko zvierat sa z mnohopočetnej populácie podarí otráviť, sa podľa Repku dá ťažko určiť. Približný odhad by mohol po niekoľkých dňoch poskytnúť následný zber uhynutých jedincov.

Zvieratá však blížiacu sa smrť vycítia a ukryjú sa v hlbších norách. Na človeka môžu malé hlodavce preniesť viacero ochorení. "Môžu preniesť salmonelu, pri pohryznutí napríklad tiež besnotu," uviedla Katarína Strmenská z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach. Správna deratizácia by podľa Strmenskej na jeseň mala začať na okrajoch miest a postupovať do centra.

"Proti potkanom či myšiam treba bojovať, v mestách nemajú prirodzených predátorov a premnožili by sa," povedal ČTK zoológ Slovenskej akadémie vied Miroslav Saniga.

Jedy by však mali byť umiestnené tak, aby sa k nim nedostali iné zvieratá. V mestách totiž podľa Sanigu žijú aj kuny skalné, ježkovia či ďalšie živočíchy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu