Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákov bombardujú podivné maily: Nové COVID preukazy alebo podvod? Kompetentní majú jasnú odpoveď!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V posledných dňoch chodia Slovákom zaujímavé maily z Národného centra zdravotníckych informácií. V ňom sa píše, že im kompetentní posielajú nové COVID preukazy. Podľa pôvodných informácií však tie platia len 9 mesiacov, mnohí si tak myslia, že tie z očkovaní sú už "passé". Ako to je? Ide o reálne dokumenty, alebo podvod?

Po tom, ako sa začalo očkovať proti COVID-19, sa začalo hovoriť o tom, že očkovacie preukazy majú len obmedzenú platnosť. To mnohých ľudí nahnevalo. Veľa zaočkovaných sa dalo zaočkovať prvou, druhou či treťou dávkou, no hovorili, že tam to končí. Poukazovali na to, že kompetentní im sľubovali niečo iné. 

Archívne VIDEO Eurokomisárka vyzvala na účasť na onkoskríningoch i očkovanie proti COVID-19

Eurokomisárka vyzvala na účasť na onkoskríningoch i očkovanie proti COVID-19 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V posledných dňoch však Slovákom začali chodiť v skutku zaujímavé maily. V nich sa píše, že Národné centrum zdravotníckych informácií posiela zaočkovaným Slovákom COVID preukaz. Mnohí si preto mysleli, že ide o podvod a maily odignorovali. Spravili však dobre? Na maily nás upozornili viacerí čitatelia. Tí nevedeli, o čo ide a mysleli si, že ide o chybu. Vysvetlenie je však jednoduchšie, ako sa zdá. 

Slovákov bombardujú podivné maily:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa)
Slovákov bombardujú podivné maily:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

NCZI totiž pred časom komunikovala, že platnosť Digitálnych COVID preukazov Európskej únie (EÚ) s posilňujúcou dávkou je neobmedzená. Aj z toho dôvodu ich inštitúcia prevydáva automaticky. Dôvodom je, že digitálny COVID certifikát má podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady po základnej očkovacej schéme platnosť deväť mesiacov. "Tí, ktorí absolvovali aj posilňujúce očkovanie, tretiu alebo štvrtú dávku, majú platnosť digitálneho COVID certifikátu neobmedzenú. Pri osobách do 18 rokov je neobmedzená platnosť certifikátu už po absolvovaní základnej očkovacej schémy," vysvetlila hovorkyňa NCZI Veronika Daničová.
 Čo to však znamená pre Slovákov? COVID preukazy sa budú automaticky generovať každých 270 dní, a to vždy 14 dní pred uplynutím ich technickej platnosti. "Pre NCZI to aktuálne znamená pregenerovanie vyše 1,7 milióna vydaných certifikátov," poznamenala Daničová.

Automatické zasielanie nových certifikátov sa podľa hovorkyne dá nastaviť cez samoobslužný portál registrovaného žiadateľa. Je potrebné tam zadať svoj Covid pass, rok narodenia a telefónne čísle, prípadne emailovú adresu. Aktuálne vydáva digitálny COVID preukaz vyše 70 krajín. Z dôvodu epidemiologickej ostražitosti ostáva systém zachovaný minimálne do konca júna 2023. NCZI aktuálne neeviduje v rámci EÚ obmedzenia v spojitosti so šírením ochorenia. Pred cestou do tretích krajín odporúča overiť si situáciu na stránkach ministerstva zahraničných vecí alebo priamo v cieľovej krajine.

Viac o téme: OčkovanieNCZIOčkovanie proti COVID-19Covid passyZasielanie covid passov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu