Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme detaily hrozivého útoku medveďa: Pravý dôvod, prečo zaútočil na lesníka! FOTO brloha

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

NEDOŽERY-BREZANY - Iba včera sme vás informovali o útoku medveďa v blízkosti obce Nedožery-Brezany, pri ktorom bol poranený lesník, ktorý v tom čase v hore sadil stromy. Štátna ochrana prírody dnes prezradila podrobnosti prípadu.

Archívne video: Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec

Medveď sa promenádoval len kúsok od centra mesta Tisovec (Zdroj: FB/K.K.)

Incident bol nahlásený aj Zásahovému tímu pre medveďa hnedého. "Medveď zaútočil na lesníka v bukovom poraste v Ostrej doline, kde bol s ďalšími lesnými pracovníkmi vysádzať stromčeky. Členovia Zásahového tímu dnes spolu s poľovným hospodárom a zástupcom miestnej poľovníckej spoločnosti Žiar Nedožery - Brezany uskutočnili obhliadku predmetnej lokality v Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie," uviedli.

Poznáme detaily hrozivého útoku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štátna ochrana prírody SR)

Na mieste skutočne našli medvedí brloh. Ako sa ukázalo, na lesníka nezaútočil medveď, ale medvedica, ktorá mala mladé. "Miesto útoku sa nachádza mimo turistického chodníka v staršom bukovom poraste, v prirodzenom prostredí medveďa hnedého. Skupina lesných pracovníkov spolu s lesníkom svojou prítomnosťou medvedicu vyplašili z brlohu a keď schádzali po ukončení prác dole svahom medvedica sa k brlohu vrátila a náhle na lesníka zaútočila. Po kriku lesných robotníkov, útok prerušila a z miesta ušla," opísali, čo sa v osudné chvíle dialo. Našťastie, napadnutý lesník utrpel len niekoľko poranení uhryznutím a po ambulantnom ošetrení v nemocnici bol prepustený do domácej liečby.

Poznáme detaily hrozivého útoku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štátna ochrana prírody SR)

"Zásahový tím ŠOP SR z tohto dôvodu upozorňuje občanov, ako aj turistov v tejto lokalite k zvýšenej opatrnosti. Vodiace medvedice v tomto období vyvádzajú svoje mláďatá von z brlohov a chránia si ich. Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom je dobré na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov. Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR oblasť útoku monitoruje," dodali. 

Viac o téme: MedvedicaMladéLesníkútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu