Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko zažíva ďalšie fiasko: Strop pre ceny potravín je neúnosný! Skloňuje sa už aj podvod na domácnostiach

Ceny potravín rastú neúnosnou rýchlosťou a podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je súčasné riešenie neférové: Odborná verejnosť už skloňuje podvod na domácnostiach. Zobraziť galériu (5)
Ceny potravín rastú neúnosnou rýchlosťou a podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je súčasné riešenie neférové: Odborná verejnosť už skloňuje podvod na domácnostiach. (Zdroj: Topky/ Ramon Leško, msz)

BRATISLAVA – Slovenskom otriasa ďalší problém. Zatiaľ čo nám každodenný nákup potravín spôsobuje v peňaženkách prievan, na najvyšších miestach sa už v plnom prúde rozbieha predvolebná kampaň. Riešenia každodenných problémov bežných ľudí neprichádzajú a analytici začínajú rozprávať o podvode na domácnostiach.

Podľa SaS je zastropovanie cien neférové, podávajú podnet na PMÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cenový strop potravín je zatiaľ jediným riešením, ktoré sa s cenami potravín pokúša hýbať smerom nadol. Podľa potravinárov aj opozičných politikov je však všetko inak a aktuálne zastropovanie podlieha oprávnenej kritike. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno- ekonomických rizík a alternatív (IVRA) prišlo zastropovanie v čase najvyšších cien týchto potravín na trhu, informoval portál Trend. Podľa riaditeľa inštitútu IVRA sa iba opakuje podvod na slovenských domácnostiach rovnako, ako tomu bolo v prípade zastropovania cien energií, ktoré bolo taktiež referencované v čase najvyšších cien komodít.

Slovensko zažíva ďalšie fiasko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Maarty)

„Pripravili sme analýzu cien základných potravín na Slovensku podľa štatistického úradu, ktorá preukazuje, že ceny sú od roku 2020 nielen najvyššie, ale najmä rástli od 50 percent do 110 percent, ako napríklad vajcia alebo olej. Zastropovanie cien potravín práve v tomto čase je preto podľa nás podvod a zavádzanie spotrebiteľov, za ktoré je zodpovedné Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," priblížil šéf IVRA Martin Halás. Riaditeľ inštitútu dodal, že v dôsledku zastropovania nebudú potraviny nakupovať lacnejšie, ale ich nákupy budú minimálne na súčasnej historicky najvyššej úrovni.

Slovensko zažíva ďalšie fiasko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zastropovanie cien je neférové! SaS pristupuje k podaniu podnetu na Protimonopolný úrad

Ku kritike súčasných riešení sa pridáva aj opozičná SaS. Podľa predsedu strany Richarda Sulíka je zastropovanie cien neférové a rozhodli sa preto podať podnet na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. „Zastropovanie cien potravín za asistencie ministerstva pôdohospodárstva je nesprávnym a populistickým rozhodnutím, ktoré nijakým spôsobom nepomôže a len zvyšuje napätie v spoločnosti," priblížila poslankyňa za stranu SaS Jarmila Halgašová. Obchodné reťazce podľa jej slov zastropovali ceny tých potravín, u ktorých sa predpokladá, že ich ceny budú po Veľkej noci klesať. „Na druhej strane obchodníci nezastropovali ceny tých potravín, ktoré budú pravdepodobne aj po Veľkej noci rásť, ako napríklad bravčové mäso," poznamenala.

Slovensko zažíva ďalšie fiasko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana SaS sa zároveň obáva, že iniciatíva obchodu a rezortu hospodárstva môže dokonca porušovať pravidlá hospodárskej súťaže. „Žiadam dočasne povereného ministra pôdohospodárstva a vládu, aby konečne predstavili pomoc pre časť ľudí, ktorí sú sociálne odkázaní. Vláda by mala zároveň predstaviť pomoc potravinárom, bez ktorej nebudeme mať lacnejšie potraviny," dodala Halgašová, ktorá sa v strane SaS venuje pôdohospodárstvu a potravinárstvu. „Chceme, aby situáciu PMÚ riadne prešetril. Ak by sa ukázalo, že prišlo zo strany obchodníkov k zneužitiu vysokej inflácie, ktorej obyvatelia čelia, tak očakávame, že PMÚ bude konať," doplnil predseda Richard Sulík

Slovensko zažíva ďalšie fiasko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: PotravinyInfláciaCenový stropCeny potravínVysoké cenyZastropovanie cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu