Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdý zásah v českom parlamente: Na túto sociálnu sieť sa už poslanci nepozrú! Slovenskí politici TikTok stále milujú

Česká Poslanecká snemovňa Parlamentu poslancom zakázala Tik Tok. Dôvodom sú pochybné praktiky sociálnej siete ohrozujúce kybernetickú bezpečnosť. Zobraziť galériu (7)
Česká Poslanecká snemovňa Parlamentu poslancom zakázala Tik Tok. Dôvodom sú pochybné praktiky sociálnej siete ohrozujúce kybernetickú bezpečnosť. (Zdroj: Pixabay, Getty Images)

PRAHA/BRATISLAVA – Poslanecká snemovňa Parlamentu (PSP) ČR zakázala zamestnancom používať čínsku aplikáciu TikTok na všetkých svojich zariadeniach. Dôvodom je kybernetická bezpečnosť. Na základe správy stanice ČT24 o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Archívne video:

Farmárka Luna je hviezdou Tik Toku: Má viac ako 100 tisíc fanúšikov! (Zdroj: Tik Tok N.B.)

Česká PSP sa tak vydala po ceste mnohých krajín v Európe či zámorí. Dôvodom pre zákaz tejto sociálnej siete majú byť pochybné praktiky pri získavaní informácii od užívateľov, ktoré sú už dlhodobo považované za akt špionáže zo strany Čínskej ľudovej republiky. K podobnému kroku už v priebehu tohto roku pristúpili v USA, Veľkej Británii, na pôde inštitúcií Európskej únie či dokonca v Indii a Taiwane. K čiastočnému, či úplnému zákazu sa však pripojilo aj viacero ďalších krajín.

Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času
Zobraziť galériu (7)
Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času  (Zdroj: TASR/AP)

Vedúci kancelárie PSP CR Martin Plíšek zároveň vyzval aj poslancov a ich asistentov, aby aplikáciu prestali používať na svojich pracovných aj súkromných telefónoch.  Kancelária Senátu tak urobila na základe varovania zo strany Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). V poslednej dobe sa k podobným krokom u našich západných susedov pridávajú aj ďalšie úrady, či dokonca súkromné firmy. Pozastavenie svojich účtov na čínskej sociálnej sieti avizoval už dokonca aj Český rozhlas.

Česká vláda rokovala v Kyjeve s ukrajinskou
Zobraziť galériu (7)
Česká vláda rokovala v Kyjeve s ukrajinskou  (Zdroj: Facebook/Petr Fiala)

Tik Tok je bezpečnostnou hrozbou, slovenskí poslanci ho však milujú

„Technológia zbiera mnoho informácií o používateľoch a ich správaní, aj o zariadení, na ktorom funguje. Tieto dáta a informácie ukladá na rôznych miestach a nie je celkom jasné, kto k nim má prístup," vysvetľuje hlavné riziká NÚKIB. Podľa úradu môže v budúcnosti dochádzať taktiež k zneužívaniu zozbieraných dát.

Tvrdý zásah v českom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Na bezpečnostnú hrozbu upozorňujú aj slovenskí odborníci. Tento fakt však v používaní Tik Toku nebráni slovenským politikom, ktorých informácie by mali byť jedny z najcennejších z pohľadu štátnej bezpečnosti. Na čínskej sieti aktívne pôsobia mnohí poslanci, či dokonca profily politických strán ako Smer-SD, Hlas-SD, či Sme rodina. Bezpečnostné hrozby všan nepriznávajú. „Vzhľadom na to, že strane Smer-SD sa na tejto platforme mimoriadne darí, vďaka čomu si cestu k sociálnej demokracii našla aj mladšia generácia, je úsmevné, že sa zrazu hovorí o zrušení TikToku,“ komentoval hovorca strany Ján Mažgút pre portál Fontech.

Tvrdý zásah v českom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okolnosti bezpečnostnej hrozby zo strany Číny okomentoval aj predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. „Vo svojom mobile takúto aplikáciu ako politik používam, ale cez môj mobil nevstupujem do žiadnych štátnych systémov ani do iných vecí, ktoré si vyžadujú primeranú ochranu,“ priblížil svoj prístup k sociálnej sieti.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: Národná rada Slovenskej republikyPoslanecká snemovňa Parlamentu ČRTikTokZákaz TikTokuKybernetická bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu