Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zvrat v prípade chorej Editky (1): Poisťovňa jej musí zaplatiť liečbu za 2 milióny eur! Analytik Smatana ale dvíha prst

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/ Monicka Rischerova, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Príbeh malej Editky sledovalo celé Slovensko. Čoskoro dvojročné dievčatko s krutou diagnózou potrebovalo urgentne liek, ktorý by jej zastavil ochabovanie svalov. Malo to však háčik – jeho cena je dva milióny eur a zdravotná poisťovňa jej ho neschválila. Teraz ho však bude musieť zaplatiť, rozhodol o tom súd. Analytik Martin Smatana však v tejto súvislosti poukazuje na viaceré problémy a veľkú dilemu.

O tom, že Všeobecná zdravotná poisťovňa musí Editke trpiacej spinálno-muskulárnou atrofiou uhradiť liečbu, rozhodol okresný súd Bratislava V. „Dnes je ten deň. Deň, kedy po dlhých týždňoch plačem, no nie od strachu o Edit, či zúfalstva. Dnes plačem od šťastia,“ uviedla na margo rozhodnutia Monika, matka dievčatka. „Bolo to posledné svetielko. Po všetkých sklamaniach a neúspechoch som nevedela, čo čakať, už som neverila. Je to neskutočne silný a krásny pocit, pocit zadosťučinenia. Tie prebdené noci a preplakané dni stáli za to, trvalo to dlho, ale výsledok prišiel,“ povedala s tým, že chce veriť, že ich situácia sa už nikdy nezopakuje. „Toto naše víťazstvo nech je pomocou a akýmsi míľnikom pre ďalších,“ dodala.

Archívne video: Podľa VšZP sa deti menej hýbu: Obezita u detí rastie, počet zlomenín klesá

Podľa VšZP sa deti menej hýbu: Obezita u detí rastie, počet zlomenín klesá (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ako upozornil analytik Martin Smatana, ide o prvé rozhodnutie takéhoto typu zo strany súdu. „Aj ja som Editke fandil a dúfal, že sa aj vďaka zbierke podarí nakoniec s VšZP dohodnúť na zdieľaní nákladov a liek sa stihne podať v čase,“ uviedol. Poukázal však na to, že príkaz súdu uhradiť tento liek je extrémne nebezpečný precedens, a to z viacerých pohľadov.

„Zdravotné poisťovne majú od tohto roku finančný ´strop´ na výnimky. Inak povedané, na rozdiel od minulosti, kedy akýkoľvek schválený liek na výnimku proste šiel ´len´ na úkor hospodárskeho výsledku poisťovne, majú poisťovne od roku 2023 podľa odst. 18 par. 88 zákona 363/2011 strop koľko môžu minúť na výnimkové lieky,“ vysvetlil. Tento strop podľa neho efektívne v roku 2023 znižuje výdavky poisťovní na lieky na výnimku. „Kým VšZP minula na výnimky minulý rok okolo 63 miliónov EUR, tento bude môcť len približne 50 miliónov. Toto je samo o sebe obrovský problém, lebo približne 40 mil. EUR ročne ´stoja´ štátnu poisťovňu rozliečení pacienti na výnimkách z predchádzajúcich rokov,“ uviedol. Všeobecná poisťovňa má teda tento rok len približne 10 miliónov eur na „nové“ výnimky. Podľa jeho odhadu sa pritom z tejto sumy už určite niečo minulo.

Zvrat v prípade chorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Monicka Rischerova)

„Ak súd rozhodne, že časť z tejto sumy musí ísť na jeden liek, tak nech to je akokoľvek sympatické rozhodnutie, berie tým de fakto ostatným výnimkovým pacientom. Áno, pacientom a určite mnohým, lebo Zolgensma je v súčasnosti najdrahší registrovaný liek na Slovensku (cca 2 mil. eur list price) a za tú sumu sa dalo podporiť mnoho iných ´výnimkových´ pacientov,“ tvrdí. Príkaz súdu preplatiť liek práve Editke teda podľa neho nepriamo dal váhu jej života nad hodnotu mnohých ostatných, na ktorých sa už proste „neujde“. To otvára celú plejádu morálno-etických aj technických problémov a otázok. Zároveň to podľa jeho slov vytvorilo precedens pre mnohé neúspešné výnimky.

Zvrat v prípade chorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Monicka Rischerova)

„Ak sa pýtate čo s tým, aby sa toto v budúcnosti neopakovalo, tak vskutku neviem. Zmeniť systém výnimiek a zaviesť na miesto nich nejaký fond alebo konkrétnejšie pravidlá sú síce na papieri ľahké riešenia, ale v praxi zatiaľ všetky pokusy zlyhali,“ priznal otvorene. „Jediné čo sa asi dá je pokračovať s rozbehnutou kategorizáciou liekov, na základe novely z leta, aby sa čo najväčší počet liekov na výnimky zaradil do štandardného kategorizovaného zoznamu, čo uvoľní výdavkový strop na výnimky. Na to však v súčasnosti nie je dosť zdrojov v rozpočte a samotný proces tak či onak potrvá mesiace...,“ dodal.

Zvrat v prípade chorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/ Monicka Rischerova)

Na pomoc Editke prebiehali ešte pred rozhodnutím súdu rôzne zbierky. Jej mama teraz uviedla, že časť vyzbieraných peňazí zostane pre Editku na jej rehabilitáciu a uhradenie s tým spojených nákladov. Časť peňazí musí vrátiť nadáciám. O zvyšku financií chce hovoriť s portálom ludialudom.sk. Ako uviedla, svedomie by jej nedovolilo, nechať si všetko.

Viac o téme: LiečbaSúd Všeobecná zdravotná poisťovňaMartin SmatanaEditka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu