Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dom Kuciaka zrovnajú so zemou! Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami: Na jeho mieste vyrastie pamätník

Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami. Na mieste domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyrastie pamätník Zobraziť galériu (2)
Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami. Na mieste domu zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyrastie pamätník (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

VEĽKÁ MAČA - Dom, v ktorom brutálne zavraždili mladého novinára a jeho snúbenice, začali búrať. Na jeho mieste postavia pamätník, ktorý bude spomienkou na vraždu ľudí, ktorá navždy zmenila Slovensko.

Pred piatimi rokmi 21. februára sa v dome vo Veľkej Mači odohrala obrovská tragédia. Dnes už odsúdený vrah Miroslav Marček striehol v letnej kuchynke a čakal na správnu príležitosť, aby mohol zastreliť investigatívneho novinára, 27-ročného Jána Kuciaka. V tom čase bola v dome aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Marček zastrelil aj ju. Ich telá našli 26. februára po urgencii mamy Martiny Kušnírovej Zlatice. Rodiny tak namiesto svadby pripravovali pohreb.

Vo Veľkej Mači začali s búracími prácami domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dom vo Veľkem Mači si Kuciak a Kušnírová kúpili na hypotéku a postupne, väčšinou svojpomocne, si ho pretvárali na svoje domov. Dokončiť ho však nestihli. Aj päť rokov po tragickej udalosti boli na plote ich nedokončeného domu vence, rôzne odkazy a sviečky. To všetko sa už však stáva minulosťou. Dom vo Veľkej Mači začali dnes ráno búrať. Na jeho mieste vyrastie pamätník Slobody slova. Víťazom výtvarno-architektonickej súťaže na návrh Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači na pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky sa stal projekt Záhrada trojice tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka.

Na mieste domu Jána Kuciaka a jeho snúbenice postavia pamätník (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vizualizácia pamätníka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zobraziť galériu (2)
Vizualizácia pamätníka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej  (Zdroj: slobodaslova.sk)

"Aktuálne prebieha likvidácia všetkých objektov na pozemku vo Veľkej Mači tak, ako si to želali pozostalé rodiny. Výstavba, ako aj následná správa a údržba pamätníka sa bude realizovať z rozpočtu TTSK,“ povedal Jozef Viskupič. Výstavbu plánujú začať v priebehu budúceho roka, po ukončení územného a stavebného konania a verejného obstarávania na zhotoviteľa stavebných prác. Vyzdvihol, že realizáciu búracích prác ponúkla zabezpečiť firma zo Serede bezplatne. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388.220 eur s DPH. 

Galéria: Vo Veľkej Mači začali búrať dom Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Viac o téme: VraždaPamätníkBúranieVeľká MačaJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu