Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhalenie biznisu a totálneho pokrytectva! Firma poslanca Republiky dostáva peniaze od štátu za pomoc utečencom

Sujova firma má finančný profit v prípade pomoci Ukrajincom. Zobraziť galériu (4)
Sujova firma má finančný profit v prípade pomoci Ukrajincom. (Zdroj: TASR - Roman Hanc, obchodný register SR, Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalí členovia ĽSNS, ktorí dnes pôsobia v subjekte Republika majú už dlhodobo jasný názor na konflikt na ukrajinskom území. Viackrát sa dokonca vyhranili voči ďalšiemu posielaniu zbraní či vyhlasovali, že za konflikt je zodpovedný Západ, ktorý "Rusko vyprovokoval" k tomuto kroku. Napriek zľahčovaniu celej situácie je pomerne šokujúce sa pozrieť na to, čo sa deje z hľadiska finančných profitov u firmy jedného z členov tejto strany.

archívne video

Miroslav Suja z rokovania brannobezpečnostného výboru o stíhačkách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na skutočnosť, že firma Romi Trade, kde je poslanec a podpredseda Republiky Miroslav Suja spoločníkom, profituje z pomoci Ukrajincom, upozornil portál Aktuality.sk. Členovia tejto strany sa netaja tým, že podľa nich vláda "zabúda na Slovákov a Ukrajincom dáva milióny".

Viacero informácií o spoločnosti Romi Trade uverejňuje aj štátny Obchodný register SR. Podľa neho totiž firma poberá od štátu financie za to, že ubytováva utečencov z Ukrajiny. Spomínaná SRO-čka sa okrem iného venuje ubytovacím službám v ubytovacích zariadeniach či prevádzkovaniu zariadení slúžiacich na regeneráciu či rekondíciu.

Odhalenie biznisu a totálneho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: orsr.sk)

Odkiaľ majú financie a príspevky?

Podľa spomínaného mediálneho portálu spoločnosť Romi Trade získava príspevky priamo z ministerstva dopravy, čo je asi 24 eur za jednu dospelú osobu na noc a asi 12 eur za dieťa do 15 rokov. Rezort dopravy už poskytol 21 miliónov eur viac ako tisíc takýmto žiadateľom. Sám Suja však neprezradil to, koľko presne na týchto dotáciách zarobil. Podľa hovorcu Republiky Ondreja Ďuricu Suja "nezarobil nič". Štát mu vraj "iba kompenzoval náklady", ktoré mu v prípade ubytovania Ukrajincov vznikli.

Podľa rezortu dopravy Romi Trade získalo na príspevkoch len od februára do júna 2022 asi 20-tisíc eur. Podpisovali sa dve zmluvy na spoluprácu, kým prvú podpisoval spoločník Róbert Ľupták, v prípade tej druhej už tak urobil Sujov syn Gabriel Suja. 

Odhalenie biznisu a totálneho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: orsr.sk)

Suja s Ľuptákom majú obaja vklady do spoločnosti vo výške cez 3-tisíc eur.

Pomoc Ukrajincom kritizoval z prvých radov

Suja pritom už dlhodobo patrí aj v parlamente priam symbolickým kritikom pomoci Ukrajincom. Strana Republika sa odmietavo stavala aj k téme odovzdania strojov MiG-29 na Ukrajinu a rozhodne im prekážalo aj odovzdanie protiraketovému systému S-300. V pléne si podal aj samotného povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorého sa viackrát pýtal, dokedy chce Ukrajine ešte Slovensko pomáhať. "Koľko miliárd sme ochotní Ukrajine poslať? Všetky peniaze čo máme, alebo iba nejakú časť? Koľko zbraní sme ochotní Ukrajine poslať? Všetky?" pýtal sa Suja.

Odhalenie biznisu a totálneho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Pomoc s ubytovaním netají, to štátne dotácie už nespomína

To, že pomáha utečencom však v parlamente neskrýval. "103 ľudí som ubytoval a 37 je k dnešnému dňu dlhodobo, čo už boli aj na cudzineckej polícii, ktorí bývajú u mňa. Viete, čo je ráno zabezpečiť 40 ľuďom raňajky, obed, večeru? A neprispievate absolútne nič!" kričal v pléne parlamentu Suja. Druhou stranou mince, ktorú Suja už nespomína, je už skutočnosť, že štát jeho firme všetky tieto výdavky zaplatil. Firma je tiež na spravodajskom portáli kritizovaná aj za svoju ekonomickú minulosť, keď sa prevalila ich zmluva s extrémisticky ladenou skupinou Krátky proces.

"Kapelu Krátky proces nepoznám, nikdy som ich texty nepočul. Neviem o čom spievajú. Počúvam len folklórnu hudbu, ktorá je naším najkrajším dedičstvom a na ktorej som ja ako hrdý Podpoľanec bol odchovaný," odpovedal na tieto súvislosti Suja. Okrem toho ešte Suja figuruje ako samotný spoločník aj vo firme Miroslav Suja s.r.o. Tá získala v súvislosti s pomocou počas pandémie covid-19 dotáciu vo výške 20-tisíc eur.

Viac o téme: VojnaUtečenciUkrajinaRepublikaMiroslav SujaRomi tradeFinančná dotácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu