Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Veľká zmena! Pozitívne testované osoby nemusia zostávať v povinnej karanténe: TOTO opatrenie však stále platí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 od pondelka nemusia zostávať v povinnej päťdňovej izolácii. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorá túto povinnosť zrušila.

"Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty SARS-CoV-2 a na podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní. Ochorenie COVID-19 sa tak v tomto smere dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami, s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Archívne video: Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ

Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pacienti by sa však mali, tak ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, riadiť pokynmi svojho lekára a liečiť sa doma. "Ak ste chorí, nechoďte do práce, školy či do iných kolektívov a iných verejných priestorov. COVID-19 je infekčné ochorenie a hoci domáca izolácia už nebude povinná, berte ohľad na svoje vlastné zdravie a na zdravie zraniteľných skupín," upozornil Mikas. V prípade nutnosti ísť von, napríklad po lieky, treba dbať na správne nosenie respirátora i hygienu rúk.

Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest zostáva nateraz v platnosti. "V súčasnosti má stále opodstatnenie – ešte máme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia," ozrejmil Mikas. Respirátor je aktuálne povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.

Viac o téme: ZrušenáSlovenskoKaranténa covid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu