Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Páni sa trasú, dámam ťahá pod sukne: Kollár začal v parlamente šetriť vo veľkom! FOTO Pozrite si to utrpenie

V parlamente bolo chladno, vedenie zrejme rozhodlo o priškrtení kúrenia. Zobraziť galériu (7)
V parlamente bolo chladno, vedenie zrejme rozhodlo o priškrtení kúrenia. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V utorok sa rozbehlo ďalšie rokovanie Národnej rady, pričom v pléne sa riešilo množstvo vecí, od lekárov až po vystúpenia v rozprave v rámci odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Niečo však bolo iné. Viacerí novinári, pracovníci či samotní poslanci si totiž všimli, že ich zrejme energetická kríza už priamo zasiahla v ich vlastnej práci. V pléne bolo totiž podľa viacerých svedectiev aj zachytených fotografií chladnejšie ako zvyčajne.

archívne video

VIDEOROZHOVOR Predseda parlamentu Kollár jasne: Policajný prezident a minister vnútra môžu za inváziu migrantov na hranici! (Zdroj: Ján Zemiar)

Aj tento týždeň už tradične začalo rokovanie parlamentu v utorok, kedy sa pre poslancov nazbieralo viacero rokovacích bodov. Najskôr sa zákonodarci venovali lekárom, no potom prešli na ďalší, hlavný bod dňa - odvolávanie Romana Mikulca. Poslancov napriek tomu intenzívna práca v pléne "nezahriala", skôr naopak. Viacerí mali zopnuté ruky, akoby sa triasli od chladu, iní svoje podchladenie už ani neskrývali a vzájomne si "vypomáhali".

Cigániková sa triasla až tak, že jej Galek ponúkol sako

Bola medzi nimi napríklad aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá sa podľa našich informácií rozhodla požičiať si sako od kolegu a bývalého štátneho tajomníka Karola Galeka.

Páni sa trasú, dámam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je chladno, ale ak máte kolegov - gentlemanov, dá sa to vydržať. Ďakujem Karolovi za sako a keďže som ho takto verejne pochvalila, očakávam ho aj nabudúce," potvrdila dnešnú "chladnú atmosféru" počas rokovania v parlamente Cigániková.

Páni sa trasú, dámam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nebola však sama, keďže podľa našich zdrojov sa od chladu triasli aj niektorí novinári či fotografi, ktorí prišli poslancov na schôdzu tradične zaznamenať. "Žiaľ, viacerí poslanci mi potvrdili, že nielen v sále, je citeľne chladno," potvrdil aj hovorca strany Smer-SD Ján Mažgut.

Páni sa trasú, dámam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zima bola zrejme aj ostatným

Aj niektoré ďalšie zábery iných poslancov ako Kristián Čekovský (OĽaNO) či Marian Viskupič (SaS) vyzerajú tak, ako by im bola skutočná zima. V parlamente tak bolo viacero poslancov, ktorí boli počas priebehu schôdze v póze so zopnutými rukami a vážnymi pohľadom v tvárach.

Páni sa trasú, dámam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Páni sa trasú, dámam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viskupičovi nakoniec zima nebola

Napriek tomu, že aj poslanec Marian Viskupič z SaS vyzerá na jednom zo záberov uzimene, nemyslí si, že bola v rokovacej sále podpriemerná teplota. "Neviem, koľko bolo dnes (včera, pozn. red.) v parlamente stupňov, ale ja som nemal pocit zimy. Každopádme však má význam aj z ekonomických a aj z ekologických dôvodov neprekurovať priestory. Všetci sa nieme o niečo teplejšie obliecť. Vždy má význam chladiť aj kúriť s rozumom, v lete nechladiť extrémne a v zime neprekurovať. No a my ľudia tiež trochu musíme zľaviť z našej pohody a pohodlnosti. Aj dnes som v NRSR zatváral dokorán otvorené dvere na terasu. Som presvedčený, že doma máme všetci vonkajšie dvere zatvorené," reagoval na naše otázky šéf finančného výboru.

Vedenie parlamentu má vraj internú politiku na tieto záležitosti

V súvislosti s týmto fenoménom sme oslovili aj vedenie parlamentu, pričom nás zaujímalo, či rozhodli o istom priškrtení dodávok kúrenia v pléne, keďže v minulosti sa hovorilo len o obmedzení klimatizácie v parlamente. Už v utorok prišli indície, že sa k tomuto kroku pristúpilo a viacerí pracovníci v parlamente už na chodbách a v kanceláriách na vlastnej koži pociťujú chlad.

"Kancelária Národnej rady SR má zavedenú internú politiku na zlepšenie energetickej efektívnosti a úsporu energie, v rámci ktorej Kancelária pristúpila aj k úprave teploty vnútorného vzduchu pre vykurovanie a chladenie pri zachovaní hygienického minima vnútornej teplotnej klímy priestorov," potvrdilo vedenie parlamentu.

"Bohužiaľ, za päť mesiacov sme spotrebovali balík financií na celý rok. Elektrika niekoľkonásobne stúpla," povedal ešte v lete predseda parlamentu Boris Kollár s tým, že začínajú enormne šetriť. "Keď to pôjde takto ďalej, tak asi jedného dňa vypneme klimatizáciu aj v pléne, potom vypneme svetlo. Žiadosť sme dali na Ministerstvo financií SR," dodal v júni Kollár.

Technici z parlamentu mali plombovať radiátory

Hoci sa v týchto chvíľach zo strany vedenia parlamentu nič oficiálne nevie, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas-SD rovnako potvrdila, že v parlamente je oveľa chladnejšie, než zvyčajne, a to ešte stále nie je všetko. "Sme síce mimoparlamentná strana, no aj v miestnostiach, kde sa poslanci Hlasu pohybujú cítime chlad a dokonca sa tu pohybovali technici, ktorí z nášho pohľadu vykonávali niečo ako plomobovanie radiátorov," prezradila hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Páni sa trasú, dámam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je teda úplne jedno, na akú hodnotu nastavíte ventil na radiátore, stále v tých miestnostiach bude zima," povedala Macíková s tým, že títo technici sa mali objaviť vo viacerých miestnostiach parlamentu a v kanceláriách poslancov, pričom vedenie ešte nič také ako priškrcovanie kúrenia oficiálne neoznámilo. Prízvukovala tiež, že oveľa ťažšie to má v pléne hlavne ženské osadenstvo. Poslankyne sú totiž často odeté v šatách či v sukniach. Chladnejšie prostredie preto vnímajú oveľa citlivejšie.

Viac o téme: KúreniePoslanciBoris KollárNárodná radaParlamentHlas-SDJana Bittó CigánikováMarian Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu