Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom eskaluje: Slovensko je znepokojené! Situáciu rieši bezpečnostná rada

Ministri Korčok a Naď podvečer počas rokovania bezpečnostnej rady vystúpili k situácii na Ukrajine. Zobraziť galériu (5)
Ministri Korčok a Naď podvečer počas rokovania bezpečnostnej rady vystúpili k situácii na Ukrajine. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Svetoví lídri, ale aj tí naši sa určite s nie veľkým optimizmom pozerajú na to, čo sa práve deje na ukrajinsko-ruských hraniciach. Naša vláda pre tieto skutočnosti dokonca zvolala bezpečnostnú radu, kde sa prejednávajú aj dopady tohto možného konfliktu na našu krajinu. Už včera však ministri Naď a Korčok nehovorili práve optimistické scenáre a rokovanie rady pokračuje aj dnes. Jej rokovanie bude zrejme od týchto dní častejšie.

VIDEO Naď a Korčok k situácii na Ukrajine:

Korčok uisťuje verejnosť, že všetky kroky v súvislosti s Ukrajinou s nimi aliancia konzultuje (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


  • situácia na ukrajinských hraniciach je vážna
  • na hraniciach sa podľa ministra obrany Jaroslava Naďa nachádza vyše 130-tisíc ruských vojenských jednotiek
  • pre situáciu na Ukrajine už druhý deň zasadá bezpečnostná rada o 17:00
  • podľa Naďa ide z hľadiska nášho kontitnentu o najhoršiu situáciu od druhej svetovej vojny
  • ministri hovoria, že bezpečnostná rada bude kvôli Ukrajine odteraz rokovať častejšie

Aktualizované 18:16

Podľa Korčoka ide o koordinačné stretnutie bezpečnostnej rady, ktorá stále prebieha a zároveň pripúšťa, že jej čoraz častejšie stretávanie bude zrejme predmetom nasledujúcich dní, podľa toho ako sa situácia na Ukrajine vyvinie. "Stojíme pred horúcim konfliktom. Tá situácia je zložitá. Verím, že v týchto dňoch príde odpoveď aliancie na ruské návrhy. Toto úsilie má zmysel," povedal Korčok krátko po šiestej večer.

Napätie medzi Ukrajinou a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:20

Dnešné rokovanie bezpečnostne rady ohľadom Ukrajiny priblížil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). "Dnes bude pokračovať bezpečnostná rada zo včerajška. Budeme mať aktualizované informácie od Ozbrojených síl SR, ktoré aktuálne popíšu situáciu na hraniciach Ukrajiny," povedal Naď.

Naď potvrdil, že aj v stredu rokuje kvôli Ukrajine bezpečnostná rada, budú na nej popísané vojenské systémy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:10

"Kybernetické útoky sú určite fenoménom dnešnej doby," odpovedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na otázku, či aj takáto hrozba v prípade konfliktu na Ukrajine predstavuje pre nejaké riziko.

Mikulec hovorí, že kybernetické útoky sú fenoménom dnešnej doby, povedal to v súvislosti s Ukrajinou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:03

"Hrozba voči Ukrajine je aj reálnou hrozbou pre Slovensko. Máme vypracované plány a ja úplne dôveruje ministrovi obrany. Dnes budeme na bezpečnostnej rade pokračovať v diskusii, budeme oboznamení s detailami," povedal premiér o dnešnom rokovaní. Informáciou nového rozmeru je pre Hegera taktiež to, že zásah vojenskej techniky sa už môže premietnuť aj na slovenské územie.

Aktualizované 10:01

K situácii sa vyjadril aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). "So znepokojením sledujeme vývoj na hraniciach Ukrajiny s Ruskom. Za Slovenskú republiku môžem s istotou povedať, že podporujeme suverenitu, územnú celistvosť, nezávislosť Ukrajiny. Hrdo sa k týmto hodnotám hlásime. Na druhej strane však podporujeme dialóg s Ruskom," povedal Heger s tým, že je nutné deeskalovať toto napätie.

Premiér Heger k povinnému očkovaniu: Zaviesť ho môžeme štyrmi spôsobmi, vývoj na Ukrajine je znepokojivý (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Štátny tajomník Klus je znepokojený, no o otvorenom konflikte informácie zatiaľ nemá

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus so znepokojením sleduje, ako sa situácia na východe Ukrajiny zhoršuje. "Viacerí sa ma odvčera pýtajú, či hrozí otvorený vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Odpovedám, že ak by sa Rusko pripravovalo opäť henebne napadnúť ich aj nášho suseda, nevyzeralo by to inak. Na druhej strane, momentálne nemáme informácie o bezprostrednej hrozbe ruského vojenského zásahu proti Ukrajine," upokojuje situáciu Klus.

Napätie medzi Ukrajinou a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Martin Klus)

Naď hovorí o najväčšej hrozbe od druhej svetovej vojny

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) už včera priblížil, že bezpečnostná rada pokračuje aj dnes, pričom jej členovia dostanú ďalšie informácie aj od oboch spravodajských služieb. Vyjadril však svoje veľké obavy. "Z hľadiska európskeho kontinentu je situácia možno najhoršia od konca druhej svetovej vojny," vyhlásil s tým, že na ukrajinských hraniciach sa okrem vojakov zhromažďuje aj technika, a to nie len obranná.

"Súčasťou požiadaviek Ruska sú aj niektoré veci, ktoré nie sú z nášho pohľadu ani len rokovateľné. Prepisovali by celú bezpečnostnú architektúru a svet, do ktorého SR a ostatné štáty vstúpili po roku 1989," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Zdôraznil, že občania krajín majú právo rozhodovať o tom, kde a do akých obranných štruktúr chcú patriť. Situácia je podľa jeho slov najvážnejšia za posledných 30 rokov, no riešiteľná.

Napätie medzi Ukrajinou a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: SituáciaVládaBezpečnostná radaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu