Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ficova úderka: Mecenášov Smeru spája ŠtB!

Mecenášov Smeru Širokého, Muňka a Výboha spája ŠtB Zobraziť galériu (4)
Mecenášov Smeru Širokého, Muňka a Výboha spája ŠtB (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Patria medzi najvplyvnejších mužov. Dušan Muňko, Miroslav Výboh a Juraj Široký majú vynikajúce kontakty. Poznajú sa aj s premiérom Robertom Ficom. Muňko je v politike, Široký a Výboh sú zase podnikatelia.

Údajne patria medzi dôležitých ľudí v pozadí vládneho Smeru. Spája ich nielen vplyv, ale aj komunistická ŠtB! Z Výboha sa však agent napokon nestal, plány tajných prekazila revolúcia. Nedávno vyšlo najavo, že agentmi komunistickej ŠtB boli Dušan Muňko a Juraj Široký. Nový Čas získal historické dokumenty, z ktorých vyplýva, že tajní sa živo zaujímali aj o ďalšieho muža z pozadia Smeru - podnikateľa Miroslava Výboha. Tento obchodník so zbraňami dostáva štedré štátne zákazky a chodí s premiérom na zahraničné cesty.

„Jedná sa o mladého, seriózneho a ochotného inžiniera, ktorý má kladný vzťah k orgánom bezpečnosti a je ochotný byť týmto nápomocný,“ píše sa v spise, ktorý Novému Času sprístupnil Ústav pamäti národa. Vystupoval pod krycím menom Novák. Evidovali ho od roku 1988 ako kandidáta tajnej spolupráce.

ŠtB mala s ním veľké plány, pracoval totiž vo vtedajšej pýche priemyslu - ZŤS Detva. „Menovanému bolo naznačené, že poznatky podobného charakteru by sme ako zložka štátnej bezpečnosti potrebovali aj v budúcnosti. Odpovedal, že samozrejme, pretože vie, že je povinnosťou každého občana pomôcť pri ochrane socialistickej vlasti,“ uvádza sa v spise.

Miroslav Výboh sa o ňom dozvedel podľa vlastných slov až od Nového Času. „Ja o tomto nič neviem,“ povedal a dôrazne vylúčil akúkoľvek vedomú spoluprácu. Vysvetľuje si to tým, že ZŤS obchodovala so špeciálnou technikou. „Každý písal hlásenia zo služobných jednaní, neboli pre ŠtB,“ zdôraznil.

KANDIDÁT TAJNEJ SPOLUPRÁCE

Podľa definície Ústavu pamäti národa v spise zhromažďovala ŠtB „údaje previerkového charakteru na osobu, ktorá mala byť získaná na spoluprácu“. Mohlo, ale aj nemuselo ísť o vedomú spoluprácu. Pri rezidentoch, informátoroch či agentoch to, naopak, už bolo automaticky jasné.

Ficova úderka: Mecenášov Smeru
Zobraziť galériu (4)

Juraj Široký (53)

Šéf hokejového zväzu bol 11 rokov v rozviedke ŠtB. Len na odmenách dostal viac ako 15 000 korún, čo bola v tom čase takmer ročná priemerná mzda. V súčasnosti sa očakáva jeho angažovanie najmä pri urýchlenej výstavbe diaľnic. Okrem premiéra Fica sa pozná napríklad aj s prezidentom Gašparovičom. Dobré vzťahy má aj s niektorými politikmi opozície.
Ficova úderka: Mecenášov Smeru
Zobraziť galériu (4)

Dušan Muňko (62)

Aj počas totality bol vplyvným mužom. Zastával totiž post šéfa štátnej cestovky Slovakoturist. Žil však dvojitý život - ako agent ŠtB s krycím menom Slávik donášal najmä na svojich obchodných partnerov zo zahraničia. Podľa archívnych dokumentov za to dostával aj peniaze a rôzne dary. Dnes je štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia za Smer. V strane má neotrasiteľnú pozíciu, patrí medzi vplyvných ľudí v pozadí.
Ficova úderka: Mecenášov Smeru
Zobraziť galériu (4)

Miroslav Výboh (46)

On sám alebo ľudia z jeho firmy Willing nechýbali na zahraničných cestách Roberta Fica v Líbyi, Izraeli či Moskve. Firma mala v minulosti problémy so získaním bezpečnostnej previerky. ŠtB ho evidovala ako kandidáta tajnej spolupráce s krycím menom Novák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu