Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mláďatá zastrelenej medvedice Ingrid podrástli: Sú už vo výbehu v Zoo Bojnice

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Mláďatá po zastrelenej medvedici Ingrid ako aj mladý medveď z Veľkej Fatry sú už vo výbehu v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach. Informovala o tom hovorkyňa zoologickej záhrady Simona Kubičková.

Ako uviedla, tri mladé medvede, ktoré ošetrovatelia nazvali Feďo, Kubo a Žofka, môžu návštevníci vidieť vo výbehu v centrálnej časti zoo. V tomto výbehu sa striedajú s tromi staršími medveďmi, ktoré výbeh doteraz obývali sami. Mladé medvieďatá sú už podľa Kubičkovej dosť veľké na to, aby pre ne pachy starších medveďov neboli stresujúce.

„Medvede aj týmto spôsobom privykáme, aby boli zvyknuté na návštevníkov, ak im koordinátor nájde nové umiestnenie v niektorej inej zoo a neboli potom stresované z veľkého množstva ľudí,“ uviedla. Koordinátor zatiaľ nedal odporúčanie na ich presun do iného zariadenia. Mladé medvede si zatiaľ len zvykajú na nové prostredie a podmienky, na ktoré reagujú dobre.

„Návštevníci môžu sledovať ich hry vo výbehu. V súčasnosti tak môžu vidieť v jednom výbehu tri medvede a v druhom sa striedajú dve trojice,“ vysvetlila Kubičková. Bojnická zoologická záhrada prijala aj tento rok dve tohtoročné mláďatá, ktoré sa zatiaľ nachádzajú v zázemí zoo, kde sa o nich starajú ošetrovatelia. Ich ďalšie umiestnenie bude zoo takisto riešiť s koordinátorom.

Medvedica Ingrid sa vlani v júni aj s dvoma mláďatami potulovala v obciach pod Tatrami, kde sa živila odpadkami z kontajnerov a tomuto spôsobu života učila aj svoje potomstvo. Medvieďatá jej najprv odobrali, ju odviezli do Tichej doliny, neskôr sa však znovu objavila v Liptovskej Kokave, kde hľadala svoje deti. V tejto obci ju nakoniec aj zastrelili, čo vyvolalo veľkú kritiku verejnosti.

Viac o téme: MedveďZoo Bojnice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu