Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové fakty v prípade zastrelenej medvedice Ingrid: Bola to poprava, tvrdia ochrancovia zvierat

Medvedica Ingrid s mláďatami.
Medvedica Ingrid s mláďatami. (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA – Smrť medvedice Ingrid, ktorú začiatkom júna zastrelili v obci Liptovská Kokava, vyvolala búrlivú verejnú diskusiu. Bojovníci za práva zvierat sa dodnes snažia, aby bola príčina zabitia medvedice prešetrená. Najnovšie sa objavila informácia, že medvedica Ingrid mohla žiť aj s mláďatami v susednej krajine.

„Priatelia, v prípade zastrelenej medvedice Ingrid stále niečo poriadne smrdí! Toto je odpoveď z maďarského parku na naše otázky, kde majú byť medvieďatá presunuté. Dobre si prečítajte, kto kontaktoval park. Nie ochranári, ale ZOO Bojnice! A matku vôbec nespomenuli! Tak, ako sa vyjadrili aj poľovníci, bola to poprava!“ zverejnila na Facebooku Slovenská aliancia ochrancov zvierat (SAOZ).

Hrôzostrašný zážitok českých turistov v Tatrách: Na rušnom chodníku ich prekvapil medveď

Podľa zistení SAOZ iniciovala presun medvieďat Ingrid do rezervácie Veresegyházi Bojnická ZOO. Maďarskú rezerváciu kontaktovala slovenská strana len v súvislosti s dvomi mláďatami, o matke reč nebola. O jej osude sa Maďari dozvedeli len z médií.

Rezervácia pre medvede?

Podľa slov známej aktivistky a ochrankyne zvierat Moniky Kozelovej maďarské médiá po incidente s Ingrid uviedli, že by rezervácia Veresegyházi teoreticky mohla prijať okrem mláďat aj samotnú medvedicu Ingrid. Nebola kontajnerový medveď, ale bol to medveď, ktorý nemal plachosť a bol zvyknutý súžiť s ľuďmi,“ uviedla Kozelová v diskusii na spravodajskom Rádiu Aktual. Jej oponentom v diskusii bol Vladimír Antal, vedúci Odboru územnej a druhovej ochrany zo Štátnej ochrany prírody SR.

Kozelová zabitie medvedice odsúdila aj z morálneho hľadiska, pretože šlo o „dojčiacu medvedicu“, ktorá u ľudí hľadala ochranu. Jej zastrelenie podľa aktivistky nebolo rozhodnutím z núdze. Zároveň pripomenula, že za vývoj situácie s medveďmi na Slovensku možno viniť človeka. Vytrvale ničíme životné prostredie, vykonávame lesný výrub a zvieratá kvôli našej bezohľadnej činnosti strácajú svoje prirodzené teritóriá. Kozelová aj Antal sa v závere diskusie zhodli, že jedným zo schodných riešení by bolo vytvorenie prírodnej rezervácie, podobnej ako tá v Maďarsku, v ktorej by medvede na Slovensku mohli žiť nerušeným spôsobom vo voľnej prírode.

Viac o téme: Monika KozelováMedvedica Iingrid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu