Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Unikla výpoveď Pavla Ruska z vyšetrovacieho spisu o objednávke z vraždy: Stretnutie s Černákom

Pavol Rusko Zobraziť galériu (5)
Pavol Rusko (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Ostro sledovaná kauza bývalého šéfa Markízy a exministra Pavla Ruska pokračuje. Najnovšie sa vo svojej výpovedi priznal k stetnutiu s Mikulášom Černákom, objednávku vraždy Sylvie Volzovej však naďalej popiera.

Polícia zadržala Pavla Ruska 23. októbra v jednom z bratislavských obchodných centier. Niekoľko dní strávil v cele policajného zadržania a potom sa postavil pred sudcu. Ten poslal bývalého šéfa Markízy do väzby z obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Exminister podal sťaźnosť a po takmer mesiaci ho prepustili. Svoju účasť na objednávke vraždy jeho vtedajšej spoločníčky v televízii Markíza stále popieral.

Pavol Rusko a Mikuláš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA,Topky koláž)

"Obrana nášho klienta je celkom zrejmá v tom, že tie obvinenia sa nemôžu zakladať na pravde, ani nemohlo dôjsť k spáchaniu skutku tým spôsobom, ako to bolo prezentované," uviedol vtedy Ruskov obhajca. Exminister aj naďalej popiera, že by si objednal vraždu Volzovej, vo výpovedi, ktorú priniesol týždenník Plus 7 dní vo svojom najnovšom čísle, však priznal stretnutie s Černákom.

Vymenili si čísla

Stretnutie s najobávanejším mafiánom vtedajších čias mu vraj sprostredkoval vtedy blízky priateľ Ján Kováčik, súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu. Kováčik mu mal stretnutie sám navrhnúť po tom, čo "Mečiarova pravá ruka Anna Nagyová informovala šéfa jeho ochranky, že Sylvia Volzová si objednala u nejakej ruskej skupiny jeho odstránenie". Rusko vo svojej výpovedi tvrdí, že to bolo ich jediné stretnutie.

Pavol Rusko opúšťa väzenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Kováčik navrhol, že je schopný pomerne rýchlo zorganizovať stretnutie so skupinou okolo pána Černáka, kde sa môžeme informovať o určitej možnosti akejsi pomoci, a to najmä v tom, že vedia preveriť, odkiaľ a či vôbec je smerovaná takáto objednávka, a ak bola zadaná, či ju vedia neutralizovať," vyhlásil Rusko s tým, že to bol jediný dôvod návštevy Černáka. Pri tejto príležitosti si vymenili telefónne čísla, ktoré vraj Rusko použil len raz.

Pavol Rusko opúšťa väzenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"V deň, keď sa strieľalo v hoteli Danube na Róberta Holuba. Dostal som informácie, že na tejto akcii bol prítomný Mikuláš Černák, a len som sa chcel z určitých obáv spýtať, či to nebola vec, ktorá by sa týkala Markízy, mňa, respektíve riešenia vecí, ktoré mi sľúbil zistiť," uvádza Rusko vo výpovedi. Černák mu vraj povedal, že je na polícii, je v poriadku a neskôr sa ozve. Rusko vo svojej výpovedi poukazoval na svoju nevinu a zaoberal sa úvahami o tom, že na konci roka 1997 bol pre vládnu moc nepohodlný.

"Ako je možné, že ľudia, ktorí dovtedy spolupracovali s tajnou službou, menovite s pánom Svěchotom, ktorí mali komunikačný dosah na najvyššie poschodia polície, nepoužili proti mne, v tom čase jednému z najväčších nepriateľov vládnej moci, skutočnosti, na ktoré si spomenuli po dvadsiatich rokoch. Jednoducho preto, lebo ich vtedy nikto takto nevykladal a vykladať nemohol, lebo reálne neexistovali," vyhlásil Rusko.

Záhadná osoba

Rusko hovorí vo svojej výpovedi aj o Róbertovi Lališovi, ktorý je známym členom bratislavskej skupiny sýkorovci. Podľa Ruska mali využiť informácie o jeho snahe odstrániť Volzovú, ktorá sa mala snažiť ovládnuť Markízu. Rusko sa vyjadril, že "lališovci" v tej dobe poskytovali Volzovej ochranu.

Rusko tvrdí, že za jeho obvinením je osoba blízka Černákovi a jeho pravej ruke Milošovi Kaštanovi, no jej meno nechcel prezradiť. Tá osoba však má byť na slobode a treba jej finančne a materiálne prežiť. Podľa Ruska mu chce niekto zničiť život a len o to ide.

Pavol Rusko opúšťa väzenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dvadsať rokov mali na to, aby niečo urobili a otvorili dvere spravodlivosti, ale mne môžu skomplikovať alebo zničiť život a myslím, že o to niekomu ide. Ide o osobu, ktorá už bola vypočutá, pričom so mnou táto osoba nijakým spôsobom nekomunikuje," povedal.

O vzťahu s Volzovou povedal: "Či sme mali zlé vzťahy? Asi keby vás svojím konaním ohrozila, tak nikto by nemal dobré vzťahy, ale to nemôže byť dôvodom na úvahy, ktoré ma privádzajú na úroveň vrahov," povedal Rusko.

Rusko je bezmocný

Počas výsluchu poukázal aj na svoje majetkové pomery. Exmarkizák ich považuje za veľmi zlé a tvrdí, že o väčšinu bohatstva z predaja jeho podielu v Markíze prišiel pred 11 rokmi. "Dal som splnomocnenie na správu aktív pánovi Dočekalovi a ten ma okradol o viac ako 6 miliónov eur a spôsobil mi škodu 12 miliónov eur," vypovedal Rusko. Civilné spory vyhral a dnes má na Dočekala exekúcie, ktoré predstavujú viac ako 6 miliónov eur.

"Ale keďže sa mi bridí riešiť veci inak ako súdnou cestou, som prakticky bezmocný," dodal.

Viac o téme: VraždaVýpoveďObvineniaPavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu