Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo skrývajú za múrmi svojich sídiel slovenskí podnikatelia?

Obrovské rodinné sídlo, ktoré sa nedá prehliadnuť Zobraziť galériu (4)
Obrovské rodinné sídlo, ktoré sa nedá prehliadnuť

BRATISLAVA - Od sveta obyčajných smrteľníkov ich delí vysoký kamenný múr. A bezpečnostné kamery. A súkromní strážnici. Slovenskí boháči si svoj luxus a pohodlie tvrdo chránia pred očami zvedavcov. Nový Čas Nedeľa vám však prináša fotografie, ktoré naplno odkrývajú ich tajomstvá...

Juraj Široký (53): Bonsajový majster

Obrovské rodinné sídlo, ktoré sa nedá prehliadnuť. Tenisový kurt, záhradné terasy, altánky. A vzácne bonsajové stromčeky. Takto vyzerá rezidencia podnikateľa Juraja Širokého na Strmých vŕškov v Záhorskej Bystrici. Jej hodnota je vyše 100 miliónov korún, pričom majetok šéfa slovenského hokejového zväzu sa odhaduje na 30 miliárd korún. Široký netrocháril a jeho honosné sídlo v Záhorskej Bystrici sotva niekto prekoná.

Čo skrývajú za múrmi
Zobraziť galériu (4)
Pavol Rusko (43): Konečne mám pokoj

Bývalý majiteľ TV Markíza a exminister sa iba pred pár mesiacmi nasťahoval do svojho nového luxusného sídla v Záhorskej Bystrici pri Bratislave. Jeho honosná rezidencia s vyše polhektárovým pozemkom určite nerobí hanbu prominentskej štvrti Strmé vŕšky.

Sám Rusko však trvrdí, že nič výnimočné za múrmi novostavby neskrýva. "Je to ďaleko menší štandard, ako sa stihlo kade-tade popísať. Nemáme tam ani squashové kurty, ani bowlingové dráhy," vysvetľuje a dodáva: "Neuveríte, ale ešte ani bazén sme nedokončili." Schladiť sa môže v horúčavách iba pri malom prírodnom jazierku, ktoré má na pozemku. Vedľa rozmernej vily má tiež tenisový kurt. "Ale má iba asi tretinu normálneho kurtu. Predsa si nepokazím peknú záhradu nejakým ihriskom." Okrem tenisu si môže jeho syn Paľko (3) na ihrisku kopať s ocinom loptu a Rusko verí, že keď bude syn starší, tak si tam možno v zime zahrajú aj hokej. Pre neho a jeho manželku Vieru (41) je určená najmä posilňovňa. "Tú som však doteraz takmer nevyužil. Iba sa pomaly dostávam z problémov s platničkou, ktorá ma vyradila z prevádzky na štyri mesiace," dodáva. Ruskova rodina má v novom sídle dokonalé pohodlie a komfort, že ani nemusia vychádzať von. "Prežívame teraz také spokojné obdobie, nevyrážame medzi ľudí. Tých sme si za tie roky užili dosť," priznáva. Teší sa najmä z toho, že môže byť takmer celý deň s deťmi Líviou (11) a Paľkom. "Dcérku som nevidel vyrastať, tak sa to snažím vynahradiť si teraz so synom."

Čo skrývajú za múrmi
Zobraziť galériu (4)
Alexej Beljajev (50): Hacienda načierno

Toto je fakt niečo! Na kopci nad obcou Devín pri Bratislave sa vypína obrovská osamotená hacienda ako z amerického Dallasu. Hektárový pozemok obohnaný vysokým múrom a strážený súkromnou ochrankou patrí veľkopodnikateľovi Alexejovi Beljajevovi (50). Za múrmi sa skrýva obrovská vila, správcovská budova, garáže, parkovisko. Beljajev si dokonca vybudoval aj vlastný rybník a hniezdia mu tam labute!

Táto honosná hacienda však Devínčanom už roky kole oči. Veľkopodnikateľ ju totiž postavil načierno - bez stavebného povolenia. Kúpil pozemok od bývalého družstva, na kopec natiahol načierno panelovú cestu, inžinierske siete a staval. "S tým, že je to čierna stavba sa spája viacero problémov. Jeho sídlo oficiálne neexistuje, nikto tam oficiálne teda ani nebýva a obec nemá z toho žiadne príjmy na daniach," povedali nám na Miestnom úrade. Podľa najnovších správ sa Beljajev chce teraz s Devínom dohodnúť a stavbu dodatočne zlegalizovať. Aj tak mu však hrozí miliónová pokuta. Čo je to však pre muža, ktorý figuruje vo vyše desiatich silných firmách a hodnota jeho devínskeho sídla sa odhaduje na 100 miliónov korún.

Onedlho však Beljajev nebude už na zarastenom kopci osamotený. Na vedľajšej parcele si stavia sídlo člen vedenia finančného impéria J&T. Ale úplne legálne.

Čo skrývajú za múrmi
Zobraziť galériu (4)
Patrik Tkáč (34): Adrenalín na umelej skale

Tento boháč má fantáziu. Jeden z najbohatších Slovákov, finančník Patrik Tkáč, spolumajiteľ impéria J&T, si pred pár rokmi vystaval rodinné sídlo na bratislavskýcjh Kramároch. Iba za hektárový pozemok v jednej z najlukratívnejších častí Bratislavy vysolil 100 miliónov korún. Cenu dokončeného sídla ani netreba odhadovať...

A čo skrýva Tkáč za trojmetrovým kamenným múrom? Okrem obrovskej vily s vínnou pivnicou je najväčšou vychytávkou umelá lezecká stena, na ktorej sa bohatý finančník rád odrelaxuje. Dostať sa z jedného konca veľkej parcely na druhý je asi poriadna fuška. Na čo by inak mal na záhrade golfové autíčko... Tých pár jamiek by obehol aj peši.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu