Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivé odhalenie! Tohtoročná zima v Bratislave zabíja, desivý počet mŕtvych ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Počas začínajúcej zimy zahynulo v bratislavských uliciach už sedem ľudí, pričom najkritickejšie obdobie roka ešte len príde. Upozornil na to Sergej Kára z občianskeho združenia Vagus, ktoré sa venuje práci s ľuďmi bez domova. OZ Vagus zachránilo pred zimou aj ďalších desať ľudí, no na ďalšie fungovanie mu chýbajú peniaze, preto na webstránke www.volamesos.sk spustilo zbierku, ktorá pomôže so záchranou ľudských životov.

„Súčasný stav je alarmujúci, ešte nikdy nezahynulo toľko ľudí za tak krátky čas. Sneží a mrzne už nielen v noci, ale aj počas dňa a to nás to najchladnejšie obdobie ešte len čaká,” skonštatoval štatutár Vagusu Sergej Kára, podľa ktorého o týchto úmrtiach klasické médiá neinformujú. Ako Kára dodal, OZ Vagus zúfalo potrebuje finančnú pomoc od bežných ľudí, aby mohlo aj naďalej pomáhať ľuďom bez domova v tomto období, ktoré je pre nich najťažšie.

Hrozivé odhalenie! Tohtoročná zima
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Turanovič)

Ak im nebudeme môcť v uliciach pomáhať my, nepomôže im už nikto, pretože sme v mnohých prípadoch jediní, ktorí to dokážu,” vysvetlil Kára a dodal, že OZ Vagus preto spustilo kampaň Voláme SOS, prostredníctvom ktorej môžu ľudia prispieť na činnosť združenia a pomôcť tak bezdomovcom prežiť mrazivú zimu.

Hrozivé odhalenie! Tohtoročná zima
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

„Situácia je veľmi vážna. Ak sa nám nepodarí vyriešiť nedostatok financií, nebudeme môcť robiť našu prácu a ľudia bez domova budú ďalej umierať, pretože v teréne nebude nikto, kto by im pomohol,” povedal Kára a vysvetlil, že už 15 eur dokáže poskytnúť jedlo, ošatenie, hygienu a teplo počas dňa dvom ľuďom v ich centre Domec. Príspevok 35 eur môže podľa Káru vďaka výjazdu krízového tímu zachrániť jeden ľudský život pred zimou. Terénny krízový tím Streetwork počas celého roka zachraňuje ľudské životy a počas zimy preváža do nocľahární ľudí v ohrození života a ročne tak pomôže viac než 700 ľuďom bez domova v uliciach Bratislavy.

Hrozivé odhalenie! Tohtoročná zima
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že kto nechce byť v hlavnom meste na ulici, má kam ísť. "Kapacity mesta sú podľa mojich informácií dostatočné, aby každý, kto nechce byť na ulici, mal kde prespať, kde sa umyť, najesť či vyhľadať zdravotnícku pomoc," uviedol. Mesto podľa neho zvyšuje každoročne finančné zdroje na prácu s ľuďmi bez domova a z pôvodných 50.000 eur sú teraz na 500.000 eur. 

Hrozivé odhalenie! Tohtoročná zima
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Tie peniaze sa systematicky rozdeľujú medzi prácu s viacerými neziskovými organizáciami. Vagus je jedna z nich. Bol som sa tam pozrieť minulý týždeň," podotkol Nesrovnal. Deklaruje, že mesto je pripravené operatívne prijať v krízových situáciách, ako sú tuhé mrazy, potrebné opatrenia pre ľudí bez domova. Napríklad postaví stany. V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú, 4000 až 5000.

Viac o téme: BezdomovecSmrťBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu